Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

CustomCommands! - twórz własne tekstowe komendy

OczkoSX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was bardzo serdecznie! Chciałbym wam przedstawić plugin zwany CustomCommands. Chcesz zrobić na serwerze komende typu /vip i ustawić dla niej wyświetlający się tekst? Nie ma problemu ;)

Instalacja

1. Ściągnij najnowszą wersję pluginu z http://dev.bukkit.org/media/files/609/120/CustomCommands.jar (nie martw się, plugin jest na 1.1 ale wszystko elegancko działa, na początku tylko wywali errora w konsoli)

2. Wgraj pobrany CustomCommands.jar do folderu plugins

3. Uruchom serwer

4. Poczekaj aż wszystkie pliczki się załadują

5. Wyłącz serwer

6. Przejdż do plugins -> CustomCommands i otwórz plik tekstowy

Konfiguracja

Załóżmy, że chcemy, aby wyświetliło napis: "Uprawnienia Vipa możesz sprawdzić na naszej stronie" gdy wpiszemy komende /vip

1. Otwórz plik config

2. W pierwszej linii napisz pod jaką komendą chcesz mieć tekst i postaw dwukropek ( np. /vip: )

3. Teraz zacznij od nowego wiersza, postaw myślnik (-) spacje, i apostrof (')

4. Po apostrofie możemy zacząć pisać treść komendy. Co zrobić jak skończyliśmy? Stawiamy apostrof (') ponownie, tym razem na koncu

5. Chcesz napisać kolejną komendę? Nie ma problemu, kliknij enter i powtórz kroki 2-4 ;)

Oto przykład co ja naskrobałem

/test:

- '&aPierwszy wiersz'

- '&bDrugi wiersz'

- '&cTrzeci wiersz'

No to życze wam powodzenia :)

Wedle życzenia jednego z użytkowników podaje przykładowy SS:

Bez%C2%A0tytu%C5%82u-1024x677.png

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

Słaby poradnik. Wysilić też się nie wysiliłeś.

Nie ma żadnych screenshotów i słabo wytłumaczone.

Nic praktycznie nie zrozumiałem, opisałeś to wszystko słownie, w dodatku dosyć chaotycznie.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Teraz lepiej?

3587513.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nic nadzwyczajnego. Jest masa innych tutoriali bardziej rozbudowanych. Pluginów też o podobnym działaniu jest więcej, lepszych.

To akurat wiem, a coś w kwesti pomocy dla mnie ?? heh Pozdrawiam.

P.S bądź może co polecasz, I mozę nie CustomCommands, ani nie MyCommands. Tylko coś innego hmm ? ;>

Opublikowano

Był już ten temat... Sam robiłem tego tuta

To czy możesz mi podesłać link ??, bo za cholerę nie mogę go znaleść ?? Gdybym znalazł nie pisałbym w Tym temacie, i nie odświeżałbym.. Pozdrawiam.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Przepraszam wszystkich, ale niestety nie byłem przy komputerze. Dziękuję wszystkim za te miłe słowa ;) Jeśli ktoś ma problemy, powinien odwiedzić "Online Yaml Parser" aby sprawdzić czy nei ma żadnych problemów z pisownią i ilością spacji ;)

A co do tego, że poradnik jest słabo wytłumaczony, nie wiem czemu tak niektórzy sądzą. Wszystko jest klarownie wytłumaczone i przejrzyście. Nie jest to jakiś bardzo ciężki do skonfigurowania plugin, aby wstawac SS'y. Myślę, że osoby które się zabierają za serwer MC powinny to bez problemu ogarnąc, a jeśli ktoś ma problem to niech przeczyta jeszcze dwa razy ;)

PS. Nie rozumiem czemu ludzie zachwalają sobie tak bardzo ten poradnik http://www.mpcforum....h-komend/page-2, a mój mimo że jest obszerniejszy hejtują ._. No cóż, nie wszystkim się dogodzin :<

3587513.png

Opublikowano

Bardziej polecam plugin mycommand w ktorym masz wiecej funckji takich jak

tworzenie wlasnych komend i wyswietlanie komunikatow czy tworzenie aliasow.

Masz rację, sam korzystałem z MyCommand, ale zauważyłem znaczne obniżenie wydajności serwera. Dla graczy którzy potrzebują tylko napisac na szybko komendę i to starczy ;)

3587513.png

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...