Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pascal- z jakiego źródła wiedzy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześc wszystkim .

Po pierwszym roku w LO. udało mi się bardziej sprecyzować, przelatuje z LO. do technikum informatycznego .

Teraz pytanie może dla tych, którzy byli lub mają jakieś doświadczenia (swoje lub znajomych) itp .

Więc, czy w przeciętnym technikum informatycznym (pomijając to, że tym więcej wezmę ze sobą w głowie tym lepiej) zwykły świeżak w świecie programisty mógłby dać sobie radę?

Oczywiście mam jeszcze trochę czasu, wcześniej podchodziłem do kilku prób programowania, ale dopiero teraz stwierdziłem że chciałbym iść w tym kierunku, również dlatego by nie marnować się w LO ...

Wie ktoś może co praktycznie idąc do takiego technikum powinienem umieć, a czego będę uczył się napewno?

Słyszałem jedynie że Turbo Pascal mnie nie ominie, podstawy html'a i coś jeszcze, ale może ktoś z was wie co warto wiedzieć już idąc tam by nie odpaść odrazu od 'grupy'?

Ah no i jeszcze drugie pytanie związane z pascalem, czy zna ktoś jakiś dobry 'podręcznik' wiedzy pascala? Chodzi mi o jakiś kurs bądź książkę, jako ze o tym języku nie wiem nic .

Opublikowano

Przynajmniej z programowania, zakres jest taki, że szczerze mówiąc 8-latek by mógł to ogarnąć, o ile by się trochę pouczył. Htmla w niektórych szkołach uczą w podstawówce, a podstawy turbo pascala (języka sprzed lat), to naprawdę, ogarnięcie gdzie masz stawiać jakie słowa, podstawowe pojęcia. Nie przejmuj się, zdasz :P

Niektóre szkoły to też c/c# / c-podobne, ale to też żaden problem jeśli chodzi o zakres nauki w szkole ;)

Opublikowano

Z doświadczenia Ci powiem, że wiele osób na profilu informatyk, po roku nauki programowania w c++ ma problemy z napisaniem kalkulatora. :O

Raczej ciężko jest samemu odstawać od grupy, więc tu nie masz się czym przejmować. Znajomość podstaw języka przyda się z pewnością.Sama wiedza podstawowej składni wiele Ci pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...