Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

instalacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc, chcialbym zainstalowac jakiegos linuxa obok windy na moim lapku, pytanie dotyvzy dystrybucji, i tego czy da sie go zainstalowac z poziomu windowsa, bo nie chce mi sie zapylac po plyte bo snieg i wgl, a pendrive zadnego obecnie nie posiadam xD i tez chodzi mi o sterowniki do grafiki, bo mam zintegrowana, intel 965 family (jakos tak) i nie wiem czy sa stery, bo w intrnecie pisalo, ze sa do nvidii, ati i czegos jeszcze, a do intela trudno dostepne :/

4ieVbpu.png
Opublikowano

co mniej bezpieczne z poziomu windows, BZDURY

to taka sama instalacja jak na robionych partycjach tylko na wirtualnym dysku uruchamianym przy starcie dysku, system niczym nie rózni się od tego na dysku. no moze ciut wolniejszy w zapisie i odczycie, poza tym kropka w kropkę identyczny

od instalacji obok windows jest plik WUBI.EXE praktycznie na kazdej dystrybucji Live jest albo do ściągnięcia ze strony ubuntu. wystarczy uruchomić , sam ściągnie sobie instalke wybranej dystrybucji

nie wiem kto ci takich bzdur na opowiadał że brak sterowników, praktycznie wszystkie są dostępne i SAME SIĘ INSTALUJĄ , jesli nie ma to google i znajdzie się wszystko

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

o tych sterownikach czytalem na jakims forum, tam bylo napisane, iz do zintegrowanych kart w lapkach, kart sieciowych, i ogolnie nie ma czesto sterow, a skoro to nieprawda, to luz :D

@edit

a co z programami, gdzie sa np. osobne wersje dla ubuntu i np suse, to czy gdy sciagne suse i bd chcial zainstalowac na ubuntu to nie pojdzie, czy co?

4ieVbpu.png
Opublikowano

Także polecam ubuntu. Do słabszych laptopów to chyba nawet lepsze rozwiazanie niż windows xp. No chyba że tkoś musi instalować programy pod windows. Do preglądania internetu idealny.

Opublikowano

Pendriva chyba masz jakiegoś? :)

Wystarczy pobrać malutki programik:

http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

Nie polecam ubuntu, kiedyś to było coś, teraz to po prostu syf (no chyba, że ktoś lubi krasze co 5 min.).

Najlepiej jakbyś podal jaki sprzęt posiadasz, ale obejdzie się.

Jeśli jest to coś z średniej półki polecam środowisko KDE, najlepiej dystrybucje OpenSuse.

Jeśli coś słabszego, to coś lżejszego np. XFCE lub LXDE w dystrybucji np. Fedora.

Jeśli już chcesz to ubuntu, to proszę nie instaluj "klasycznego" syfu, tylko np.

Xubuntu z XFCE,

Lubuntu z LXDE,

Kubuntu z KDE.

Opublikowano

hmm... nie polecasz ubuntu z powodu złego działania ale dystrybucje na ubuntu jakoś ci nie przeszkadzaj?

dziwne, pewnie w życiu nie używałeś tylko uruchomiłeś system Live dla którego normalnością są na nietypowym sprzęcie i domyślnych sterownikach

pracuje na ubuntu ( aktualnie gnome shell ) od 2-3 prawie lat, jeden system i w życiu nie widziałem crasha systemu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ubuntu, Open Suse, Fedora, Debian.. Myślę że są najprostsze i zarazem najbardziej intuicyjne. Wszelkie sterowniki są zintegrowane z systemem, przynajmniej te podstawowe. A instalacja obok widny jest bezproblemowa :)

Opublikowano

Linux Mint. Debianoubuntowa dystrybucja, jest to co potrzeba. Środowisko graficzne można wybrać już przy pobieraniu, żeby potem nie kombinować: MATE lub Cinnamon. MATE jest bardziej czysty i szybszy i go właśnie używam. Co ciekawe możesz instalować aplikacje (pakiety) robione dla Debiana jak i dla Ubuntu.

No i mint to 4 najczęściej używany system na świecie :P

pracuje na ubuntu ( aktualnie gnome shell ) od 2-3 prawie lat, jeden system i w życiu nie widziałem crasha systemu

Mi crashowało Unity na ubuntu, więc jakąś rację w tym ma.
@Elusaith
Kubuntu, Cie porąbało? System, który już nie jest rozwijany. System, który chodzi jak krowa. System, który jest niepolecany przez 70% osób, które mają jakieś doświadczenie w linuxach. System, który łapie crashe przez KDE co kilka minut.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...