Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Nami - mój 1st support.

RaymanGT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wczoraj kupiłem Nami, ta postać bardzo mi się spodobała ze względu na efektowne Ultimate + uważam, że to najlepszy czas nauczyć się grania supportem. Wcześniej nigdy nie miałem doczynienia ze stawianiem wardów, czy wspomaganiem swojego adc.

Zacznijmy od buildu, masterek itp. Używam tego:

http://www.mobafire.com/league-of-legends/build/the-little-mermaid-support-nami-267486

Lecz nie mam pojęcia, gdzie stawiać wardy, ile ich i nie mam pojęcia o tych itemach.

Szukałem jakiś live na twitchu, ale nic nie znalazłem. Chciałbym liczyć na waszą pomoc.

Moja ostatnia gra -.^:

elgmep.jpg

Opublikowano

Wardy stawiasz zależnie od stylu gry przeciwnika.
1. Jeśli przeciwnik gra defensywnie (czeka pod wieżą i tylko last hituje) to postaw warda w ich krzakach na lane.
2. Jeśli przeciwnik gra ofensywnie postaw warda w twoich krakach i grajcie def.

3. Najlepiej nie stawiać wardów w pierwszych krzakach w rzece, bo jak będą mieć takiego olafa na jungli to i tak was zdąży zgankować. Postaw warda w okolicy smoka ale nie przy smoku tylko bliżej linii przy ścianie obok drake.

4. W około 6-7 minucie zwarduj dragona.

5. Około 18-23 minuty warduj barona.

//Reklama OFF.

Opublikowano

Masterki- ok

Wardy to co @2x up, a build to jak dla mnie sam powinieneś budować. Sytuacyjnie, a z tego brać przykład.

Bo wiadomo, że nie zawsze będziesz miał full build, więc coś możesz wziąć wcześniej albo usunąć z build'u.

Potem mogę Ci przesłać mapkę gdzie ja stawiam wardy, ale to potem bo mi komp muli :)

1994993994.png
Opublikowano

Mapke już dostałem z wardami, świetna sprawa.

Co więcej z każdą grą idzie mi co raz lepiej. =)

Jeżeli macie jeszcze jakieś cenne porady, lub wskazówki prosiłbym o napisanie. :)

Jeszcze raz dzięki, lajki poleciały. [5]

Opublikowano

Jeżeli Twój adc potrafi lasthitować to będziecie +/- na środku.

Najlepiej stój w krzakach tak, abyś dostawał expa i mógł wspomóc adc jakby się na niego rzucili.

Staraj brać focus na siebie i w miarę możliwości pinguj jak ktoś się zbliża bo czasem adc skupia się tylko i wyłącznie na farmie.

Jak bijecie się na bocie (2vs2) i masz exhausta to użyj go na adc- zada mniej obrażeń i większa szansa, że zabijecie.

Kiedy radzicie sobie na bocie próbujcie gankować mida.

1994993994.png
Opublikowano

Moze to drobna ale bardzo przydatna rada ktora na pewno jest wazna.

Nie idz wardowac jak wiele minionow ma malo hp. Poczekaj az twoj adc wybije wave lub spushuje, wtedy idz zwardowac, czesto tym sposobem mam zawsze ten sam lv co adc. Szczegolnie wazne bedzie wbicie 6 levela jak najszybciej, no i jeszcze wiekszy sukces jak enemy supp ma wtedy 5. Wtedy dosc bezpieczna sytuacja dla ofensywy

Opublikowano

Ja ci dam pare rad:

1.) Oszczędzaj manę, ponieważ możesz jej potrzebować w każdej chwili. (Miej ją chociaż na połowie)
2.) Nie bij supporta w starciach na bocie (chyba, że ma low hp) - skupiaj się tylko na adc.

3.) Staraj się wardować po przeciwnikach (max.30 sec po ich wardzie) Masz wtedy przewagę w czasie i kasie.

4.) Nie dotykaj minionów adc. Możesz go wybić z rytmu last hitowania.

5.) Jeśli grasz w niebieskich przed wejściem na lane zabijcie sobie golemy (+100 golda na star :D)

6.) Jeśli gracie def daj się lekko obić, aby przeciwnicy wbiegli po waszego turreta. Macie wtedy ułatwione zadanie do zabicia ich.

7.) Jeśli dostajesz info od Twojego junglera, ze będzie gankował to dajcie im podejść grajcie def

8.) Dawaj info o braku przeciwników na linii.

9.) Dawaj junglerowi info, że przeciwnik zwardował - wtedy jungler zrobi lane ganka.

10.) Kupuj sobie itemki, które dają gold/per level. Jeżeli gra jest jałowa to możesz się nie doczekać asysty przez 10-15 minut.

11.) Pilnuj, żeby enemy nie wzięli dragona.

12.) Jeśli zabiliście jednego z przeciwników na linii to idzcie zgankować mida (będzie 3 vs1, a nawet 4 vs1 jeśli jungler do was dołączy)

13.) Staraj się aby dwa najważniejsze miejsca były zawsze owardowane (dragon, baron)

14.) Nie kupuj tylko supportowych itemów. W innym wypadku będziesz papierowy i łatwy do zabicia, a ty chodzi o to, abyś jaknajdłużej supportował twój team.
15.) Nie baw się w tanka w teamfightach, trzymaj sie na tyle blisko i na tyle daleko, aby supportować team i harrasować enemy team.

Jeśli chcesz więcej rad to daj info :P

//Reklama OFF.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...