Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM]PHP MySQL

LanPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Zazwyczaj nie siedzę w bazach danych i nienawidzę tego, ale zostałem zmuszony, proszę o gotowy kod

Początek kodu

<?php

mysql_connect('localhost', "root", "pass") or die("Error: ".mysql_error());
@mysql_select_db("lan_1") or die("Error: ".mysql_error());

czyli łączenie do localhosta, następnie baza lan_1.

I teraz się zaczynają schody.

W tabeli users jest pole username, które charakteryzuje nick oraz villages, które charakteryzuje ilość wiosek.

Potrzebuję, aby gdzieś zapisały się dane o pierwszym graczu, którego ilość wiosek wyniosła 2, tj. jego nick, oraz datę i czas keidy to się wydarzyło.

#EDIT# Nie chodzi mi o pierwszego gracza, któego napotka kod, tylko o hmm.. pierwszego gracza, który to osiągnął, więć myślę żę tu bardziej trzeba robić to w bazie danych niż w php ##

Proszę, powiedzcie mi co (jeżeli muszę) mam zrobić w bazie danych (PHP My Admin) i jaki kod wklepać do pliku.php

Pozdrawiam :)

Grafika Wektorowa / Modelowanie / Renderowanie / Wysokopoziomowe języki B) (Python, Prolog, Haskell).

Najbardziej nienawidzę tego asemblera.. jak mu tam? C++ :(( 

Opublikowano

moze to wyglądać tak np:

$query = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM users WHERE villages = 2 LIMIT 1"));

W wolnym tłumaczenie na ludzkie masz w zmiennej $query która jest tablicą wszystkie zmienne 1 gracza z bazy który ma 2 wioski. Jeśli dalej nie wiesz jak to wygląda wpisz teraz pod zapytaniem

var_dump($query);

To ci cała tablice wypluje ;)

@edit mała poprawka

hcq0.png

Opublikowano

I jak to teraz zapisać gdzieś? Bo raczej przydałoby się żeby to sięzapisało gdzieś w bazie danych czy chociaż w pliku whatever?

Grafika Wektorowa / Modelowanie / Renderowanie / Wysokopoziomowe języki B) (Python, Prolog, Haskell).

Opublikowano

No zapis na pewno znajdziesz na tym forum.

• file_get_contents(ścieżka_pliku) - Wczytanie pliku jako ciąg.
  • file_put_contents(ścieżka_pliku, ciąg) - Zapis ciągu znaków do pliku. ciąg.

Oferuję moje usługi webdeveloperskie (HTML, CSS, JavaScript (jQuery, AJAX!), PHP, MySQL, PERL).

Więcej pod PM.

Opublikowano

Nygol, widzę to wszystko, ale nie wydaje Ci się, że za każdym razem jak ten kod będzie wykonywany to się będą różne nicki wypisywać? I jak zapisać datę i godzinę?

Opublikowano

"W tabeli users jest pole username, które charakteryzuje nick oraz villages, które charakteryzuje ilość wiosek.

Potrzebuję, aby gdzieś zapisały się dane o pierwszym graczu, którego ilość wiosek wyniosła 2, tj. jego nick, oraz datę i czas keidy to się wydarzyło."

Przemyślałem to chwilę i potrzebuję by było to zrobione w taki sposób (wszystko w bazie danych, jak mówiłęm wcześniej używam phpmyadmin)

jeżeli jakaś osoba osiągnie liczbę wiosek 2 to do tabelki (powiedzcie mi jak ją stworzyć) pójdzie nick tego gracza, data i czas kiedy to się wydarzyło oraz kolejny numer (żeby było wiadomo w jakiej kolejności każdy z graczy to osiągnął).

Czyli np. Najpierw osiągnął to "Scyzoryk" potem "Wariat" i potem "Knight"

w bazie danych zapisze sie to tak:

1 Scyzoryk 03.04.2013 20:54

2 Wariat 06.04.2013 10:56

3 Knight 09.04.2013 10:40

A ja potem już sobie napiszę plik php który będzie to wywoływać (myślałem że da się to jakoś w php czystym zrobić, ale jednak potrzeba bazy danych)

I moje pytanie jest następujące: jak zrobić tą tabelkę i gdzie wpisać i jaki kod żeby to tak ładnie się uzupełniało samo?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...