Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Metin Ci lagguje? Spróbuj tego!

KnysioPysio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wstp.png

Witam. Dawno nie udzielałem się na tym forum. Ostatnio postanowiłem poprzeglądać działy Metina, FIFY, Battlefield'a (bla bla bla...). Zauważyłem, że wiele osób ma problemy z wydajnością komputera podczas grania, pomimo że większość z nich ma lepsze komputery ode mnie. Nie chcę pisać tego w każdym temacie, więc postanowiłem, że napiszę o tym tutorial. :)

kilkaporad.png

Na początek kilka porad, które mogą wykluczyć konieczność stosowania się do dalszego ciągu poradnika :)

• Pamiętaj, żeby przed rozpoczęciem gry wyłączyć przeglądarkę, gg, skype itp.
  • Jeżeli to laptop, a zamierzasz grać na wysokich ustawieniach, daj mu odpocząć przed graniem (najlepiej wyłącz go na 15 minut, lub schłódź)
  • Kiedy ostatnio odkurzałeś swój komputer?
    Spróbuj wyczyścić go skompresowanym powietrzem lub jeżeli masz laptopa i nie boisz się o klawiaturę to
    wystarczy odkręcić (odczepić) szeroką końcówkę od odkurzacza i pojeździć (oczywiście włączonym) przy wentylatorach.
  • Przy grach takich jak Metin2, ważny jest dysk twardy, podobno najlepiej jest mieć hdd 500gb conajmniej. Ale nie martw się jeżeli masz mniejszy - spróbuj pousuwać programy, których nie używasz, zawsze z 20gb więcej wolnej przestrzeni będzie.
  • Spróbuj zmniejszyć rozdzielczość gry, ustaw jak najniższą, ale taką, żeby okno zajmowało pelny ekran - chyba że Ci na tym nie zależy, to najlepiej grać na jak najniższej.

gwnacz.png

Pora przejść do głównej części poradnika :)

...::: Punkt 1 :::...

dotutorialu1.png

...::: Punkt 2 :::...

dotutorialu2.png

...::: Punkt 3 :::...

dotutorialu3.png

...::: Punkt 4 :::...

dotutorialu4.png

...::: Punkt 5 :::...

dotutorialu5.png

...::: Punkt 6 :::...

dotutorialu6.png

Co, jeżeli u Was, po wykonaniu wszystkich czynności menedżer zadań wygląda inaczej?

To zależy od komputera, każdy system może mieć wgrane fabrycznie inne programy.

Dlaczego u mnie są inne procesy (nie powyłączane) (te wykreślone)?

Screenshot był robiony w trakcie pracy komputera, a ja powykreślałem te procesy, które sam uruchomiłem.

(Metin2, Skype, Google Chrome)

Co daje wykonanie tej konfiguracjI?

Nasz procesor jest "wolny" od wszystkich procesów, które go spowalniały. Zaoszczędzamy pamięć RAM. Ogólnie - komputer może poświęcić więcej zasobów na naszą grę.

TIP:

Jeżeli szczególnie Ci zależy na jednym procesie (np. masz odpalonego jednego metina i chcesz żeby komputer całkowicie się na nim "skupił), możesz w menadżerze zadań wejść w zakładkę "Procesy", następnie musisz znaleźć ten proces, kliknąć na niego ppm, rozwinąć opcję "Ustaw priorytet" i zaznaczyć "Czasu rzeczywistego". Możliwe, że wyskoczy okienko informujące, że priorytet nie mógł być ustawiony na "Czasu rzeczywistego", więc komputer ustawił go na "Wysoki" (i tak dobrze).

Zapomniales Dodac o CClaner a, aktualuizacjach sterow i sprawdzenie czy nie sa uszkodzone Kondensatory. Dysk twardy nie wplywa az tak na gre najbardziej to Procek i Ram kto ma Procka i2 a mial wczesniej jakies badziewie zgodzi sie ze mna ;) bo sam tak mialem ^^ w m1 lag z 2min kupilem i2 smiga bez lagow ;D i oczywiscie .. Karta graficzna :)

infoli.png

Poradnik w całości napisany przeze mnie (KnysioPysio) ™. Mam nadzieję, że pomogłem :)

Może i niektórzy znają ten sposób, ale jestem pewien, że dużej części osób się on przyda :P

Jeżeli coś jest niejasne, nie zrozumieliście czegoś, lub z jakiegoś powodu nie podoba wam się poradnik - piszcie w komentarzach, postaram się to zmienić i będę go edytował. Odpowiedzi na często zadawane pytania będę umieszczał tutaj.

A, i nie że żebram o lajki albo coś, ale jak Wam się podoba to doceńcie LIKE :)

Zapraszam też na moje kanały na youtube (w sygnaturze)

Jeżeli tutorial okaże się pomocny, prosiłbym mod'a o podpięcie :)

Opublikowano

Zapomniales Dodac o CClaner a, aktualuizacjach sterow i sprawdzenie czy nie sa uszkodzone Kondensadory ( nie wiem czy dobrze napisalem gdyz nie ucze sie w Polsce i po Naszemu piszesze sie Codensador. wiec moglem zrobic blad :) ) Dysk twardy nie wplywa az tak na gre najbardziej to Procek i Ram kto ma Procka i2 a mial wczesniej jakies badziewie zgodzi sie ze mna ;) bo sam tak mialem ^^ w m1 lag z 2min kupilem i2 smiga bez lagow ;D i oczywiscie .. Karta graficzna :) w sumie Tut dobrze sie czytalo dostajesz Like bo postarales sie pozdrawiam :)

image.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobry poradnik dla posiadaczy mniej wydajnych komputerów i myślę że dzieki tobie więcej osób będzie grać w mt2!

Opublikowano

HAHAHAHHAHAH JAPIERDOLE SPECJALNIE ZROBILEM KONTO ZEBY CI DOPIERDOLIC XDDD"LAGGI" JAPIERDOLE TO ZALEZY OD INTERNETU JEBANCU PIERDOLONY INFORMATYKU XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDJAPIERDOLE HAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAH PS. uzywam proxy

I MASZ HEJT NA YOUTUBE NARA XDDDDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano

HAHAHAHHAHAH JAPIERDOLE SPECJALNIE ZROBILEM KONTO ZEBY CI DOPIERDOLIC XDDD "LAGGI" JAPIERDOLE TO ZALEZY OD INTERNETU JEBANCU PIERDOLONY INFORMATYKU XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD JAPIERDOLE HAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAH PS. uzywam proxy

Wiesz co?, gardze takimi ludźmi jak ty , prawda "lagguje" - "laguje" ale żal mi takich ludzi, bo ty nawet tutka dobrego byś nie napisał , a jakbyś ty, pisał tutka gdzieś z pół godziny-godzine i ktoś by ci napisał tak jak ty wyżej? Według mnie TuT'ek jest dobry . Tyle odemnie

Opublikowano

HAHAHAHHAHAH JAPIERDOLE SPECJALNIE ZROBILEM KONTO ZEBY CI DOPIERDOLIC XDDD "LAGGI" JAPIERDOLE TO ZALEZY OD INTERNETU JEBANCU PIERDOLONY INFORMATYKU XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD JAPIERDOLE HAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHAH PS. uzywam proxy

Słoń by lepiej mnie nie zdissował lol.

"(...) poszukiwacze hecy - w głowach mają pusto - patrząc na gówno w kiblu pewnie myślą, że to lustro (...)"

Trzymaj się ziomeczku i wracaj do zdrowia.

PS. Jak gra się na mikrofalówce to rzeczywiście laggi zależą tylko od internetu.

@edit

ten kciuk w dół na youtubie to nie "download"

8e1be48a53ae93cadebca69.jpg

Opublikowano

Dobry poradnik - ale mam jedno zastrzeżenie...

Co ty tutaj mówisz o jakimś odkurzaniu komputera, ODKURZACZEM? ;o

Tym bardziej dla nowicjuszy, przypadkiem zachaczy i roz......... karte graficzną i potem to dopiero będzie smród.

Jak czyścić komputer to tylko i wyłącznie skompresowanym powietrzem.

Nie róbcie tego odkurzaczem.

Opublikowano

Dobry poradnik - ale mam jedno zastrzeżenie...

Co ty tutaj mówisz o jakimś odkurzaniu komputera, ODKURZACZEM? ;o

Tym bardziej dla nowicjuszy, przypadkiem zachaczy i roz......... karte graficzną i potem to dopiero będzie smród.

Jak czyścić komputer to tylko i wyłącznie skompresowanym powietrzem.

Nie róbcie tego odkurzaczem.

Heh, dodałem edit'a.

Masz rację - ja mam laptopa więc mi to nie sprawia problemu - nie muszę go otwierać żeby go odkurzyć. Ale jak ktoś ma stacjonarny to lepiej użyć skompresowanego powietrza.

Opublikowano

Ja mam pytanie . Czasami tylko na niektórych serwerach jak jest to podłoże m1 CPU w kompie się zwiększa (zużycie procka) jak temu zaradzić ?

„Can you feel it?

Your future, torn away.

There is no escape, only oblivion.”

Opublikowano

@up

Bo nie przeczytałeś opisu obrazka. Uniewidocznij opcje windows'owe, ponieważ wyłączenie ich powoduje zmiany w systemie lub urządzeniu np. właśnie dźwięk, klawiatura itp.

@3up

Zobacz jakie masz ustawienia w pliku config, czasem serwery automatycznie mają w config'u ustawioną lepszą rozdzielczość albo cienie itp., niektóre mają edytowanego clienta i mają lepszą grafikę. Np. na Ravii na OXie jest zakaz noszenia świecącego się eq (+7 i wyżej) bo te gwiazdki to następny element grafiki.

Myślę, że zmniejszenie rozdzielczości może pomóc.

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...