Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Guild Wars] Mesmer Shatter PvE

maxisst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

beznazwy1xm.png

Jest to mój pierwszy poradnik, więc krytyka będzie mile widziana :)
Moje doświadczenie z Mesmerem to 252h 30min, a więc nie jest to jakiś rekord,
ale wydaje mi się, że wystarczy, na zrozumienie mechaniki tej klasy.

A więc czas zacząć !

Mesmer, jak mówi wiki, jest mistrzem iluzji i zamieszania wdziewający lekkie pancerze (light armor).
W tym poradniku opiszę moc, która tkwi w roztrzaskiwaniu swoich klonów.
Na sam początek trzeba wiedzieć, że posiadamy dwa rodzaje naszych "podwładnych":

- Klony (Clones) - ich obrażenia są bardzo niskie i służą raczej do siania zamętu,

- Widma/przywidzenia (Phantasms) - ich rolą jest zadawanie obrażeń.

Dla nas nie robi to różnicy, bo i tak będziemy je niszczyć.

W jednym momencie możemy posiadać 3 iluzje, a w każdej chwili jest możliwość
roztrzaskania ich (shatter) na jeden z czterech sposobów :

33px-Mind_Wrack.png Mind Wrack - Niszczy iluzje i zadaje obrażenia przeciwnikom

33px-Cry_of_Frustration.png Cry of Frustration - Niszczy iluzje i nakłada "Confusion" na przeciwnika

33px-Diversion.png Diversion - Niszczy iluzje i nakłada "daze" na przeciwnkia (Imbued Diversion - ulepszenie w triatsach, które pozwala nałożyć debuffa, na kilka celów)

33px-Distortion.png Reflection - Niszczy iluzje, przez co unikamy ataki - za 1 zniszczonego klona otrzymujemy 1s uników.

lineqb.png

broniea.png

Teraz może opowiem o broniach, którymi się posługujemy.
Mesmer może wdziewać :

1 Hand:

Scepter, Sword

2 Hand:

GS, Staff

Offhand:

Focus, Pistol, Sword, Torch

Bronie, które ja wybrałem, to sword + focus i GS.
Teraz może małe wyjaśnienie dlaczego tak :
GS daje nam atak zasięgowy, który jest bardzo przydatny, gdy gra się papierową postacią,
sword + focus - sword pozwala nam trochę namieszać dzięki 3 skillowi, ew. można spróbować zastąpić go scepterem,

lecz nie odpowiadała mi ta wersja. Focus daje nam swiftnessa, który jest zbawieniem, ponieważ Mesmer jest koszmarnie powolny.
Dlaczego nie Pistol/Sword ? - można kombinować, mi się po prostu z tym źle gra.

Zestawienie Scepter+Torch to PvP, ale to może kiedyś w poradniku o PvP.

lineqb.png

traitsy.png

Bronie i opis za nami, więc czas powiedzieć coś o traitsach.
Rozdałem je w ten sposób :
Domination : 20 {I, X}
Dueling : 20 {IV, V}
Chaos : 15 {V}
Illusions : 15 {I}

Domination
to po prostu DMG, więc nic nie trzeba w tym temacie mówić :)
I - Odpowiada za 20% obrażeń zadawanych przez Mind Wrack.
X - Dodatkowy power, za posługiwanie się GS.

Dueling
skoro obrażenia, to trafienia krytyczne są miło widziane,
IV - Dodatkowa precision za posługiwanie się 1HSword
V - Gdy HP spada poniżej 25% stajemy się niewidzialni i stawiamy klona
(wiele razy mi to tyłek uratowało <3)

Chaos
wydaje się dziwne, że rozdałem punkty w trochę obrony, ale wierzcie czy nie,
przydaje się bardzo często,
V - nasze klony w momencie śmierci nakładają różnego rodzaju debuffy w momencie śmierci.
5 - Gdy nasze HP przekracza 75% otrzymujemy regenerację
15 - Przez 2s otrzymujemy protection, które zmniejsza nadchodzące obrażenia o 33% !

Ilusions
skraca cd shatterów, na których się opieramy
I - 10% więcej szans na kryta z Mind Wrack

lineqb.png

utilityihealing.png
No to teraz nadszedł czas na wybranie skilli pomocniczych.
Może zacznijmy od skilla odpowiedzialnego za leczenie.
Do wyboru mamy:

33px-Ether_Feast.pngEther Feast - Leczy nas więcej za aktywne iluzje, więc nie dla nas.
33px-Mantra_of_Recovery.png Mantra of Recovery - Dla mnie ten skill dostaje insta bana - mantry są useless IMO.
33px-Mirror.png Mirror - No i tutaj pada mój wybór - podczas leczenia odbijamy ataki :)

Teraz Utility
Ja wybrałem te trzy :
33px-Feedback.pngFeedback - rzucona na cel odbija wszystkie jego ataki w siebie - przydatne na bossy.
33px-Blink.png Blink - Możliwość szybkiej ucieczki z pola walki nie zaszkodzi, a podczas długich run'ów też się przydaje.
33px-Mirror_Images.pngMirror Images - Stawiamy natychmiastowo dwa klony, które możemy roztrzaskać, lub schować się między nimi.

lineqb.png

85451437.png

Nadszedł czas na wybór ekwipunku.
Sam skupiam się na jednym z najbardziej podstawowych setów, czyli :
- Power
- Precision
- Crit. Damage

lineqb.png

Mam nadzieję, że wytrwaliście do końca i znaleźliście tu jakieś podpowiedzi dla siebie :)
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły co jeszcze dopisać zapraszam na PW.
Teraz oczekuję konstruktywnej krytyki i łapek w górę :D

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Wszystko ładnie opisane, jeśli to nie plagiat to brawa :P

Zastanawiam się czy może porozpisywać, dlaczego te a nie inne utilitki, bo w tym temacie jest wiele do dyskusji, ale to chyba kwestia tego jak się gra :p

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dodam, że jak ja się dopiero uczyłem grać to ludzie z gildii mówili mi, że na początku można eksperymentować z wszystkimi broniami. Warto sobie odblokować wszystkie skille i zobaczyć czym Ci się fajnie gra i tym grać do końca :-) Ja tak zrobiłem w przypadku thiefa, ale długo nie mogłem się zdecydować czym chcę grać, więc co kilka poziomów grałem czym innym. :)

Opublikowano

Dodam, że jak ja się dopiero uczyłem grać to ludzie z gildii mówili mi, że na początku można eksperymentować z wszystkimi broniami. Warto sobie odblokować wszystkie skille i zobaczyć czym Ci się fajnie gra i tym grać do końca :-) Ja tak zrobiłem w przypadku thiefa, ale długo nie mogłem się zdecydować czym chcę grać, więc co kilka poziomów grałem czym innym. :)

Tak to prawda na początku warto się pobawić, tylko w końcu trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i pomyśleć o użyteczności broni :)

W przypadku mesmera większość ludzi gra właśnie na tym zestawie broni :)

Opublikowano

Fajny tut. Przyda się mi spewnością. Trzeba tylko pamiętać że do poradnika trzeba podchodzić plastycznie :P

be40e79d8a4146afcd71316c7fe9f193a72a0ee3

Opublikowano

Dobrze i składzie napisany tutorial. Takich jak ten potrzebujemy. Naprawdę dobra robota. Czekam na twoje następne poradniki. Może zrobisz jakiś o lvl'owaniu?

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

• Biter. zmienił(a) tytuł na [Guild Wars] Mesmer Shatter PvE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...