Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer

nojs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam zamiar zakupić sobie komputer i nie mam pojęcia jak się składa komputery, a zawsze jak ktoś chce komputer to wszyscy doradzają żeby sobie złożyć bo wyjdzie taniej i komputer będzie lepszy. Więc tak: mój budżet wynosi 4 tysiące +/- 500zł. Chcę komputer do gier. Oczekuję płynnej rozgrywki, głównie multiplayer w gry takie jak: Call of Duty Black Ops 2, Bioshock Infinite, (może, w przyszłości) Battlefield 4. Wiecie o co chodzi. Maksymalnie mogę wydać 5 tysięcy, ale to na cały komputer wraz z akcesoriami (słuchawki z mikrofonem, monitor, klawiatura, mysz itd.). W związku z tym oczekuję też porad co do kupna monitora, słuchawek z mikro, klawiatury i myszy. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam nojs.

Opublikowano

Monitor masz dwie opcje. Kupno Benq GL2250 (400-450 zł, dobry monitor 23 cale, fullHD, LED) lub inwestycja w IPS od LG (750 zł, matryca IPS) jednak jak dla mnie do gier bez sensu przepłacać

http://www.morele.net/inventory/info/Lnx3NG/

Tu masz zestaw z tym BenQ, zostaje 400 zł na fajny zestaw klawiatura + mysz + słuchawki (najwięcej w słuchawki bym zainwestował) przykładowo:

Microsoft SideWinder X4 (dobra czarna gamingowa, podświetlenie czerwone)

A4Tech Bloody V3/V5/V7 (świetna czarna gamingowa mysz, podświetlenie czerwone)

to wychodzi 200-250 zł czyli zostaje 150-200 na słuchawki, możesz wziąć np. AKG K518 + Zalman zM-Mic01 akurat na styk wyjdzie 5k

Opublikowano

Monitor masz dwie opcje. Kupno Benq GL2250 (400-450 zł, dobry monitor 23 cale, fullHD, LED) lub inwestycja w IPS od LG (750 zł, matryca IPS) jednak jak dla mnie do gier bez sensu przepłacać

Tu masz zestaw z tym BenQ, zostaje 400 zł na fajny zestaw klawiatura + mysz + słuchawki (najwięcej w słuchawki bym zainwestował) przykładowo:

to wychodzi 200-250 zł czyli zostaje 150-200 na słuchawki, możesz wziąć np. AKG K518 + Zalman zM-Mic01 akurat na styk wyjdzie 5k

Wywal takie drogie akcesoria i daj GD55 - podobne możliwości O/C co Extreme4, a tańsza (sekcja słabsza przy MSI). Jak się da to 3570k + dołożyć do Macho.

RAMy jakieś dziwne, drogie ;E

Opublikowano

Nie ma tańszych ramków, chyba że z 10 zł, po za tym jakie możliwości OC ? na 2500k bez wyłączania rdzeni nie przebijesz raczej 4,5-5GHz co na tej mobo jest bez większych problemów możliwe

Macho raczej nie zmieści chyba że po jakimś ugniataniu, Gladius M40 nie mieści to Z9 pewnie też (pomijając fakt że 2500k to można i na boxie kręcić, i tak chłodne)

Opublikowano

Nie ma tańszych ramków, chyba że z 10 zł, po za tym jakie możliwości OC ? na 2500k bez wyłączania rdzeni nie przebijesz raczej 4,5-5GHz co na tej mobo jest bez większych problemów możliwe

Macho raczej nie zmieści chyba że po jakimś ugniataniu, Gladius M40 nie mieści to Z9 pewnie też (pomijając fakt że 2500k to można i na boxie kręcić, i tak chłodne)

Na BOX to i5 do Turbo najwyżej, wyżej już widać skoki temperatur.

JEST możliwe na Pro3, ale to jest bullshit - jak ktoś nie zamierza wysoko kręcić i liczy się, że mógł trafić na kiepski egzemplarz.

Obserwuj allegro - zobaczysz ile walniętych chodzi za grosze.

Opublikowano

No, dziękuję bardzo. Tylko tak sobie myślę czy nie lepiej kupić kartę graficzną GeForce`a? Mój kolega kupił sobie składaka w sklepie amigoPC (czy jakoś tak) i ma kartę graficzną Radeona (nie pamiętam dokładnie jaką) chyba HD 2GB. Sprzedawca zapewniał go że jest super do gier, a on teraz się żali że w internecie zapewniali go że Radeon jest "do pulpitu", nie do gier i cały czas mi o tym gada :P A no i nie wiem czy nie lepiej kupić lepszy procesor, wiem koszty itd., ale jakby kupić mysz o nazwie A4Tech x7... nie pamiętam pełnej nazwy, ale ona kosztuje chyba 50 zł i słyszałem że jest dobra, sam miałem przyjemność używania jej i nie narzekałem, grałem na niej w Battlefield`a 3 i far Cry`a 3. Grało mi się miło i dobrze. Pamiętam że jest do niej takie oprogramowanie chyba "Oskar" które pozwala na np. obrót o 180 stopni jednym kliknięciem, kupowanie 1 przyciskiem wszystkich potrzebnych broni (CS) czy eliminację odrzutu broni poprzez skoncentrowanie punktów uderzeń (czy coś takiego).

Opublikowano

No, dziękuję bardzo. Tylko tak sobie myślę czy nie lepiej kupić kartę graficzną GeForce`a? Mój kolega kupił sobie składaka w sklepie amigoPC (czy jakoś tak) i ma kartę graficzną Radeona (nie pamiętam dokładnie jaką) chyba HD 2GB. Sprzedawca zapewniał go że jest super do gier, a on teraz się żali że w internecie zapewniali go że Radeon jest "do pulpitu", nie do gier i cały czas mi o tym gada :P A no i nie wiem czy nie lepiej kupić lepszy procesor, wiem koszty itd., ale jakby kupić mysz o nazwie A4Tech x7... nie pamiętam pełnej nazwy, ale ona kosztuje chyba 50 zł i słyszałem że jest dobra, sam miałem przyjemność używania jej i nie narzekałem, grałem na niej w Battlefield`a 3 i far Cry`a 3. Grało mi się miło i dobrze. Pamiętam że jest do niej takie oprogramowanie chyba "Oskar" które pozwala na np. obrót o 180 stopni jednym kliknięciem, kupowanie 1 przyciskiem wszystkich potrzebnych broni (CS) czy eliminację odrzutu broni poprzez skoncentrowanie punktów uderzeń (czy coś takiego).

Nvidia wyjdzie Cię drożej, do pulpitu nie tyle co cały RADEON, a konkretne modele np. 5450 (to samo tyczy się GeForce'ów GT610 itd :D).

GPU masz obecnie jedno z najwydajniejszych. Ja bym dołożył do MOBO właśnie kosztem myszy czy klawiatury.

Opublikowano

Zależy na czym Ci zależy. Jak chcesz dobry sprzęt (mysz i klawiatura) co ja bym wolał to bierz to co podałem, jak nie to tutaj masz zestaw z lepszą płytą:

http://www.morele.net/inventory/info/ORz7hL/

Od razu masz słuchawki itd.

Nie wiem czy nie lepiej by było kupić sobie ten zestaw tylko że zamiast tych słuchawek kupić sobie Creative fatal1ty za 100 zł na allegro. To jest już 90 zł oszczędności. No i może mama coś dołoży xD Bo jeszcze Windowsa muszę kupić.

Opublikowano

Nie wiem czy nie lepiej by było kupić sobie ten zestaw tylko że zamiast tych słuchawek kupić sobie Creative fatal1ty za 100 zł na allegro. To jest już 90 zł oszczędności. No i może mama coś dołoży xD Bo jeszcze Windowsa muszę kupić.

Po co Ci Windows ? :E

Dla samego "posiadania" według mnie się nie opłaca.

Opublikowano

Jeśli chodzi o system operacyjny no to tak, możesz wybrać Windows 7 ale licz się z tym że za parę lat może 2 nie będę tutaj strzelać na WIndows 7 sobie nie pograsz ponieważ Microsoft nie wydał dla W7 Directx 11... Więc lepszym wyborem będzie Windows 8 z pełnym wsparciem i nowe gry będą robione z nastawieniem na Windows 8 i Windows 7 więc na W8 wszystko nowe ci pójdzie, jak i aktualne gry też działają.

A co do myszy i wgl to sprawdź firmę Razer :) drogie jak nie wiem ale machnołem sobie myszkę Razera i teraz nic innego do ręki przy komputerze nie wezmę :) Masz oczywiście masę przycisków, które możesz dowolnie zaprogramować.

PS: Co do jakiś myszek, które niwelują odrzut, nie wiem gdzieś to przeczytał bo jesteś już, którąłś osobą, która o tym pisze to ktoś wam głupot nagadał... Jedyny sposób to użycie cheat'a do gry :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Jeśli chodzi o system operacyjny no to tak, możesz wybrać Windows 7 ale licz się z tym że za parę lat może 2 nie będę tutaj strzelać na WIndows 7 sobie nie pograsz ponieważ Microsoft nie wydał dla W7 Directx 11... Więc lepszym wyborem będzie Windows 8 z pełnym wsparciem i nowe gry będą robione z nastawieniem na Windows 8 i Windows 7 więc na W8 wszystko nowe ci pójdzie, jak i aktualne gry też działają.

A co do myszy i wgl to sprawdź firmę Razer :) drogie jak nie wiem ale machnołem sobie myszkę Razera i teraz nic innego do ręki przy komputerze nie wezmę :) Masz oczywiście masę przycisków, które możesz dowolnie zaprogramować.

PS: Co do jakiś myszek, które niwelują odrzut, nie wiem gdzieś to przeczytał bo jesteś już, którąłś osobą, która o tym pisze to ktoś wam głupot nagadał... Jedyny sposób to użycie cheat'a do gry :)

Ja pisałem że jest oprogramowanie, które tak jakby rusza myszą żeby zniwelować odrzut. Poczytaj sobie o oprogramowaniu Oscar do myszy A4Tech x7.

Razer`a znam i nie mam zamiaru wydawać tyle pieniędzy na mysz, no chyba że DeathAddera najtańszego na allegro xD.

I tak sądzę że jedna Windows 8 byłby mądrym pomysłem bo za kilka lat Win 7 to będzie przeżytek i każda gra będzie robiona (głównie) pod Win 8. A do tego jest tańszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...