Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak uczyć się niemieckiego

Thunder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymiękam przy tym języku całkiem, na 1 półrocze miałem 2 (1 gim), teraz wychodzi mi bania. Na sprawdzianach itp próbuję coś robić, ale i tak dostaję 1 i to z wykrzyknikiem, czyli wychodzi na to żeby nic nie robić to przynajmniej ! nie będzie..

Macie jakieś fajne metody na słówka itp? Najbardziej efektowne było by dla mnie jakieś nawiązanie (czy coś takiego) do j, ang bo akurat ten język bardzo lubię i wychodzi mi 6. Na niemieckim nawet jak się staram to mi wstawia 1!, gorzej niż jakbym nic nie robił..

Opublikowano

Pierdziele cały niebiecki mam dst , ale po co mi to ??? .Mogli dać angielskiego więcej , nawet na egzaminie tego nie ma .

Dałeś mi 5% ? jesteś taka śmieszna .

Opublikowano

NA chuj nam do życia potrzebny ten niemiecki? I tak nigdy nie będę w niemczech i nie zamierzam . Niech dadzą więcej angielskiego ... Kochamy tuska.

1390144171-U592769.png

Opublikowano

NA chuj nam do życia potrzebny ten niemiecki? I tak nigdy nie będę w niemczech i nie zamierzam . Niech dadzą więcej angielskiego ... Kochamy tuska.

Właśnie dlatego to mówię , po cholerę mi Szwabski ??? mamy tylko 2 h w tygodniu ang i jeszcze egzamin piszemy . I tak jak szwaby na wymiane przyjeżdżają to mówią po ang .

Dałeś mi 5% ? jesteś taka śmieszna .

Opublikowano

Niemiecki jest dużo prostszy od angielskiego.Uważaj na lekcji, notut każde nowe słowo, ucz się systematycznie.

Opublikowano

Niemiecki jest dużo prostszy od angielskiego.Uważaj na lekcji, notut każde nowe słowo, ucz się systematycznie.

niemieckim dogadasz sie tylko w paru krajach a angielskim wszędzie więc może i prostszy ale mniej korzystny

xxxxxxx

Bywalec
Opublikowano

Korki, to jedyne wyjście. Na lekcjach w większości uczą gramatyki to jest nic.

Polecam korki przez skype wielu nauczycieli oferuje takie nauczanie. Jest to tańsze i dosyć dużo można się nauczyć.

Polecam samemu się uczyć języka np. poprzez ustawienie wszystkich języków w grach na niemiecki/ dowolny język i granie na takich serwerach. Na lekcji nauczą Cię prostych regułek a nie języka. Przynajmniej u mnie w okolicy tak to mniej - więcej wygląda.

5jJNSGS.png

Opublikowano

To ja też może się coś wtrącę :)

Jako "szwab" :P powiem Ci, że nigdy w szkole nie nauczysz się dokładnie języka ... no chyba, że chcesz tylko zaliczyć przedmiot na min. 3

Jakiś rok temu przeprowadziła się tu (do Niemiec) cała rodzinka (moja rodzina dalsza), całą rodziną pomagaliśmy im się tu zapoznać co i jak, ojciec pracował od dwóch lat w Niemczech więc coś tam ogarniał... mają 3 córki w wieku szkolnym około 10 lat, dziewczyny jak tu przyjechały nic nie umiały mówić po niemiecku, teraz "szprechają" jak głupie, do akcentu jeszcze im trochę brakuję ale jak widać na tym przykładzie najlepiej nauczyć się języka przebywając z ludźmi rozmawiającymi po tym języku :)

Oczywiście nie każę CI wyjechać do Niemiec, by nauczyć się niemieckiego ale jeśli chcesz to ogarnąć to trzeba słuchać Niemców nie nauczycielki, która nawet nigdy tu nie była. :/

Podsumowując :

Jeśli chcesz nauczyć się dobrze języka to zacznij oglądać np. telewizję a najlepiej bajki dla najmłodszych, używają tam łatwego języka, mówią wolno itp.

Tą metodą niestety idzie nauczyć się tylko mowy i rozumienia, gramatyka to zostaję w szkole :)

Ps. polecam poszukać w necie program SITA matka wspomnianej rodzinki uczy się z tym programem i naprawdę dobrze sobie radzi.

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Na sieci jest sporo programów do nauki słówek, poszukaj też jakiś kursów w szkołach językowych. Jendak na Twoim miescu wybrałbym naukę angielskiego dlatego że jest bardziej przydatny.

Opublikowano

Nie ucz się gramatyki na początku! Wystarczy nauczyć się ok. 2 tysięcy słówek - tych najczęściej używanych i nie będziesz miał problemu się porozumiewać, wtedy gramatyka to kilka dni. A gdy uczysz się najpierw gramatyki to później są takie efekty - nic nie rozumiesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...