Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.Co sądzicie o prywatnych szkołach (podstawówki, gimnazja, licea) i o ludziach, którzy tam chodzą?

Opublikowano

bogactwo kuhwa

Hahaha rozwalasz mnie :D .

A ja po prostu myślę, niech chodzą jak muszą :) . Ja osobiście wole normalne szkoły, niż prywatne (i tak bym się nie dostał xD. )

6d17e244dec956b0d1c3e86.jpg
bylem biznesmenem, teraz jestem większym. habemus papam.

Opublikowano

Zazwyczaj osoby które tam chodzą są zachęcane/zmuszane przez rodziców bo rodzice myślą że szkoła jest lepsza i więcej oferuje ; ]

Opublikowano

Mam znajomego co chodził do szkoly prywatnej,płacił co miesiąc 250zł i skończył w technikum ;_;.A wszyscy wiemy,że rodzice oczekują,że po takeij szkole dostaną się do liceum.

cristiano_ronaldo___signature_by_manuexp

Opublikowano

Prywatna podstawówka i gimnazjum to dla mnie głupota, ponieważ nie ma tam jakichś urozmaiceń względem szkół publicznych. Za to skończone prywatne liceum może pomóc dostać się na lepsze studia dzięki "prestiżowi szkoły". Mimo wszystko i tak wolę chodzić do publicznej niż się bananić w prywatnej :D

Opublikowano

Mam znajomego co chodził do szkoly prywatnej,płacił co miesiąc 250zł i skończył w technikum ;_;.A wszyscy wiemy,że rodzice oczekują,że po takeij szkole dostaną się do liceum.

Przecież jest wiele technikum, które są lepsze od liceum. To też zależy czego chcesz się uczyć w przyszłości. No i w technikum masz dodatkowy rok nauki. Co innego jakby w zawodówce skończył :E

Opublikowano

Wszystko zależy od typu szkoły, oraz gdzie się znajduje.

Za lepsze szkoły prywatne [niezależnie od stopnia] trzeba płacić min. 1500 zł miesięcznie, reszta to są pseudo-szkoły.

Nauczyciele wtedy muszą się dostosować do poziomu ucznia na jakim on jest. Kontakty międzyludzkie są również inne.

Takich szkół w Polsce jest kilkadziesiąt, wystarczy rozejrzeć się w większych miastach.

Opublikowano

Dobra, przyznam się.

Rodzice puścili mnie do prywatnej podstawówki i mam strasznie mieszane uczucia.

Oczywiście wszystko zależy od tego, do jakiej szkoły trafisz.. Lecz znam z własnego przeżycia i opowiadań znajomych (którzy chodzili do innych prywatek :D), że w klasach najczęściej max 20 osobowych tworzą się grupy osób, które ze sobą konkurują, najczęściej siebie nie lubią etc.. Co gorsza panuje tam straszna atmosfera, ponieważ dzieci 'bogatych' rodziców są strasznie rozpuszczone, żyją w bezstresowym wychowaniu itp.

Często dochodzi do sytuacji dyskryminacji, typu ja mam takiego gejmboja, on ma słabszego a ja mam super ajfona 5 a Ty tylko szajsunga i takie tam.

Nie można nic robić- na przerwach nauczyciele normalnie jak jakieś gestapo, przebiegłeś się po korytarzu- do dyrki na rozmowę, na temat bhp. Po schodach nie możesz sam zejść bo to też haniebne .. Porażka.

Lecz z drugiej strony, po części doceniam tego typu szkoły, bo faktycznie przygotują Ciebie do gimnazjum/ szkół wyższych bardzo dobrze. W pierwszej klasie gimnazjum nudziłem się na lekcjach bo większość materiału przerobiłem. Do tego lekcje w takich prywatnych szkołach są przyjemniejsze- jest ciszej, nauczyciel zawsze pomoże- można to porównać do zajęć indywidualnych.

Więc jeśli chcesz zażyć trochę dzieciństwa, zabawy- nie polecam.

Jeśli chcesz się skupić tylko na nauce- jak najbardziej.

(Ty, Twoje dziecko. Nie sprecyzowałeś w temacie)

Opublikowano

Wszystko zależy od typu szkoły, oraz gdzie się znajduje.

Za lepsze szkoły prywatne [niezależnie od stopnia] trzeba płacić min. 1500 zł miesięcznie, reszta to są pseudo-szkoły.

Nauczyciele wtedy muszą się dostosować do poziomu ucznia na jakim on jest. Kontakty międzyludzkie są również inne.

Takich szkół w Polsce jest kilkadziesiąt, wystarczy rozejrzeć się w większych miastach.

1500zł? Poebało?

Opublikowano

Znajomy chodził do prywatnej szkoły i mówił ,że jest tam taki sam poziom jak w publicznych ogólnie jest tam o wiele gorzej bo panuje kultura na przerwach itd. za lekkie przewineinie lecisz do dyrektora i jest większy nacisk na naukę nie to co w publicznych

sygnauf.png

by Valky

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...