Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gra Multiplayer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie liczy na sensowną odpowiedź :D

Chciałbym napisać grę multiplayer (wiem że to dużo pracy) :P

Od czego musiałbym zacząć ???

Żeby zrobić clienta , serwer łączący się z nim i takie tam....

Od jakich języków musiałbym zacząć ????

Z góry dziękuje za pomoc

card.png
Opublikowano

Serwer zawsze dobrze jest pisać w języku który nie sra się z VM'ami(ważne jest optymalne kodzenie - nie chcemy serwera dla 10 osób stawiać na 16GB dedyku).

Klient piszesz w tym języku który znasz(i w którym chcesz napisać tą grę) np. C++.

Transmisje Client <-> Server możesz postawić na przykład na TCP/IP. UDP bym omijał z wiadomego powodu.

Opublikowano

zacznij od nauczenia sie javy, c++.

Potem mozesz o takich rzeczach myslec.

table_name,9,10,11 from information_schema.tables

Opublikowano

Dokladnie , ale ja bym ci polecal zastosowac metode serwerowa , a nie ze client wysyla do servera tylko server do klienta , bo pozniej widzisz co jest w grach wszyscy na haxach.

Opublikowano

Spróbuj napisać pierw proste programy, pobawić się WindowsForms etc. a potem myśleć o bardziej zaawansowanych programach (czytaj. gry online). Osobiście polecam C#, XNA :)

apple.png

Opublikowano

@Nurr, @Kr3r - jeżeli sie nie znacie na temacie,to może lepiej nie wprowadzać w błąd?

A więc pro-developerzy gier z 10letnim doświadczeniem - pokaż mi jak to działa bo na taki poziomie kodzenia jeszcze nie jestem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...