Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początkujący - Zielony Jak kaktus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie wiem czy to odpowiedni dział ale napiszę tutaj :p

W tym roku kończę gimnazjum i zamierzam iść na informatyka...

W szkole zapewne będę uczył się programować itp... I chciałbym zacząć już się z tym bawić.

Obecnie korzystam z takiego kursy na tej stronie http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1 jestem na 8 lekcji :D

I chciałbym też od was się dowiedzieć od czego zacząć.

Zrobiłem najprostszą rzecz jaka chyba istnieje program który się pojawia pokazuje tekst w postaci wierszu i znika...

A chciałbym coś więcej... Na wakacjach chciałbym sobie pograć na jakiś pirv-metin2 i pobawić się w tworzenie chetów :D

Lecz mało o tym wiem ... Chciałbym coś zrobić w postaci okna windows i tam jakieś przyciski obojętnie, abym tylko chociaż troszkę złapał o co w tym chodzi ... Lub jeżeli ktoś ma gotowy kod do kompilacji takiego programiku najlepiej w środowisku Dev-C++ lub CodeBlocks oba programy korzystają z C i C++ ... abym chociaż troszkę skumał o co w tym biega potem byłoby mi łatwiej

Jak mówię jestem zielony dla tego proszę się nie śmiać jeżeli aż tak bardzo głupoty popisałem ...

Opublikowano

Do aplikacji typu win api (okienkowcyh) skoro jesteś początkujący będziesz potrzebował dobrego środowiska

jednak jest ono płatne(microsoft visual c++) ... Nie jest to łatwe więc mimo wszystko radzę tobie poćwiczyć na aplikacjach w konsoli.

a języka c uczyć się nie opłaca jest przestarzały...ucz sie c++.

-Jestem habilitowanym profesorem,magistrem, który nie umie zawiązać sobie butów.

-A ja jestem technikiem który daje ci prace.

Opublikowano

Witam nie wiem czy to odpowiedni dział ale napiszę tutaj :P

W szkole zapewne będę uczył się programować itp... I chciałbym zacząć już się z tym bawić.

Obecnie korzystam z takiego kursy na tej stronie http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1 jestem na 8 lekcji :D

Zrobiłem najprostszą rzecz jaka chyba istnieje program który się pojawia pokazuje tekst w postaci wierszu i znika...

A chciałbym coś więcej... Na wakacjach chciałbym sobie pograć na jakiś pirv-metin2 i pobawić się w tworzenie chetów :D

Lecz mało o tym wiem ... Chciałbym coś zrobić w postaci okna windows i tam jakieś przyciski obojętnie, abym tylko chociaż troszkę złapał o co w tym chodzi ... Lub jeżeli ktoś ma gotowy kod do kompilacji takiego programiku najlepiej w środowisku Dev-C++ lub CodeBlocks oba programy korzystają z C i C++ ... abym chociaż troszkę skumał o co w tym biega potem byłoby mi łatwiej

Jak mówię jestem zielony dla tego proszę się nie śmiać jeżeli aż tak bardzo głupoty popisałem ...

zaskocze Cie w szkole nic sie nie nauczysz, wszystkiego musisz nauczyc sie sam, wszystko jest w internecie.

Pisze boty do gier WWW na zlecenie.

Opublikowano

Dokładnie. Sam chodzę do technikum jestem na pierwszym roku. Co prawda niby nowa podstawa i te sprawy, ale jak narazie to z programowanie nic wspólnego to nie ma. Polecam obejrzenie videocast'ów Gynvael'a Coldwin'a. Wg. mojego skromnego zdania to wystarczy rozwijać swoją pasję. Choć osobę z pasją w informatyku ciężko znaleźć...

Wiadro Bluba Rura Blant

(̅__(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅a̲̅я̲̅i̲̅h̲̅u̲̅a̲̅n̲̅ a̲̅ ̅_̅_̅((()ڪ

Opublikowano

Do tego trzeba dochodzić bardzo długi czas. Dopóki solidnie nie poznasz podstaw, nie myśl o tworzeniu aplikacji okienkowych czy innych bajerów.

Ogarnij cały ten kurs na stronie. Na później polecam "Thinking in C++", wg mnie bardzo dobrze wprowadza w programowanie obiektowe. Co do tworzenia cheatów (np. do metin2), obawiam się, że sam kurs języka c++ ci nie wystarczy.

Tak jak mówią pozostali, technikum informatyczne niewiele pomoże ci w nauce języka. Musi to być zdecydowanie internet, albo dobre książki.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Polecam przed C++ nauczyć się podstaw AutoIt, mi to na przykład bardzo pomogło, bo kiedy zacząłem się uczyć C++ ogarniałem już algorytmikę i potrafiłem myśleć pod kątem programistycznym (w sensie dużo rzeczy opisywać algorymami). Co do nauki programowania w technikum to lekcje z tego modułu są dopiero w 3-cim roku :D W dodatku za dużo się nie nauczysz, bo cpp będą tylko podstawy, oprócz tego dadzą ci też Javę (chyba) i Turbo Pascala, który ci się do niczego nie przyda ;) Ale jeśli zaczniesz się na prawdę uczyć, to jak znam życie będziesz jedną z kilku osób w klasie, które cokolwiek ogarniają z tego zakresu ;) Więc powodzenia :)

userbar.png
Opublikowano

jednak jest ono płatne(microsoft visual c++) ... Nie jest to łatwe więc mimo wszystko radzę tobie poćwiczyć na aplikacjach w konsoli.

Wersja Express jest darmowa i nie ma żadnych większych ograniczeń.

Opublikowano

zgadza się... ale co do tych ograniczeń :P to oboje wiemy ,że może na początku nie są aż tak potrzebne ,ale nie których nardzędzi nie ma i możesz stworzyć więcej szablonów...

-Jestem habilitowanym profesorem,magistrem, który nie umie zawiązać sobie butów.

-A ja jestem technikiem który daje ci prace.

Opublikowano

"zaskocze Cie w szkole nic sie nie nauczysz, wszystkiego musisz nauczyc sie sam, wszystko jest w internecie."

True dat.

@TOPIC
Potrzebujesz podstaw. Ambicja dobra sprawa, ale po ósmej lekcji nie zaczniesz pisać dobrych "okienek".

Kiedy ogarniesz już:

- programowanie obiektowe

- metody wirtualne

- czysto abstrakcyjne klasy bazowe

- podstawowe wzorce projektowe

Możesz zacząć programować okienka. Do tego wymagany jest więcej niż jeden przerobiony kurs/książka. W szczególności sam cpp0x na pewno nie wystarczy.

Dobre know-how o obiektowości jest wymagane, by skutecznie korzystać z bibliotek, które - godne polecenia - są trzy:

- wxWidgets ( open source )

- Qt ( free dla zastosowań niekomercyjnych )

- MS Visual ( którego nie lubię, bo jest nieprzenośny, kładzie nacisk na kod zarządzany i platformę .NET, a jak chcesz się obyć bez tego, to MFC jest płatne )

Wiedza ta jest wymagana, gdyż wszystkie biblioteki do tego celu oparte są na paradygmacie obiektowym, a pisanie w "surowym" WinAPi to czyste szaleństwo.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Witam nie wiem czy to odpowiedni dział ale napiszę tutaj :P

Jak mówię jestem zielony dla tego proszę się nie śmiać jeżeli aż tak bardzo głupoty popisałem ..

W najbliższym czasie przyszły tydzień lub za 2 tygodnie tworze konto na youtube i próbuje bawić się z partnerstwem żeby zarobić jakieś marne grosze.

Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć to zawitaj do mnie na pw, dam ci linki będę tłumaczył wszystko od zerka tzn, proste zadania, wyswietlanie, instrukcje wyboru, petle, tablice, funkcje przez wskazniki do klas.

Jezeli krótko mówiąc ogarniesz te podstawy moim zdaniem nie utoniesz. A niestety programowania nie nauczysz się z prostym kursem w pare dni bo na to potrzeba czasu i chęci.

Podstawa to czasami logicznie pomyśleć podejmować coraz to bardziej trudne zadania i nie poddawać się.

Moim zdaniem recepta na podstawy c++ to nie są żadne kursy tylko osoba która ci da zadanie, ty to zadanie zrobisz a w razie niejasności wyjaśni ci co i jak.

Na ćwiczenie i rozwijanie inteligencji i myślenia bardzo polecam project euler, strasznie mocna strona podszkolisz troche matme, c++.

Ostatecznie nauczysz się wytrwałości... Czasami ci program wyjdzie w 5minut czasami zrobisz kilka prostych byków do których dojdziesz w godzine...

Co do szkoły bardzo dużo się nauczysz w technikum informatycznym.

Zalezy w sumie jakie ja uczeszczam do 3 klasy i szczerze mowiac zaluje ze w 1 i 2 klasie nie mialem nic z c++

1 klasa to jakies syfy

2 pascal

3 dopiero mialem c++

Wiec jezeli zechcesz robie partnerstwo na youtube beda tam zadania z projectu euler i wyjasnienie podstaw dzieki ktorym wedlug mnie otworzy ci sie ogolny zarys na c++. Co potrzeba umiec aby przejsc dalej :)

Pzdr

Opublikowano

@up

Powiedz mi czego konkretnie nauczyłeś się w technikum? Tak z ciekawości pytam.

Bo ja aktualnie ucze sie jak nic nie robić i zdać jednocześnie :)

Opublikowano

#UP Ja tak samo ;D W dodatku moja klasa jest zdziwiona jak można się nie uczyć, nie robić zadań domowych, nie mieć książek i nie mieć przy tym żadnej kapy ;) U mnie połowa klasy to konfitury i kujony, druga - tylko kujony :(

Wiadro Bluba Rura Blant

(̅__(̲̲̲̲̲̅̅̅̅̅̅(̅_̅_̲̅м̲̅a̲̅я̲̅i̲̅h̲̅u̲̅a̲̅n̲̅ a̲̅ ̅_̅_̅((()ڪ

Opublikowano

Podłączając się do tematu, jak zacząć kompletnie od zera, aby mieć pojęcie o programowaniu w C++? W waszych odpowiedziach dowiedziałem się jedynie:

- technikum inf. to bóstwo które uczy jak zdać bez wiedzy

- C++ jedną z najlepszych kierunków programowania na początek

- przed C++ autoIT

- java to szajs

- wszystko jest w internecie... - internet to jeden wielki śmietnik, 0.1% to jakieś sensowne strony w swej dziedzinie (np. mpcforum)

Jestem na poziomie 2 gimnazjum, myślę że za rok/dwa może zacznę pisać cheaty do gier, przy nauce programowania 1h dziennie, jeśli doczekam się odpowiedzi choć z jednym linkiem w którym są zadania typu napisać bota w autoIT (po podstawach) i tym podobne... Oddam dzienny limit like za każdy dobry link lub wskazówkę, czego szukać(konkret)

1.Czytasz mój opis

2.Teraz mówisz sobie: to fakt.

3.Twoja ręka spoczywa na myszce.

5.Nie zauważyłeś/aś że nie ma punktu 4.

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

9.Wiesz że to co przeczytałeś/aś to prawda

Opublikowano

Najważniejszą umiejętnością jest umiejętność szukania. Zacznij ćwiczyć od niej. Nie będziesz miał nauczyciela( ci w szkole mają w większości przypadków wiedzę mniejsza od Twojej) który Ci wytłumaczy jakiś problem, sam będziesz musiał znaleźć rozwiązanie.

moge dac Ci jeden link bo zapewne latwo bys go nie znalazl w google a uwazam ze warty przeczytania.

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238

Opublikowano

Co do teorii, że uczeń zwykle przerasta mistrza się zgodzę. Nie mam jednk czasu na to, aby dziennie poświęcić więcej niż 30min. na szukanie w internecie, mam dwie szkoły i dziennie wracam o 8-9 do internatu, w którym swykle wifi jest przeciążone. Mogę ewentualnie zasponsorować kogoś miesęcznie 10zł przez SMS w zamian za przydatne nakierowania mnie na temat - podanie linku do dobrego poradnika/kursu lub jakaś ciekawostka programowania, pomysły na kykorzystanie moich dotychczas zdobtych umiejętności...

Teraz jedynie przeglądam ten interesujący mnie temat, w wakacje będę poświęcał na niego ok. 10h dziennie, bo i tak potrafię... Dlatego szukam kogoś kto mi pomoże w materiale do uczenia.

Co mi da znaleziony przez kogoś poradnik (np.) jak stworzyć cheat do XXX , skoro w nim będzie tylko napisany kod, bez większych informacji, gdzie samo przerobienie kodu w tej chwili zajęło by mi z 2h, a z materiałami mentora po dniu czy dwóch napisał bym sam podobny przykład cheata... To jest jeden główny bezsens dla którego zwracam się do was z prośbą o prywatne nauczanie.

Mogę podpisać nawet umowę, jeśli nauka przyniesie efekty, pierwsze 300-500zł z moich zarobków poszło by w ręce mentora... Nie kieruje mną jedynie chęć zarobku, ale także lubię tworzyć coś co każdemu się przyda, a szczególnie, jeśli to kouś przyniesie radość (cheaty/boty/cracki etc.).

Potrzebne mi jedynie wiadomości o języku i podanie linków do różnych danych, które się mi przydadzą (ew. podpowiedź jak coś zrobić, bez podowania jakiejkolwiek części skryptu [np. "musisz podać coś i uwzględnić "inne coś""). Nie wymagam cudu, jedynie 5-15min/ tydzień, może dwa...

edit: @up dzięki za link, przydatny masz dzienne like (jak obiecałem)

@post nie, nie było więcej enterów do wyorzystania....

1.Czytasz mój opis

2.Teraz mówisz sobie: to fakt.

3.Twoja ręka spoczywa na myszce.

5.Nie zauważyłeś/aś że nie ma punktu 4.

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

9.Wiesz że to co przeczytałeś/aś to prawda

Opublikowano

Co do teorii, że uczeń zwykle przerasta mistrza, to nie to miałem na myśli. Chodziło mi o to, że nauczyciele infy w szkole są zwykle kretynami którzy już nigdzie indziej znaleźć pracy nie mogli (tak wynika z mojego dotychczasowego doświadczenia).

Opublikowano

Informatyki w Technikum uczą do Matury , radzę samemu się uczyć/kupić książkę.

Co do C++ to nie jest PHP lub JS nad tym nie wystarczy spędzić miesiąca ucząc się a później nie wiadomo co tworzyć długi czas tego języka trzeba się uczyć wiem z własnej wiedzy.

Opublikowano

Opanuj biobioteki allegro :)

Z tego co wiem to biblioteka allegro jest już przestarzała. Owszem można w niej tworzyć naprawdę niezłe gry, ale na dłuższą metę wyda się nieprzydatna.

Opublikowano

Z tego co wiem to biblioteka allegro jest już przestarzała. Owszem można w niej tworzyć naprawdę niezłe gry, ale na dłuższą metę wyda się nieprzydatna.

aż taka przestażała nie jest , ale masz racje można tworzyć niezłe gry.

przydatne może być.

pomogem.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...