Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WAŻNE]Przeczytaj zanim założysz temat o kupnie komputera!Czyli gotowce.

Haitz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zauważyłem że niektóre osoby piszą czy opłaca sie kupić taki komputer i podają linki z allegro. Właśnie dlatego zakładam ten temat i w nim napiszę czemu nie kupuje się gotowców!

OTO ICH CECHY

Procesor:

Zwykle Dużo rdzeni(najczęściej FX'y od AMD które mają po 6-8rdzeni). Napewno laiki które widzą że komputer ma 8 rdzeni to napewno jest dobry! Więc nie patrząc na resztę chętni go wybierają. Ostatnio się roześmiałem widząc że sprzedawca napisał "Najnowszy procesor firmy intel socket LGA775" Ten oto socket jest dość starym i "wymarłym" gniazdem na procesory. Czyli w skrócie sprzedawcy dają dużo rdzeni i często je sumują z taktowaniem np. megasupermoc 16ghz i inne takie.Procesor najczęściej w takich zestawach jest zbyt mocny dla reszty podzespołów.

Karta Graficzna:

Często spotykam się w gotowcach z kartami GeForce GT xxx, które mają dużo pamięci video (ok.2-4GB) ale zapamiętajcie że w tych kartach jest to pamięć GDDR3! A w kartach nowych występuje pamięć GDDR5, przez co karty GT xxx są słabe(bardzo). Widziałem także jak sprzedawca napisał: "DO NOWYCH GIER!" i wcisną kartę zintegrowaną. Na takich kartach można najwyżej internet przeglądać. Czyli w skrócie, sprzedawcy dają karty z wysokimi numerkami, które są beznadziejne.

Płyta Główna:

Najtańsza, zwyklemicroATX -mało wejść, rozbudowa niemożliwa. Mają słabe sekcje zasilania, nie da rady podkręcić w ogóle na nich procesora także przez słabe chłodzenie sekcji i chipsetu.

Pamięć RAM:

Tutaj też za bardzo się nie rozpisze. Dają często także najtańsze i najsłabsze pamięci. Wpychają dużo pamięci aby zachęcić ludzi do kupna. Zwykle ok 8GB niemarkowej pamięci napchane jest do komputera który tyle nie będzie raczej porzebował.

Zasilacz:

Tutaj jest najgorzej...

Sprzedawcy zawsze piszą "Markowy,mocny zasilacz z filtrami o mocy 400W". Tak naprawdę wciskają tam bomby zegarowe z czarnej listy(znajduje się na forum), które za chwilę ropier*zielą ci cały sprzęt, ponieważ są tak słabo skonstruowane że potrafią przepuścić napięcie nawet 14V zamiast standardowych 12V. Czyli w skrócie, zasilacze niby markowe a uniemożliwiają dodanie czegokolwiek do komputera poprzez słabą moc realną i słabe linie napięciowe.

Obudowa:

W gotowcach znajdują się tzw. obudowy-piekarniki. Są beznadziejne. Są skonstruowane z cienkich i słabych materiałów, wyglądają ładnie ale nie mają odpowiedniej cyrkulacji powietrza, przez to podzespoły OKROPNIE się grzeją.Czyli w skrócie, gotowce mają beznadziejne i grzejące podzespoły pseudo-obudowy!

Przypominam żeby nie kupować także w sklepach lokalnych gotowych zestawów. Może nie wszystkie są takie złe, ale mają dosyć zawyżoną cenę.

ZAPRASZAM NA STOPGOTOWCOM.PL !!

Niech zestaw złożą ci fachowcy z naszego lub innych podobnych for.

Nie wiem co tu jeszcze napisać xD ale jest to mój pierwszy taki jakby poradnik. Mam nadzieję że się podoba...

Uwagi,błędy które popełniłem zgłoście w tym temacie.

EDIT: Dodałem trochę informacji. Jak będzie czas to dodam więcej i poprawię estetykę.

graphic.png

Opublikowano

I tak nikt z laików tego nie przeczyta, a jak przeczyta to zostanie przy swoim, to do nich nie trafi

Skoro poradnik to czemu nie w poradniki ? ;P

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

do wszystkiego się zgodzę oprócz:

- pamięci ram bo zazwyczaj dają dużo (4-8GB) i DDR3

- oraz do obudowy, bo akurat obudowy sa normalne jak każde inne co tu w ogóle miałeś na myśli?, że mają mniej wywietrzników(dziurek) i sprzęt się przygrzewa?...

Jestem zły ;p mam 65/100 ostrzeżeń !

Opublikowano

@up

A jaką mają dać pamięć jak nie ddr3?

Gówno wiesz o obudowach, skoro chcesz porównywać te z gotowców(I-BOX, Modecom, Logic itp.) z solidnymi INNYMI obudowami (SilentiumPC,Zalman,Fractal Design itp.).

TAK KUR*A DZIUREK !! WSADŹ SOBIE TAM WIESZ CO!

Opublikowano

Najtańsza, chyba zawsze microATX które mają mało wejść do których można coś podłączyć co uniemożliwia większą rozbudowę.Tutaj nie za bardzo wiem jak się rozpisać.

Najtańsza, najgorsza w swoim rodzaju zazwyczaj w standardzie microATX - mało wejść, praktycznie brak możliwości rozbudowy, słaba sekcja zasilania, słabe chłodzenie sekcji zasilania i chipsetu.

Tutaj też za bardzo się nie rozpisze. Dają często także najtańsze i najsłabsze pamięci.

Zazwyczaj wciskają 8-16GB powolnej, czasami nawet niemarkowej pamięci, ważne że najtańszej (zysk musi być! -.-)

Jak chcesz to podpiąć to wszystko musisz dokładnie napisać, czemu nie, podać przykłady, jakoś estetyczniej to zrobić. Wtedy możemy porozmawiać o podpięciu tematu ;)

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...