Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Render

Taki KaWai<3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Takie pytano jak zrobić render? Bo jak widzę to każdy robi taki dokładny, a jak ja np. Usuwam tło to zawsze narusze render.

Jak wy robicie ew. Usuwacie tło?

427571487345508569248.jpeg

Potrzebujesz Pomocy?Pisz śmiało PW

Opublikowano

ref

I zadaje koLejne pytanie odnośnie C4D, Bo jak patrze na necie c4d i se biore to jest to biale/czarne tło i jak mam niby c4d nalozyc? Usunąc tło? Czy dać to jako teksture? bo nie rozumiem już...

Opublikowano

Musisz wybierać takie materiały, które są wycięte i mają zastosowaną przezroczystość (format PNG)

Ew. możesz sam wyciąć gdy posiada tło, ale przy c4d chyba sporo kłopotu jest, jest też druga opcja ... jeśli tło jest czarne a c4d jasne to możesz zmienić opcję mieszania np. na Jaśniej.

1363095337-U286162.png

Opublikowano

A skąd mam wiedzieć czy są wycięte? Chyba że ściągać bo ja po prostu wpisuje c4d i na grafike daje :P

Opublikowano

Możesz napisać np. C4D i dopisać PNG :) wtedy raczej pewność jest, że zapisane zostało bez tła.

1363095337-U286162.png

Opublikowano

thx, to jeszcze coś mam

Bo Jak robie se render lassem magnetycznym to zaznaczyłem render, daje zaznacz odwrotnie i później Edycja->Wyczyść i wtedy jak mam ten render to wokół tego renderu jest taka otoczka z tła i to razi. Dobrze robie? :P

Aha i jak lepiej wtapiać? Smuzeniem czy gumką, że się gumuje troche renderu. Lub c4d :p

Opublikowano

thx, to jeszcze coś mam

Bo Jak robie se render lassem magnetycznym to zaznaczyłem render, daje zaznacz odwrotnie i później Edycja->Wyczyść i wtedy jak mam ten render to wokół tego renderu jest taka otoczka z tła i to razi. Dobrze robie? :P

Aha i jak lepiej wtapiać? Smuzeniem czy gumką, że się gumuje troche renderu. Lub c4d :P

Daj screeny, nie wiadomo o co ci chodzi.

A wtapianie to zupełnie inna sprawa. Od siebie powiem ci, żebyś nie robił ANI gumką ANI smużeniem, gumka do tego nie służy a wtapianie smużeniem wymaga umiejętności. Poczytaj o metodach wtapiania i próbuj np. za pomocą C4D lub elementów własnej wyobraźni :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Jakoś nie podoba mi się wtapianie c4d. A jak smuzeniem robie, specjalnymi do smuzu to wychodzi tak jak w mojej sygnie przy pasczy wilka...

Bo ten pedzel od smuzu jest kwadratowy i sa jakies wzorki itp.

Jakimi pędzlami smuzyć?

jeśli jakieś trzeba ściągnąc to prosiłbym też o podanie stronki

Opublikowano

Jeżeli masz c4d z tłem to nie musisz się męczyć z szukaniem takich, które są bez tła. Wybierasz wtedy "Kanały" zakładka, która powinna znajdować się przy Warstwach (jak jej nie masz, to wchodzisz w okno_Kanały) i tam zaznaczasz kanał niebieski, czerwony i zielony, tzw RGB. (Naciskasz każdy trzymając shift). Następnie przytrzymując ctrl naciskasz na miniaturkę kanałów (już nie pamiętam którego), zaznaczy Ci się czarne tło i naciskasz "delete". Masz c4d bez tła, ładnie wycięte.

Bo Jak robie se render lassem magnetycznym to zaznaczyłem render, daje
zaznacz odwrotnie i później Edycja->Wyczyść i wtedy jak mam ten
render to wokół tego renderu jest taka otoczka z tła i to razi. Dobrze
robie?

Źle wycinasz. Ścieżkami jest łatwiej bo wtedy masz małe prawdopodobieństwo, że masz tą otoczkę. jeżeli Ci się ona pojawi wtedy wchodzisz w ZAZNACZENIE-MODYFIKUJ (czy jakoś tak)-obrys i ustawiasz na 1. Po czym naciskasz delete (musisz mieć ten render zaznaczony). Zaznaczenie przesunie Ci się o jeden pixel i poprzez usunięcie, nie będziesz miał otoczki.

Jakimi pędzlami smuzyć?

Każdymi pędzlami można smużyć, ale przeważnie specjalnie się je modyfikuje w tym celu. Wchodzisz w Okno-Pędzle i tam możesz modyfikować wybrany przez siebie pędzel. Dodawać do niego mokre krawędzie, dynamikę kształtu, twardość, rozpraszanie etc. Jak Ci się nie chce z tym bawić to proszę:

http://browse.deviantart.com/?q=smudge+brush

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...