Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalacja libów

Bradas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, wiele osób ma problem z libami przy uruchamianiu serwera:

10928_ss.png

Tu macie fixa na ten błąd.

LIp6k.png

Instalacja Libów na FreeBSD 7.3 / 8.2 / 8.3 / 9.0 /9.1 32bit.

1. Przechodzimy przez WinSCP / Firezilla do

/usr/lib.

2. Wrzucamy tam pliki Download.

Scan Klik

3. Ustawiamy chmod777 na wklejone pliki.

LIp6k.png

Instalacja Libów na FreeBSD 7.3 / 8.2 / 8.3 / 9.0 /9.1 64bit.

1. Otwieramy katalog z portów z compat7x

cd /usr/ports/misc/compat7x

2. Instalujemy compat7x

make install clean

3. Przechodzimy przez WinSCP / Firezilla do

/usr/lib32

4. Wrzucamy tam pliki Download.

Scan Klik

5. Ustawiamy chmod777 na wklejone pliki.

Pozdrawiam :-)

Opublikowano

tu jest np sherera http://www.mpcforum.pl/topic/369230-tut-instalacja-serwera-libw-na-freebsd-82-64-bit/ wiecej nie chce mi sie szukac :) i zazwyczaj dedyki to 64 bitówki chyba ze jakis vps ale na to tez podziala compat bo robilem ;) ewentualnie sysinstall configure lib32 ... Był badara w 8 punktach all opisane mam szukac dalej ?

Po pierwsze w tym poradniku masz wszystko (32 / 64bit)

Po drugie dedyki Kimsufi mają zazwyczaj 32bity :)

Po trzecie tamten temat jest na 64b i zaginął w spamie, jak chcesz to odśwież, i dostań za to 5%.

Wątpię aby ktoś szukał w google, od razu zakładają nowy temat z pytaniem. To ma po prostu ograniczyć spam.

Opublikowano

Sanuyem powraca !! Mega poradniki od największego administratora serwerów metin2!!!

PS

BinLaden żyje!!

Łap lajka!!

To nie Azprime tylko marny złodziej nicku :)

Na FreeBSD 9.1 64 bit compat nie jest wymagany, ale skad ty mozesz o tym wiedziec.

Ps. Poradnikow nie refreshujemy.

....

Opublikowano

To nie Azprime tylko marny złodziej nicku :)

Na FreeBSD 9.1 64 bit compat nie jest wymagany, ale skad ty mozesz o tym wiedziec.

Ps. Poradnikow nie refreshujemy.

No nie wiedziałem, a co do nicku to mam go ponad rok w plemionach, dlatego taki sam dałem na MPC..

Nie rozumie Was, nick był wolny, więc raczej nikogo takiego nie było. I NIE PISZCIE ŻE JESTEM JAKĄŚ PODRÓBĄ. :3

Opublikowano

Temat w 100% bez sensu... Czemu? Instalując pakiety na FreeBSD (nie ważne jaka wersja) zaczynasz od instalowania portów:

cd /usr
fetch ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/ports/ports/ports.tar.gz
tar zxvf ports.tar.gz
rm ports.tar.gz

Później wystarczy liby wrzucić w przypadku wersji 32 bit do /usr/lib, a w przypadku wersji 64 bit do usr/lib32 - cała filozofia... Tak więc instalacja compat7x jest... sami wiecie po co... Działa to na każdej wersji FreeBSD i zapewne będzie działać na wszystkich kolejnych - liby się nie zmienią, po prostu na każdej wersji FreeBSD ich brakuje.

Tyle na ten temat, darujcie sobie robienie bezsensownych tematów - ten był wałkowany na forum już XXX razy.

PS:

Po trzecie tamten temat jest na 64b i zaginął w spamie, jak chcesz to odśwież, i dostań za to 5%.

Wątpię aby ktoś szukał w google, od razu zakładają nowy temat z pytaniem. To ma po prostu ograniczyć spam.

3jtbhJ4.jpg

Jeśli nie masz pojęcia o tym, o czym piszesz, to nie pisz...

Opublikowano

Chyba do końca nie wiesz o czym piszesz, mało kto robi teraz na kimsufi a na dodatek co to za głupota, że głównym wyborem systemów jest 32 bitówka. Instalacja libów to podstawa i na każdym systemie wygląda tak samo. Z reguły compata robi się na wersję 6x (o ile pamiętam na tym stoi rain a tam nie ma problemów ze stabilnością maszyny) ale to już jak kto woli. Ogólnie tutorial jest na takim poziomie, jakbym ja napisał, jak tabować questy - czyli rzecz oczywista.

1367133050-U891712.jpg

Opublikowano

Chyba do końca nie wiesz o czym piszesz, mało kto robi teraz na kimsufi a na dodatek co to za głupota, że głównym wyborem systemów jest 32 bitówka. Instalacja libów to podstawa i na każdym systemie wygląda tak samo. Z reguły compata robi się na wersję 6x (o ile pamiętam na tym stoi rain a tam nie ma problemów ze stabilnością maszyny) ale to już jak kto woli. Ogólnie tutorial jest na takim poziomie, jakbym ja napisał, jak tabować questy - czyli rzecz oczywista.

Temat zrobiłem dla osób, które dopiero zaczynają bawić się na dedyku. To, że jesteś weteranem nie znaczy, że innym się nie przyda.

Temat w 100% bez sensu... Czemu? Instalując pakiety na FreeBSD (nie ważne jaka wersja) zaczynasz od instalowania portów:

cd /usr
fetch ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/ports/ports/ports.tar.gz
tar zxvf ports.tar.gz
rm ports.tar.gz

Później wystarczy liby wrzucić w przypadku wersji 32 bit do /usr/lib, a w przypadku wersji 64 bit do usr/lib32 - cała filozofia... Tak więc instalacja compat7x jest... sami wiecie po co... Działa to na każdej wersji FreeBSD i zapewne będzie działać na wszystkich kolejnych - liby się nie zmienią, po prostu na każdej wersji FreeBSD ich brakuje.

Tyle na ten temat, darujcie sobie robienie bezsensownych tematów - ten był wałkowany na forum już XXX razy.

PS:

3jtbhJ4.jpg

Jeśli nie masz pojęcia o tym, o czym piszesz, to nie pisz...

Jeśli pobierzesz porty w ten sposób

portsnap fetch extract

To będzie trzeba instalować compata.

Co do 32bitów, to większość właśnie z takiego korzysta na najsłabszych serwerach KS. Dlaczego? 64b będzie zamulać na takiej słabej maszynie.

Opublikowano

Oho oho OHO. 512 MB ram, fbsd 9.0 x64, nie odczuwam różnicy. I co ma piernik do wiatraka - w tym przypadku instalacja portów do kompatybilności? xD

1367133050-U891712.jpg

Opublikowano

Fbsd 9.1 64bit, 600mb ramu działa zajebiście więc przestań pseudoznawco mówić ze będzie słabo działał system. Gowno o tym systemie wiesz a za poradniki się bierzesz.

....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Temat zrobiłem dla osób, które dopiero zaczynają bawić się na dedyku. To, że jesteś weteranem nie znaczy, że innym się nie przyda.

Jeśli pobierzesz porty w ten sposób

portsnap fetch extract

To będzie trzeba instalować compata.

Co do 32bitów, to większość właśnie z takiego korzysta na najsłabszych serwerach KS. Dlaczego? 64b będzie zamulać na takiej słabej maszynie.

Wiesz co.. Ty już nic nie pisz... Używam już bardzo długo najtańsza maszynę na OVH z FreeBSD 9.1 64 Bit do tworzenia serwera. Odpalony jest tam jeszcze TS3 + Apache. Serwer śmiga aż miło - od kilku miesięcy nie zrobiłem nawet shutdown.

Opublikowano

Wiesz co.. Ty już nic nie pisz... Używam już bardzo długo najtańsza maszynę na OVH z FreeBSD 9.1 64 Bit do tworzenia serwera. Odpalony jest tam jeszcze TS3 + Apache. Serwer śmiga aż miło - od kilku miesięcy nie zrobiłem nawet shutdown.

pokaz ss z uptime

ban.gif

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...