Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak rozróżnić który procesor lepszy

Viaths

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka chciałbym żebyście wytłumaczyli mi jak rozróżnić który procesor lepszy i jaka firma jest najlepsza (podkreślam najlepsza) Niby coś tam wiem jak to rozróżniać, że im więcej rdzeni tym lepiej i w ogóle, ale chodzi mi żebyście wytłumaczyli na przykładzie jakimś czyli podali pełną nazwę procesora i powiedzieli jak tego jest więcej to tym lepszy jest procesor, bo zamierzam właśnie kupić sobie w sklepie i nie chce by nabili mnie w butelke ;p

Za każdą pomoc lajk, jezeli napiszesz na odwal kilka słów lajku nie będzie ;d

Jestem zły ;p mam 65/100 ostrzeżeń !

Opublikowano

Jaki budżet i zastosowania ?

Tak samo jak w poprzednim temacie - napisz w dziale komputery.

Firmy tak samo NIE MA najlepsze, jedyne słuszne to AMD i Intel, z tego co aktualnie opłaca się bardziej to drugie do gier.

Opublikowano

ja tu prosiłem o wytłumaczenie jak rozróżnić który lepszy, a nie żebyś ty mi wybrał.... czytaj ze zrozumieniem eh... mówie najlepiej żeby ktos podał jakąś nazwe procesoru na przykłąd i powiedział im więcej gigherców tym lepiej itp..., po prostu na jakims przykładzie powiedział im więcej tego tym lepiej itp

PS: prosze o przeniesienie moje tematu do działu komputer, bo chyba drugi raz nie będe tam pisał ;/

Opublikowano

Intel Extreme i7 3970X - dobry wybór jeśli chodzi o wysokie wymagania w grach i aplikacjach wykorzystujących wiele wątków.

Sprecyzuj, co chcesz kupić, nie da się ot tak określić, która jednostka będzie wydajniejsza jeśli nawet nie podałeś przyszłych zastosowań.

Opublikowano

Ja polecam Amd który ma 6 rdzeni 3.8ghz i możliwością podkrecenia .. Aby rozpoznać jaki procesor dobry to powiem tak nie rdzenie sie liczą lecz cache jak wiecej tym lepiej lecz jak kupujesz sam procesor to musisz wiedzieć jaki socket ma płyta główna ..

2627930384.png

reklama w sygnie - MrPiotrek122

Opublikowano

Ja polecam Amd który ma 6 rdzeni 3.8ghz i możliwością podkrecenia .. Aby rozpoznać jaki procesor dobry to powiem tak nie rdzenie sie liczą lecz cache jak wiecej tym lepiej lecz jak kupujesz sam procesor to musisz wiedzieć jaki socket ma płyta główna ..

W grach ten procesor nie sprawi się tak dobrze jak np. i5 IB i SB.

Zaczynając, że nawet modelu nie podałeś (a przypuszczam, że to FX-6300, który jest w grach jeszcze słabszy :E).

Opublikowano

Od fx'ów nawet i3 w grach się lepiej spisuje :E

Bez przesady xD

Teraz nie da się porównać procesorów tak jak dawniej, zegar nic nie mówi, cache to samo, jedyne co to pozostaje ci opierania się na benchmarkach

Opublikowano

dałem tylko lajak dla:

bo tylko on jedny spsób powiedział mi jak rozróżnić... może nie zbytnio dokładnie to powiedział, ale powiedział

i o to mi chodzi! pomoże ktoś? powie jak rozróżnić procesor który lepszy? nie chce przykładów!:( chce umieć rozróżnić który leszy powie mi ktos jak?

Opublikowano

Wklepujesz w Google nazwę procesora i patrzysz na benchmarki. Najprostszy sposób na sprawdzenie który procesor lepszy.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

Jeszcze jedna kwestia - Jeśli jest AMD o 10 % wieksza częstotliwość od Intel to wtedy są mniej więcej równe. A jak np 3GHz vs 3GHz to Intel zawsze szybszy chyba że stara (65nm) architektura.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

2x256GB Samsung 830 Raid 0

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...