Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak przetrwać w MC pierwsze noce? [Tutorial]

Xivo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W tym poradniku pokażę wam jak przetrwać w Minecrafcie pierwsze kilka dób.

Na początek będziemy potrzebowali drewno(ang. wood)

WoodAnimation.gif

Drewno można zdobyć praktycznie wszędzie (biomy* dżunglowe, "sosnowe", tundra, taiga)

Na początku musimy ściąć drewno ręką przytrzymując LPM [ Lewy przycisk myszy ]

Po ścięciu drewna (ok. 5/6 pni)

Przystępujemy do craftingu:

Otwieramy ekwipunek (przycisk E/I)

Craftujemy Workbench (Crafting Table)

f1w891.jpg

Po scraftowaniu Workbench craftujemy patyki

n0b5em.jpg

Po scraftowaniu patyków i postawieniu naszego stołu musimy zrobić sobie jakieś narzędzia

a więc robimy najpierw kilof

4nnlqb.jpg

Tym kilofem wykopujemy 6 kamieni które są dostępne pod dirtem (ziemią).

Z kamieni wypada nam cobblestone z niego robimy

po kolei: nowy kilof (kamienny), siekierę (kamienną), łopatę (kamienną), miecz (kamienny).

Z takim ekwipunkiem wykopiemy drewno, łopatą dirt(ziemia), sand (piasek) gravel (żwir), siekierą drewno a mieczem

będziemy mogli się obronić.

Crafting siekiery, łopaty, miecza dostępny na wiki minecraft (linku nie mogę podać - zabronione)

W ok. 12 minut powinniśmy się z tym wszystkim wyrobić. Po 12 minutach zapada zmrok, więc trzeba się gdzieś schronić.

A więc czas wybudować pierwszy "domek" czyli szałas, pod ziemiankę itp.

Każdy powinien z tym sobie poradzić po prostu kopiemy dołek i się w nim izolujemy tak aby nie było do nas dojścia.

Po przetrwaniu pierwszej nocy szukamy owiec, gdy już je znajdziemy (musimy znaleźć min. 3) i będziemy mieli 3x wełnę

będziemy można craftować łóżko (jest potrzebne do szybkiego przespania nocy - nie działa gdy są w pobliżu potwory, z kolei te mogą nas z tego snu obudzić gdy nas zaatakują)

Crafting łóżka:

s5exq2.jpg

Mając łóżko, kilka stacków (stacki to inaczej zestawy naszych rzeczy - max 64) drewna, kamienia itd. możemy już zbudować normalny domek.

Po zbudowaniu domku położenia workbencha najlepiej jeszcze zrobić piecyk - jest nam potrzebny do przetopów wszystkich ore (rud)

Teraz musimy znaleźć zwierzęta (świnie, krowy, kurczaki itp.) w końcu musimy coś jeść jeśli gramy na poziomie trudniejszym niż Peaceful - na tym poziomie nie spada nam głód, nie ma potworów.

Mając już surowe mięso ze zwierząt najlepiej zrobić skrzynkę postawić ją w domu i do niej wszystko odłożyć

Crafting skrzynki:

j2j8b6.jpg

Teraz czas wyruszyć do jaskinii które są "luzem" na naszym świecie i same się generują. Czasami można znaleźć opuszczone kopalnie w których są różne bonusy takie jak skrzynki z rzeczami, minecarty, tory itp.

W jaskinii musimy znaleźć żelazo (które przyda się do craftowania miecza,kilofa,siekiery i łopaty - również zbroi. Crafting zbroi również znajdziecie na Minecraft Wiki.)

Węgiel jest nam potrzebny do zrobienia świeczek, napędzania minecarta z piecykiem, i do palenia w piecu.

Mając węgiel można upiec już nasze mięso.

Po przetrwaniu kilka nocy przy takiej "konfiguracji" mamy można tak powiedzieć dobry start.

Teraz tylko chodzić po jaskiniach, expić (zabijać wszystkie potwory w minecrafcie), budować coraz to ciekawsze budowle itd... :)

Poradnik został przygotowany i napisany w 100% przeze mnie i jeśli chcesz go udostępnić na jakimś innym forum niż MPCForum skontaktuj się ze mną i poproś o zgodę na

rozpowszechnianie treści.

Źródło grafiki: Minecraft Wiki.

Autor: Xivo dla MPCForum

Zostaw plusa i komentarz :)

Czo, czo, czo się paczysz?!

Old acc: dawidek00 :>

Opublikowano

Bardzo ciekawy poradni, dobrze zaawansowany. @up użytkowniku obraziłeś wcześniej innego użytkownika, że robi brzydkie rzeczy. Powiem Ci tak ten użytkownik (@up2) zrobił lepszy poradnik bo ma większe doświadczenie. A tamten zaczyna dopiero przygodę ..... Pozdrawiam !

Zgadzasz się ze mną ?

Daj +

Opublikowano

Bardzo ciekawy poradni, dobrze zaawansowany. @up użytkowniku obraziłeś wcześniej innego użytkownika, że robi brzydkie rzeczy. Powiem Ci tak ten użytkownik (@up2) zrobił lepszy poradnik bo ma większe doświadczenie. A tamten zaczyna dopiero przygodę ..... Pozdrawiam !

Zgadzasz się ze mną ?

Daj +

Na MPCForum jestem od kwietnia 2010 roku, tylko to jest moje drugie konto. Na tamtym dostałem bana na życzenie.

W minecrafta nie grałem od pół roku, teraz wróciłem i chcę pomóc nowym graczom. :)

Przy okazji polecam wam klienta do gry Minecraft by Zyczu. Wpisując to w google zobaczycie "ofertę" tego launchera ;)

Czo, czo, czo się paczysz?!

Old acc: dawidek00 :>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...