Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przydatne informacje dla nowych graczy

ENDO.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, gram dość długo w cs'a, więc postanowiłem, że napiszę poradnik ze swojego doświadczenia. Teraz nadrabiam straty, kondycję poprawiam już 3 tygodnie, jak na razie jestem cienki, 11:5, 47:9 to mój najlepszy wynik w Cs-Portable, ale czemu tak cienko? No właśnie, niektórzy są doświadczeni w cs'ie, a i tak słabo grają, bo liczy się trening. Można wiedzieć wszystko na temat cs'a, ale i tak nie być dobrym. Trening czyni mistrza, więc jeśli będzie to tak, że masz staty 0:4 to wychodzisz z serwera i ****...
Ja np. miałem statystyki 0:6, potem? 33:7, trochę robi różnice? Ogólnie biorąc, trenuję od nowa 3 tygodnie, całkiem nieźle mi idzie, w cs'a gram 2 lata ogółem, ale była długa przerwa. Więc jeśli ciągle Cie zabijają, nie poddawaj się i ciśniesz, jakoś wyjdzie. Jeśli już nie chcesz sobie zrypać reputacji, bo w przyszłości chciałbys być znany jako dobry gracz, to zawsze możesz sobie zmienić nick. To pod koniec wstępu wyjaśnię znaczenie prefixu [t], pewnie niektórzy wiedzą, a może inni nie. Tak więc prefix [t] to np. ja mam taki nick: ENDO[t] co [t] to pop rostu oznaka szpanu, według mnie, lub ENDO, tym prefixem dla mnie wyróżniam się od pozostałych, być może zauważyliście, że czasem NEO gra pod nickiem NEO[t], macie link jak z nim grałem:

To poprostu gracze sobie tak wpisują dla szpanu, jak kto woli, więc podsumując prefix ten nic nie oznacza. To po prostu oznaka szpanu, komuś się podoba, to sobie tak gra.

No to zacznijmy poradnik.

Punkt 1: Jaką postać wybrać?

To jest proste i logiczne jak drzewo genaologiczne, że tak powiem :D. Widziałem na paru forach takie pytanie, na zapytaj.com.pl. Ja np. gram Elite Crew oraz SAS, ponieważ dla mnie są najmniej widoczni, ale to również zależy od otoczenia. Wybór postaci zależy od was, ja lubię tak jak napisałem SAS oraz Elite Crew, ponieważ wtapiają się w otoczenie, oraz mi się po prostu podobają.

Punkt 2: Jaką bronią grać?

Dla CT najlepsza bron M4A1, dla TT AK-47, ale nie zawsze, nie zapominajmy o AWP! Jak grać z AWP napiszę na koniec. Więc M4A1 jest bronią celniejszą od AK-47, Co nie znaczy, że jak zobaczymy gościa, to walimy na hama, nie. Gdy przeciwnik jest w oddali, nie należy strzelać na hama, należy strzelać seriami, o co chodzi? Tzn. strzelać z przerwami, np. 3 strzały -przerwa-, 3 strzały -przerwa- i tak w kółko, jeśli będziemy strzelać na hama z dużej odległości, istnieje 7% na zabicie wroga, a 13% na strzelenie w głowę. Jeśli będziemy strzelać seriami mamy 82% na zabicie wroga, 37% na strzelenie w głowę. Zapewne każdy wie, że M4A1 posiada tłumik, jak i USP, teraz kolejne pytanie, czy grać z tłumiek czy bez? Zacznijmy od USP, ja nie polecam grać z USP z tłumikem, ja po prostu nie umiem, wiec gram bez tłumika, u USP to zależy od was. Teraz czas na M4A1, gdy przeciwnik jest blisko lepiej jest bez tłumika, natomiast jeśli jest daleko to z tłumikiem. Z tłumikiem recoil jest wiekszy, ale mniejszy rozrzut, natomiast bez trochę większy. Należy trochę poćwiczyć strzelanie, porównajcie sobie, zagraj z kolegą, lub z botem. Osobiście ja gram tylko z tłumikiem, to juz kwestia przyzwyczajenia, natomiast polecam stosować tę technikę, ja jej nie stosuję, po prostu przywykłem grać tylko z tłumikiem. Teraz AK-47, najtrudniejsza broń do opanowania (no nie oszukujmy się :) każdy kiedys tak miał). Być może niektórzy uważaja tę broń za łatwo do opanowania, ale to juz zależy od refleksu i czy nam sie podoba ta broń, moze zobaczyliście za*******ść tej broni i ją bardzo polubiliście, to będzie wam lepiej, trochę się znam na psychologii, bardziej na logice. Jak strzelać z AK-47? Nie strzelamy na hama, i tak nie traficie, macie wtedy 45% na zabicie wroga, zależy gdzie wycelujecie, możecie sami zobaczyć, że gdy strzelamy z ak-47 na hama, to mamy taki układ naboi:

Jak widać układają się one w kształcie liczby 7, porównajcie sobie M4A1:

Układa sie w kształcie litery T, bez tłumika nie robi większej różnicy z bliska. Tak więc jak juz macie strzelać na hama, strzelacie bardziej z lewej strony i na dół. Ale nie strzelajcie tak, to bez sensu, czemu? Miałem taką sytuację: Ja z MP5, gosciu z AK-47.
Byliśmy sam na sam, oko w oko, wszyscy patrzyli na finał, gości strzelał na hama stojąc w zaznaczonym miejscu, potem zaczął strzelać seriami, ja zabierałem mu po trochu, 9, 43 itd. Strzelałem seriami, MP5 to celna broń z bliska, mniejszy rozrzut, jeśli jesteśmy blisko wroga nie bawimy się w strzelanie seriami, tylko walimy na hama, chyba, że w pobliżu są inni przeciwnicy, wtedy trochę lipa, wiec decydujcie szybko, czy zabic jednego i zginać, czy odbierać im po trochu HP. Nie ma pewności, czy ich zabijemy, chyba, że w pobliżu jest kolega z drużyny, wtedy bij w jednego i drugiego, ale bardziej skup sie na jednym. Przejdźmy dalej do AK-47, wystarczą 3 strzały w klatkę piersiową, bez kevlara 2. Strzelamy seriami, 2 strzały -pauza- 2 strzały -pauza- i tak w kółko, ta broń ma bardzo duży rozrzut, jak strzelimy te 3 stzrały i na chwilę przestaniemy i znowu zaczniemy, to zniszczysz nawet 3, jak Ci wyjdą zza ściany, ważne, żeby strzelać seriami, to podstawa w Counter Strike. ALe nie tyczy to pistoletów, nie przestawiamy ppm w Glock'u, ani Famasie, należy strzelać samodzielnie, nigdy nie wiadomo jaka znajdzie się sytuacja. To teraz przejdźmy do AWP, praktycznie wystarczy jeden strzał, aby zabić wroga, jeśli ci się poszczęści, zada ci tylko 82 obrażen, lub ty będziesz miał pecha i zabierzesz mu 82hp, czemu? Bo zapewne ma Kevlar, ale jeśli strzelicie w głowę, 422 obrażeń gwarantowane. Strzelając AWP nie stoimy w miejscu i czekamy na wroga w otwrtym terenie. Chowamy sie trochę za skrzynką, lub za ścianą, czekamy na przeładowanie, ustawiamy obok ściany, gdzie znajduje się wróg i czekamy na niego, wyleci - strzał i powinien paść, jeśli tak sie nie stanie, to wyciągamy pistolecik i dobijamy go, nie ma sensu ponownie trafiać go z AWP, zapewne go nie trafisz i zginiesz, chociażby z satysfakcją, że go trafiłeś. Co do przeładowywania, po co czekać? Po strzale klikamy dwa razy q, srzał, q,q, oczywiscie trzeba zbindować sobie klawisz, którym zmieniamy na poprzednia broń, co również nam to daje? Klikając poprzednia broń, pokaże ci się również celownik, wtedy nie musisz przybliżać, ale nie z daleka! Jeśli wróg jest daleko, klikamy q ale nie stoimy w miejscu, bycmoze ten ktoś również ma AWP i może nas łatwo trafić, ruszamy sie w lewo i prawo. Jeśli wróg jest średnio blisko, to nie klikamy q tylko czekamy aż pokaze się celownik (chodzi mi o przybliżenie) Jeśli jest blisko, to albo wyciągamy pistolet, albo musimy go trafić. Jeśli twój również rusza sie na boki, trzymaj celownik w jednym miejscu, poczekaj aż będzie w odpowiednim miejscu, czyli tam, gdzie trzymamy celownik i strzał, po co mamy namierzać go i pudłować? Oczywiście można też spróbować go namierzyć i oddać strzał, mozę się wam poszczęści. To tyle na temat strzelania i celności, zapamiętajcie, starajcie się celować w głowę, wtedy owiele łatwij jest trafić przeciwnika.

Punkt 3: Unikanie strzałów

W tym trzeba tylko przeczytać ten punkt, nie trzeba trenować, oczywiscie można, doskonalić to, przyzwyczajać się, powiem wam, jak uniknąć strzałów i jak grać stylem najlepszych. Więc zacznijmy od podstawowego uniku, ruszanie się w boki, gdy ktoś do ciebie strzela, ruszaj sie w prawo i w lewo, nie łatwo wycelwoać wtedy w ciebie, jak i w niego, ale on i tak będzie sie ruszał, praktycznie każdy to zna, więc... Gdy zobaczymy wroga mozemy również kucnąć, zwłaszcza gdy jesteśmy daleko, nei łatwo nas wtedy trafić z dalekiej odległości, kucająć jesteśmy jakby o połowę mniejsi. Kolejny sposób, dla zaawansowanych, stosują do najlepsi gracze w Cs'a, też tego stosuję, mianowicie: Idziecie sobie, kucacie idziecie, nie to, że idziecie, kucacie i kucacie tak 5 sekund i idziecie, idziemy klikam ctrl i idziemy dalej, klikajac i szybko puszczajac raz kucamy, raz stoimy, trudniej nas wtedy trafić, tej techniki stosuje mało osób, bo większość o niej nie wie, lub wie, a jej nie stosuje, lub wie i jej nie stosuje, bo uważa, że jest zupełnie nie potrzebna, ale ta technika jest bardzo przydatna. Teraz co, jeżeli wiemy, że ktoś jest za ścianą i kampi i nie chce wyjść, czekamy tak do konca rundy? Nie.. Po co, skoro mozemy go wyrolować? Wychodząc zza ściany, skaczemy i kucamy, gosciu napewno ma ustawiony celownik obok ściany i czeka aż wyjdziemy, bo chyba by sie nie rozglądał na sufit, lub popatrzył na podłogę? Wtedy trochę ciężko mu będzie nas zabić ;/

Punkt 4: Robienie w balona.

Ja stosuję tę technikę, np. Jesteśmy na mapie de_nuke i mamy drzwi, jesteśmy w TT (terrorystach) podchodzimy do drzwi i oddalamy się, oni zaczną sypać w te drzwi, a my podziwiamy dźwięki. Gdzie oni wtedy mogą sie skampić? To oczywiste, na górze na lewo, lub cwaniaczki po prawej stronie, najbardziej prawdopodobne. Kolejny sposób, oddajemy strzały dajac znak wrogu, że jesteśmy w pobliżu, wystraszamy go tym, on będzie szedł na cichym lub kucać, wsytraszymy go, poczym wystakujemy tak jak mówiłem, wyskakujemy i trzymamy ctrl i mozemy zaraz sypać, ale nie zawsze ktos tam będzie.. Kolejny, to kampienie, wasza ulubiona zabawa, wiemy, że gościu chce przejść daną ścieżką, chowamy sie za jakąś skrzynką, gościu idzie jak na grzybki a my go obsypujemy strzałami.

Punkt 5: Logika i spostrzegawczość.

Jeśli ktoś do nas strzela, to z punktu wyjścia, nie patrzymy na ściany, tylko na punkty wyjścia, czy np. na drzwi za sobą, lub wyjście, bramę, tam, którędy sie wchodzi i wychodzi. Nie wychodzimy również na otwartą przestrzeń, idziemy takimi miejscami, gdzie są ściany, jest gdzie sie schować, tam gdzie mało punktów wyjścia. Nie na środek, gdzie dookoła mamy bramy, czy wejscia/wyjścia. Nie ogarniesz wtedy, skąd do ciebie strzelają. Teraz przejdźmy do logicznego myślenia, jakby wam wytłumaczyć, co to liga (dla niewiedzących) To znaczy myśleć rozsądnie, mądrze. Czyli np. Nie skanujemy przez metrową skrzynie, tylko czekamy aż zza niej wyjdzie. Nie rzucamy flashy tam, gdzie idzie twoja drużyna, ylko ich oślepisz.

Punkt 6: Granaty

Granaty to również ważna rzecz w cs'ie. Gdy idziemy tam, gdzie zazwyczaj przechodzą Terroryści, rzucamy granat, jeśli znajdą się w pobliżu, to zadamy im pewne obrazenia, np. 32HP, lub nawet ich dobijemy. Druga sprawa to flashbang, granat oślepiajacy, gdy w jakimś sektorze są przeciwnicy, chowamy sie tak, żeby się nie oślepić, czyli np. za ścianę, za skrzynkę, a czasem się odwrócić. Oślepimy wtedy wroga i możemy wbijać, gdy jest oślepiony ma biały ekran, wtedy my go widzimy, a on nas nie. Trzecia sprawa to granat dymny, jeśli chcemy się ukryć, to rzucamy w dane miejsce granat dymny, wtedy mamy takie białe pole dymu, ale ma to też wady, nie trudno sie skapnąć, że ktoś w tym dymie jest, w końcu sam sie nie rzucił, strzelają w ten dym i mogą nas zabić, oczywiście gdy tam stoimy :)

Punkt 7: Skanowanie.

Skanowanie oznacza ostrzeliwanie gracza przez ścianę, skrzynkę itp. Polega to na tym, że jeżeli wiemy, że ktos jest za ścianą, skrzynką, drzwiami strzelamy przez to i możemy nawet zabić wroga. Jest to bardzo przydatne, czasem na ślepca możemy kogoś zranić, zabić. Tutaj macie link, obejrzyjcie sobie jak się skanuje. Ale nie skanujemy przez duże skrzynie, duże ściany. Tak jak napisałem w punkcie 6. Mozemy tak skanować, a nie ubijemy wroga, tylko stracimy amunicję, akurat będziemy przeładowywać, a on nas zabije, trochę lipa ;/

No i to chyba wszystko co najważniejsze do dobrej gdy, wypisałem wszystko z mojego doświadczenia. Pooglądajcie sobie filmiki, wystarczy wpisać w googlach ESL cs, napewno coś wam wyskoczy. Proszę o ocenę mojego poradnika, moze jakieś poprawki, czegos nie dopisałem? Tylko nie piszczcie o plagiaty, z niczego nie brałem przykładu, nawet jeśli jakis fragment jest taki sam jak na innych poradnika, chociaż nie czytałem żadnego poradnika o cs'ie. Wtedy to już jedynie zbieg okolicznosci, proszę o ocenę :)

/edit Postaram się wkrótce dodać grafikę + zmiany w tekście

76561197967532978.png

Opublikowano

Może i poradników takich parę jest ale liczy się chęć i za to + leci

bo przy takim poradniku trzeba poświęcić trochę czasu

Opublikowano

Do poradnika nie mam uwag, z wyjątkiem jednej. Dodaj trochę kolorków i będzie git.

Poradnik 8/10 (Było by 9/10 lub 10/10 gdybyś dodał te kolorki bo jak się to czyta to oczy szybko się nudzą :D)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja stosuję tę technikę, np. Jesteśmy na mapie de_nuke i mamy drzwi, jesteśmy w TT (terrorystach) podchodzimy do drzwi i oddalamy się, oni zaczną sypać w te drzwi, a my podziwiamy dźwięki. Gdzie oni wtedy mogą sie skampić? To oczywiste, na górze na lewo, lub cwaniaczki po prawej stronie, najbardziej prawdopodobne. Kolejny sposób, oddajemy strzały dajac znak wrogu, że jesteśmy w pobliżu, wystraszamy go tym, on będzie szedł na cichym lub kucać, wsytraszymy go, poczym wystakujemy tak jak mówiłem, wyskakujemy i trzymamy ctrl i mozemy zaraz sypać, ale nie zawsze ktos tam będzie.. Kolejny, to kampienie, wasza ulubiona zabawa, wiemy, że gościu chce przejść daną ścieżką, chowamy sie za jakąś skrzynką, gościu idzie jak na grzybki a my go obsypujemy strzałami.

Nie wiem z jakimi lowami grasz, ale ode mnie dostał byś skana zanim byś strzelił o.O

, jeśli będziemy strzelać na hama z dużej odległości, istnieje 7% na zabicie wroga, a 13% na strzelenie w głowę. Jeśli będziemy strzelać seriami mamy 82% na zabicie wroga, 37% na strzelenie w głowę.

Płakałem ze śmiechu, % liczyłeś? chłopie nie żartuj i nie wprowadzaj ludzi w błąd błędnymi danymi

Gdy zobaczymy wroga mozemy również kucnąć, zwłaszcza gdy jesteśmy daleko, nei łatwo nas wtedy trafić z dalekiej odległości, kucająć jesteśmy jakby o połowę mniejsi.

Typek zauważ, że wtedy mamy do trafienia lewe/prawe ramie morde i nogi, więc przeciwnik o wiele szybciej strzeli nam HS i zegniemy się w pół.

Czyli np. Nie skanujemy przez metrową skrzynie, tylko czekamy aż zza niej wyjdzie.

Hahaha jak to kurwa nie?
Chłopie ile ty grasz, to się nazywa wyciąganie zakład, że typ na mixie, jak dostanie skana nawet 10hp to i tak ci wyskoczy bo się posra, że masz WH?
Dużo nie znaczy dobrze, poradnik chujowy 2/10, 2 pkt za to, że napisałeś żeby swoich nie oślepiać.
Pograj trochę bo widzę, że sam szkoły potrzebujesz.
Opublikowano

NIe wiem Po co piszesz takie poradniki . Po pierwsze stracisz dużo czasu .a po drugie są miliony takich poradnikow. Po co piszesz jaka jest najlepsza bron dla ct a jaka najlepsza dla tt . ? To chyba jest logiczne . ?

6i6b.jpg

Wszystko Co Robisz W Życiu Rób Na Mase !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...