Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Napęd DVD kręci płytą, mimo że nie korzystam z jej zasobów.

sikorhino99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Mam dość dziwny problem.

Mój napęd DVD kręci (a właściwie to zapitala, bo mam "obudowę padaczkę" która drga jak wibrator) płytą, mimo że jej nie używam.

Tak, tak, jasne... Łindołs ją używa noobje niedoroz...

NIE! To płyta z Batman Arkham City, często gram w ta grę, więc nie chce mi się wyjmować płyty do niej.

Nawet jeśli bym ją wyjął, problem nie zniknie, bo napęd tak lubi się kręcić, że wystarczy,

że po dłuższej przerwie od jego rozrywki wejdę w "Komputer" i od razu zaczyna ponownie zapitalać.

Nie chcę wyciszać napędu, bo to (chyba, bo sam nie wiem ;P) zwolni prędkość odczytu/zapisu.

Proszę mi nie odpowiadać w stylu: Kup se nowoł obudowe, Ta gra nie poczebuje płyty, Musisz z tym żyć, Glupi temat! @offtopik...

Za jakiekolwiek inne (nie chodzi mi o styl, a o sens) odpowiedzi dziękuję ("Lubię to" oczywiście dam :)).

1659865797.png
Dlaczego mówimy "japka", zamiast "jabułka"? Przecież zawsze można się pośmiać i zacząć bełkotać "tybułka" "onbułka"...
~Dżejdżejdżołk by Koreczek

Opublikowano

Nie może zwolnić ci prędkości odczytu i zapisu bo wyciszanie napędu/dysku to np. podkładanie gumowych albo papierowych podkładek, okładanie matą akustyczną itp.

Po kliknięciu w "Komputer" system tak jakby skanuje płytę (sprawdza co tam jest) i dlatego to kręcenie. Po jakimś czasie samo przestanie.

Dobrym rozwiązaniem byłoby też pobranie daemon toolsa i zrobić obraz wirtualnej płyty z tej zwykłej (napisz mi na pw to ci wytłumaczę jeśli chcesz) i w ten sposób odpalać grę.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Nie może zwolnić ci prędkości odczytu i zapisu bo wyciszanie napędu/dysku to np. podkładanie gumowych albo papierowych podkładek, okładanie matą akustyczną itp.

Po kliknięciu w "Komputer" system tak jakby skanuje płytę (sprawdza co tam jest) i dlatego to kręcenie. Po jakimś czasie samo przestanie.

Dobrym rozwiązaniem byłoby też pobranie daemon toolsa i zrobić obraz wirtualnej płyty z tej zwykłej (napisz mi na pw to ci wytłumaczę jeśli chcesz) i w ten sposób odpalać grę.

Yyy... Miałem na myśli zwalnianie obrotów tego, tego silniczka w napędzie, bo słyszałem, że tak się robi (w jakimś programie z pakietu Nero).

Mam Deamona, ale dysk zawalony, więc niezbyt chce mi się robić obraz płyty ;/.

Wiem, że system skanuje płytę, jednak nawet jak nie wchodzę w "Komputer", to napęd się "zabawia". (Dość już mam 10 MINUTOWEGO(!!!) brzęczenia.)

1659865797.png
Dlaczego mówimy "japka", zamiast "jabułka"? Przecież zawsze można się pośmiać i zacząć bełkotać "tybułka" "onbułka"...
~Dżejdżejdżołk by Koreczek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...