Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

WINDOWS PYTANIE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Tak mnie ostatnimi czasy zaciekawiła budowa systemu windows i mam kilka pytań:

1. Czy Windows jest pisany w kompilatorze jakoś powszechnie dostępnym czy tylko programiści piszący kod mają do niego dostęp ?

2. Wygląd przykładowo pasku zadań tam gdzie jest "START" godzina i te sprawy jest robione w jakimś programie graficznym ? I dopiero potem są przyciski programowane że po wciśnięciu "STARTU" rozwinie mi się dalej menu itp. Czy zwykły człowiek programujący też mógłbym sobie stworzyć taki interfejs jak WINDOWS ?

3. Rzecz biorąc jak kliknę przykładowo w PANEL STEROWANIA czy obojętnie coś innego to każdy przycisk jest zaprogramowany inaczej tak ? Bo tak mnie to ciekawi kliknę to włączy się to kliknę coś innego włączy się coś innego.

4. Od czego zależy czy WINDOWS jest np 32 bitowy lub 64 bitowy ? Od kodu czy czegoś innego ?

Opublikowano

Cześć

Tak mnie ostatnimi czasy zaciekawiła budowa systemu windows i mam kilka pytań:

1. Czy Windows jest pisany w kompilatorze jakoś powszechnie dostępnym czy tylko programiści piszący kod mają do niego dostęp ?

2. Wygląd przykładowo pasku zadań tam gdzie jest "START" godzina i te sprawy jest robione w jakimś programie graficznym ? I dopiero potem są przyciski programowane że po wciśnięciu "STARTU" rozwinie mi się dalej menu itp. Czy zwykły człowiek programujący też mógłbym sobie stworzyć taki interfejs jak WINDOWS ?

3. Rzecz biorąc jak kliknę przykładowo w PANEL STEROWANIA czy obojętnie coś innego to każdy przycisk jest zaprogramowany inaczej tak ? Bo tak mnie to ciekawi kliknę to włączy się to kliknę coś innego włączy się coś innego.

4. Od czego zależy czy WINDOWS jest np 32 bitowy lub 64 bitowy ? Od kodu czy czegoś innego ?

ad 2 i 3

Te przyciski i to co widzisz są obsługiwane przez PROGRAMY które chodzą na windowsie.

W tym wypadku będzie to explorer.exe. Tutaj bardziej wchodzimy w winApi. Cała komunikacja okien, komunikaty, SendMessage, GetMessage.

4. Jest to wielkość rejestrów ogólnego przeznaczenia procesora.

na 32 bitach sa to

EAX

EDX... mają 32 bity,

na 64

RAX

RDX.. maja 64 bity.

Co za tym idzie również rejestr IP , instruction pointer ma 64 bity, co sprawia że posiadamy 64 bitową przestrzeń adresową (wiecej ramu mozemy miec itd).

Dzieki rejestrom 64 bitowym mozemy operowac szybciej na troche wiekszych liczbach.

Pisze boty do gier WWW na zlecenie.

Opublikowano

Dobra dzieki. A mam jeszcze pytanie odnosnie windows phone 7 o interfejs graficzny o tak zwane "kafelki" te kwadraty jak one sa robione ? I potem sa programowane osobno ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...