Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Do ludzi zajmujących się silnikami plemion

AdidasZiom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko ludziska mam takie pytanko do osoby która zajmuje się silnikami plemion.

Czy poświęcił byś mi trochę swojego czasu na to aby pokazać mi co jest w silniku i jak można coś przerobić , a przydało by się to bo chciał bym dla wszystkich ludzi zrobić aktualizację silnika. Wiele osób które się tym zajmują nie mają czasu na dodawanie nowości a ja bym to z chęcią zrobił i poświęcił dużo mojego czasu tylko niech ktoś mnie tego nauczy :)

Dobijamy do 99/100 ostrzeżeń

Opublikowano

W sumie tak :D musisz obczaić jak odlicza się czas w php. jak zlicza czas od, do, przez ile ...

obczaić jak wysyłać, zapisywać coś, jak zrobić by coś nie zapisało się podwójnie, coś co nie pozwoli ci zmienić, oczywiście możesz robić to z "manualem" php ale to naprawę kupa czasu :D

Nieregulaminowa sygnatura.

Opublikowano

hmm... ja się na php nie znam, kumpel zna :D więc wiem conieco :D ja bym szukał tego w katalogu, teamples->game.tpl

w stopce a skrypt musisz skądś pożyczyć :D bo tam jest sesion destroy i na nowo sesion start nowego serwera :D

Nieregulaminowa sygnatura.

Opublikowano

AdidasZiom życzę Ci wszystkiego najlepszego i nie chcę być sceptyczny,

ale zadając pytania: czy ja naprawdę muszę się uczyć od podstaw?

to dla mnie to trochę niepoważne. Jakby każdy laik potrafił od tak modyfikować silnik to dawno by był zmodyfikowany, a ludzie którzy to robią OD LAT, do dzisiaj pozostawiali a lot of bugs. Zajmij się może na początkiem czymś prostszym typu napisz prostą stronę w notatniku do htmla. Później się wkręcisz w język php, potem obsługa sql by się przydała do samej modyfikacji, do poważnego konfigu zawiłości FTP i sieci komputerowych. Mi modyfikacja też sprawia niemałą trudność, a nie jestem tu od wczoraj jak to się mówi. Serio, jeżeli chcesz postawić serwer dla znajomych to zrób to na obecnych plikach od Bartekst222'a, a jeżeli szukasz sposobu na nudę na święta Wielkanocne to ściągnij jakąś grę, czy wypożycz ciekawą książkę. Polecam Folleta, robi świetne książki sensacyjne :)

Grafika Wektorowa / Modelowanie / Renderowanie / Wysokopoziomowe języki B) (Python, Prolog, Haskell).

Najbardziej nienawidzę tego asemblera.. jak mu tam? C++ :(( 

Opublikowano

folder templates. Tam masz wszystko. Nie musisz się uczuć PHP i HTML. Ja jak miałem 13 lat to ściągnąłem silnik plemion. I zacząłem się bawić. Patrze o co to jest. Google.pl i widzę że np kolory. To zmieniam. Nie działa wyskakuje błąd. To jeszcze raz czytam i zmieniam o działa. I tak się nauczyłem PHP.

Opublikowano

masz może linki do poradników nauki php które polecasz ??

edit powiedz mi jeszcze jak bym np chciał zrobić coś takiego

gdzie mam szukać plików odpowiadających za to ?

game.tpl w folderze templates światów.

Programowanie to głównie PHP ,ale OSOBNE funkcje ma ten silnik, np. na zwyczajnym silniku było by <?php if(Coś tam)?> ... <?php jakiś kod zamykający którego nie pamiętam?> a na tym silniku to {if $Cośtam} ... {/if}

Ja się PHP nauczyłem w trakcie programowania tego silnika, podobnie HTML`u.

Po za tym prace nad moim dalej trwają.

Opublikowano

W php też się programuje.

Pisać to możesz w zeszycie.

W informatyce się skryptuje i programuje.

Opublikowano

game.tpl w folderze templates światów.

Programowanie to głównie PHP ,ale OSOBNE funkcje ma ten silnik, np. na zwyczajnym silniku było by <?php if(Coś tam)?> ... <?php jakiś kod zamykający którego nie pamiętam?> a na tym silniku to {if $Cośtam} ... {/if}

Ja się PHP nauczyłem w trakcie programowania tego silnika, podobnie HTML`u.

Po za tym prace nad moim dalej trwają.

No właśnie mam twój silnik dodane są tam flagi itp ale żeby z tymi rzeczami zrobić trzeba znać cały silnik od podstaw i o to mi chodzi żeby mi ktoś pokazał co za co odpowiada itp

a wtedy będzie mi łatwiej dodawać nowe rzeczy

Dobijamy do 99/100 ostrzeżeń

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...