Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna jak rozróżnić która lepsza?

Viaths

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka chciałbym żebyście wytłumaczyli mi jak rozróżnić która karta graficzna jest lepsza i jaka firma jest najlepsza (podkreślam najlepsza) O tym to ja nic nie wiem, nie wiem jak to rozróżnić najlepiej by było byście podali jakąś nazwe i na niej wytłumaczyli mi jak rozróżniać która lepsza(np. że im wiecej ''czegoś tam'' tym lepiej) bo zamieżam powymieniac pare rzeczy w kompie no i zamieżam kupic karte graficzną i nie chce by nabili mnie w butelke ;p

Za każdą pomoc lajk, jezeli napiszesz na odwal kilka słów lajku nie będzie ;d

Jestem zły ;p mam 65/100 ostrzeżeń !

Opublikowano

jaki następny temat napiszesz typu kopiuj wklej i popraw nazwę ? może o pamięciach albo płytach głównych ?

wszystko masz w zestawieniach na internecie, dokładnie podane benchmarki pod względem wydajności w grach, aplikacjach i w systemie

trzeba tylko ruszyć się i samemu sobie przeczytać a nie żebrać o gotowe zestawienia które tobie praktycznie do niczego nie potrzebne jak nie masz pojęcia o czym piszesz

nawet zestawiania sprzętu typu najlepsza płyta, najlepszy procesor, najlepsza pamięć czy najlepsza grafika mogą być gorsze wydajnościowo od sprzętu złożonego z normalnych części średniej klasy !

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Chciałem żeby ktoś mi tu pomógł, albo podał linka, a nie o twoje wymądrzanie się nikomu nie potrzebne....

Opublikowano

znowu.... nie chce przykładów! chce żeby ktos mi powiedział jak rozróżniać która karta graficzna jest lepsza czyli po czym to rozróżnić, bo zamieżam iśc do sklepu i kupić i chce wiedziec na co patrzeć - by kupić dobra! pomoże ktoś?

Opublikowano

W sklepach nie ma dobrych kart przeważnie, dlatego się kogoś pyta i zamawia z neta.

Ogólnie to sam rdzeń, przepustowość, ROP'y, Shader'y, pixel/texel rate

Opublikowano

Napisz jaki masz budżet, i jaki aktualny sprzęt, to ci powiemy na co masz wymienić.

Jak się nie znasz, to nie idź do sklepu, bo cie naciągnął na jakieś gówno.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Po prostu najłatwiej sprawdzić która lepsze przez taktowanie rdzenia/pamięci. Im wyższe tym lepsze. Tylko jeśli jakaś karta za 100 zł ma 1000MHz to jeszcze nie znaczy że jest lepsza od 680/7970. NAJWAŻNIEJSZE - NIE SUGERUJ SIĘ ILOŚCIĄ PAMIECI CHYBA ŻE JEST GDDR5! #Sweet Jezus - Titana syfu to nawet nie pokazuj.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

2x256GB Samsung 830 Raid 0

Opublikowano

Tak jak wyżej piszą zwracaj uwage na to by miała ona ddr5, firmy to polecam sapphire, gigabyte ( zależy też jaką karte chcesz wybrać, najlepiej żebyś podał ile chcesz na nia przeznaczyć i do czego ta kara ma być.)

Czyli mniej więcej tak :

Firma - polecam sapphire, gigabyte

Bit - najlepiej 256 chociaż niektóre nie mają takiej wersji i wystepuja np tylko z 128bit

Koniecznie DDR5

Jeżeli chodzi o Ge-force i Radeon to polecam radka.

Ogólnie jak idziesz do sklepu to jak gość zaproponuje ci jakąś karte to niech wydrukuje karte z danymi i najlepiej zanieś ją komuś kto się zna lub wróć tutaj i napisz co ci tam proponuje, na pewno ktoś ci doradzi czy karta jest warta uwagi.

@TrueFaith

W sklepach może nie mają kart ale w magazynach mają prawie każdą także nie ma problemu z kupnem w sklepie jedynie to ceny wysokie, ale to juz od sklepu zależy.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Opublikowano

xue i skara, naprawdę zaawansowane metody ;) HD7770 ma DDR5 i 128 bit, mniejszą przepustowość i taktowania od HD4870 a jest 2 razy szybsza. Według waszych tłumaczeń to nie możliwe ;p Liczą się w większości ROP'y Shader'y, sam rdzeń, i pixel/texel rate jak już mówiłem

Najlepszy i najprostszy sposób to porównanie na np. anandtech, masz różne gry, zestawiasz dwie karty i patrzysz na wyniki.

Opublikowano

No przecież napisałem, że nie każda karta ma 256bit, z drugiej strony nie ma co porównywać tych modeli. Najlepiej podaj budżet to coś się wymyśli bo znając znawców z sklepu to wcisną ci byle co.

CPU : Core i5 3470   3.8 Ghz //  GPU : Palit GeForce GTX 960 OC // PSU : Deus G1 500W   //  CASE :  Brutus M23  // MOBO : Z77A-G43  // RAM : 6GB DDR3   //  HDD : Barracuda 500GB     

Monitor : X2377HDS-B1 ( 23 Cal )

24dnacg.png

Opublikowano

ja upraszczam, żeby się nie męczył.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

2x256GB Samsung 830 Raid 0

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...