Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Ryze

Phoenix_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No witam.

Nie wiem czy taki temat już gdzieś jest, ale chciałem trochę podyskutować o +ach i -ach Ryze'a

Tak ode mnie:

+ Najtańszy champ w grze

+ Klatka

+ Małe CD Q (które samo w sobie zmniejsza CD wszystkich skillów o 10%

+ Zmniejsza CD z każdym użyciem skilla, co powoduje że robi po prostu przepiękne combo i rozpier***a papierków w mid i late

+ Umiejętności skalują się z maną - Różdżka wieków + Kostur Archanioła i możemy grać.

+ Zmniejszenie MR przez E (przydatne w tf-ach)

+ Piekielne DMG Q

+ Przeliczniki AP są też ładne

- Po zrobieniu combo, jeśli przeciwnik nie padł to musimy wiać/gonić go bo W i E mają stosunkowo spory CD

- Trochę useless ulti (trochę za krótkie, w TFach trzyma tylko na jedno combo)

Według mnie jeden z lepszych nukerów. Po zrobieniu mu sorcererek+roa+archangel+rabadon+void+dfg jest to po prostu kosa 1v1. 20% CD z Q i DFG to już całkiem sporo.

Jego combo jest przepotężne. Q+W+E+Q+W+E (coś w tym stylu, ważne żeby dać Q przed klatką bo po użyciu klatki i E nasze CD się zeruje i możemy combo zacząć od nowa - jeśli nie, zawsze jest ulti które też redukuje CD o 1s) i praktycznie każdy papierek leży. Mida wygrywa prosto, harrasujemy wroga do... 50%hp, potem szybkie Q+W+E+Q i leży (jeśli mamy problem - jest ignite)

Dzięki roa ma trochę HP i nie pada tak szybko jak typowy APC (Veigar na przykład...)

Farmer taki sobie, Q do last-hitów dobry, ale w early może nam szybko wyciągnąć całą manę.

Tyle ode mnie, dopisujcie co o nim myślicie :D

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

No witam.

Nie wiem czy taki temat już gdzieś jest, ale chciałem trochę podyskutować o +ach i -ach Ryze'a

Tak ode mnie:

+ Najtańszy champ w grze

+ Klatka

+ Małe CD Q (które samo w sobie zmniejsza CD wszystkich skillów o 10%

+ Zmniejsza CD z każdym użyciem skilla, co powoduje że robi po prostu przepiękne combo i rozpier***a papierków w mid i late

+ Umiejętności skalują się z maną - Różdżka wieków + Kostur Archanioła i możemy grać.

+ Zmniejszenie MR przez E (przydatne w tf-ach)

+ Piekielne DMG Q

+ Przeliczniki AP są też ładne

- Po zrobieniu combo, jeśli przeciwnik nie padł to musimy wiać/gonić go bo W i E mają stosunkowo spory CD

- Trochę useless ulti (trochę za krótkie, w TFach trzyma tylko na jedno combo)

Według mnie jeden z lepszych nukerów. Po zrobieniu mu sorcererek+roa+archangel+rabadon+void+dfg jest to po prostu kosa 1v1. 20% CD z Q i DFG to już całkiem sporo.

Jego combo jest przepotężne. Q+W+E+Q+W+E (coś w tym stylu, ważne żeby dać Q przed klatką bo po użyciu klatki i E nasze CD się zeruje i możemy combo zacząć od nowa - jeśli nie, zawsze jest ulti które też redukuje CD o 1s) i praktycznie każdy papierek leży. Mida wygrywa prosto, harrasujemy wroga do... 50%hp, potem szybkie Q+W+E+Q i leży (jeśli mamy problem - jest ignite)

Dzięki roa ma trochę HP i nie pada tak szybko jak typowy APC (Veigar na przykład...)

Farmer taki sobie, Q do last-hitów dobry, ale w early może nam szybko wyciągnąć całą manę.

Tyle ode mnie, dopisujcie co o nim myślicie :D

Od 6lv ma bardzo latwa farme bo ma ulti co 40sec.

Co do jego wad nie zgodze sie z obydwoma, poniewaz ulti trwa 6sec dajac aoe dmg , a jest mozliwosc ze nawet uzyjemy go 2razy w tf.Co do cd skilli jak ma 40% mniejszy to uwierz, skille napierdalasz co 1-2sec.Jest to offtank ap ktorym sie gra na kazdym elo. Jeden z najlepszych midowcow.

sstwc.jpg

Opublikowano

każdy chemp to dobry farmer gdy się umie lasthitować. Nie jest wcale lepszy od innych miderów, veigar, kata, akali jadą go jak chcą. poza tym jedyny cc to klatka - a klatka nie jest jak stun, po złapaniu wciąż można rzucać skille.

Jednak wyjątkowo ogarnięty ryze carruje gry nawet na high elo (xkasha). szkoda tylko że takich ryżów jest malo

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Bywalec
Opublikowano

Myślę że to OP kontra na wiele postaci które są papierowe i schodzą na jedno combo. Ma przyjemną farmę i spory DMG.

Jak ktoś nie umie nim grać to nie jest taki OP. Polecam.

5jJNSGS.png

Opublikowano

Jak dla mnie jeden z najlepszych miderów w grze. UP pisał, że ma wiele kontr, a taką Katarinę czy Veigara jadę jak chcę. Problem mam tylko z Kassadinem i Cassiopeią. Dmg ma potężne, ulti dobre do tfów, jak ktoś ma problemy z maną to wystarczy blue, lub złożyć łezkę. Ogólnie postać bardzo dobra, ale ja musiałem się nauczyć nim ogarniać, żeby robić cokolwiek.

2rp9q8l.jpg

Opublikowano

Od siebie .

Plusy:

- krótki cooldown na Q skill'u zapewnia możliwość ciągłego harrassowania przeciwnika

- potrafi unieruchomić przeciwnika

- obrażenia od umiejętności zależą od Ap oraz od maksymalnej many (im większa pula many tym więcej obrażeń zadają umiejętności)

- ultimate zmieniający każdą umiejętność na umiejętność obszarową (każda umiejętnośc poza zwykłym efektem zadaje jeszcze 50% obrażeń obszarowych)

- jeden z najbardziej wytrzymałych Casterów w grze (po zbudowaniu odpowiednich przedmiotów)

Minusy:

- typowe wady Casterów

Opublikowano

Nie zapominajcie że Ryze lśni w lategame, jak sobie murumane nastackuje i zbuduje jeszcze ze 2 core itemki :)

Opublikowano

Uwielbiam nim grać na midzie, nie radziłem sobie z nim tylko na Galio i Cassio ( ten cały gargulec brał mi na 1 levelu pół hp z q),mało mogłem temu galio zrobić oprócz farmienia, no i cassio z powodu early burstu i harassu.

W late niszczy prawie wszystko, najbardziej tankowaty ap caster, na combo zabija co chce, no i dosyć prosty jak dobrze się do niego podejdzie.

Mój build:

Sorcerer's shoes

Manamune

Rod of ages

Frozen Heart

Banshee Veil

Archangel staff

Opublikowano

Zrobiłem kiedyś o nim poradnik, zdecydowanie najlepszy z champów jeżeli chodzi o wybijanie się z Brązu, do tego jest niezniszczalny w Late Game, więc jak masz choć średnio ogarniający ryż po 40 minucie rozgrywki to możesz być spokojny o wina.

2d82fcx.jpg
Opublikowano

op dmg ,bardzo latwa farma po 6lvl i przed tez w miare

z marumane i arch angelem op ,za duzo bije ,do tego jezeli zlozymy te dwa itemy nadal moze byc tankowaty

bardzo dobry champ

­

Opublikowano

Gdy robie reflinki wybieram wlasnie jego poniewaz nim moge solo carrowac gry. Tankowatosc i duze obrazenia sprawiaja ze jest na prawde silnym championem i dosc latwo jest nim zdominowac linie dzieki combo ktore szybko sie odnawia.

u1lc.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...