Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial] Siłownia cz. 2 moja mała dieta

Jamajkas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, dziś Wam pokaże co jem, o jakich porach oraz ile to wszystko ma kcal, tłuszczy, węglowodanów i białek. Nie róbcie tak samo, dietę ustawiłem pod siebie, nie ma tam warzyw, bo ich nie lubię, nie ma tam też dużo twarogów czy słonecznika bo również to nie bardzo mi wchodzi. Możecie się wzorować na tym co napisałem, bądź robić zupełnie inaczej, niech to będzie tylko dla Was jakąś tam podporą, a nie wzorem do naśladowania.

Moja waga: 65kg

Wzrost: 170

Dieta: na masę

1363875903-U321545.png

Co jest nie wskazane:

Wystrzegam się sosów, keczupów i musztard.

Nie jem frytek, pizzy i spaghetti

Nie ruszam FastFood'ów

Nie zjadam potraw w bułkach czyli kebaby, hamburgery i hotdogi na stacjach

Nie pije coli, gazowanych napojów.

Co jest zalecane w diecie, a czego nie ma w mojej?

Słonecznik łuskany

Orzechy arachidowe

Naturalne soki (najlepiej wyciskane samemu)

Chude ryby (makrela, tuńczyk)

Ryż brązowy

Makaron brązowy (on się jakoś inaczej chyba nazywa, ale w sklepie go skojarzycie)

Gotowane warzywa

Surowe warzywa

Mleko

Kefir

Jogurt naturalny

Twaróg

Maślanka

Żeby przytyć 1kg na tydzień trzeba zjeść dziennie:
Kalorie: 3700kcal
Węglowodany: 2030kcal czyli 508g
Białko: 555kcal czyli czyli 140g
Tłuszcz: 1100kcal czyli 122g
Policzyłem to odnośnie moich warunków, dziennie przyswajałem około 3100-3300kcal, tyczy się to mojego trybu życia oraz warunków fizycznych.
źródła węglowodanów:
ryż biały – brązowy
makarony
płatki owsiane
kuskus
wafle ryżowe (czyste bez dodatków)
razowe pieczywo
gotowane warzywa
miód
owoce
źródła białek:
białka i żółtka jaj (z żółtkami ostrożnie)
chude mięso drobiowe
chuda wędlina drobiowa
ryby (o ile nie liczymy się z opinią o naszym oddechu)
chudy twaróg
„serek wiejski” (najlepiej light)
źródła mieszane:
jogurty (raczej beztłuszczowe)
źródła tłuszczy:
oliwa z oliwek (najlepiej pierwsze tłoczenie)
olej lniany
olej słonecznikowy
orzechy włoskie, laskowe

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

Zmień godziny posiłków oraz zmień skład tych, które zjadasz późnym popołudniem. Ostatni posiłek powinien być 2h przed snem oraz lekko strawny. W Twoim przypadku są to ciężkostrawne rzeczy.

Opublikowano

Chodzę spać późno, także w porządku. Białe mięso nie jest ciężkostrawne, właśnie znalazłem o tym w necie na portalu kulinarnym.

Day after day.

Opublikowano

co dają te płatki owsiane?

Wystrzegam się sosów, keczupów i musztard.

Nie jem frytek, pizzy i spaghetti

czemu tego nie spożywasz? :P

Opublikowano

Płatki owsiane mają węglowodany, zobacz w tabelce.

A wystrzegam się sosów i fastfoodów bo są niezdrowe i nijak mają się do każdej z diet.

Day after day.

Opublikowano

ja nie stosuję żadnej diety tylko jem to co wlezie i chodzę na siłownie i mam 37cm w bicu i waga 70kg przy wzroście 170 do tego 16 lat, czyli nie jest źle u mnie chyba :>

Opublikowano

pokaż zdjęcie, bo aż jestem ciekawy jak wyglądasz, mamy ten sam wzrost.

zapraszam PW.

Za temat leci Like :>

Opublikowano

Możesz nie hejtować na wejściu? W tych tabelkach godzina musiała być wpisana odgórnie, więc dałem 23:59, bo taka była ostatnia geniuszu.

Jak sam tytuł tabelki wskazuje "gdzieś w międzyczasie" jem to jak zgłodnieje, nie trudno się domyślić? Najpierw pomyśl dwa razy, dopiero później pisz głupi post nic nie wnoszący do tematy, bardzo proszę. Pozdrawiam.

Day after day.

Opublikowano

"gdzieś w miedzy czasie" rozpierdala system;D o 22:59... co to za idiota pisał.

no tak Ty już pewnie się kładziesz po 20 spać :< Bezsensowny post.

Opublikowano

Chodzę spać późno, także w porządku. Białe mięso nie jest ciężkostrawne, właśnie znalazłem o tym w necie na portalu kulinarnym.

Np jaja jesz na kolację. One z olei są ciężko strawne. ;d

Opublikowano

nie jem jajek, ta ostatnia tabelka to jest posiłek między posiłkami, a nie po kolacji. W tabelce musialem cos napisac, jakas godzine ;d

Day after day.

Opublikowano

Trzeba wziąć pod uwagę, że takie osoby jak ja. Tj, wiek 16-20 są w fazie dorastania. Ty jesteś już w fazie końcowej, prawie już dorosłeś.

My - młodzież możemy tyle jeść i nie tyć :).

Ja osobiście ważę 60kg 176cm wzrostu, sam kiedyś jadłem 200g węgli, ale nie miałem siły... Teraz jem 400g węgli, dużo białka i też tłuszcz, wiadomo zdrowy, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, ryby, masło itp.

Liczcie się z tym, że zapotrzebowanie w wieku 16-20 jest ogromne z powodu tego, iż organizm w środku pracuję przez te 4 lata na pełnych obrotach. Tak więc osoby w tym wieku nie powinny się trzymać żadnej diety.

Zapotrzebowanie w wieku 16-20 wynosi ok. 3400kcal, aby utrzymać wagę. Z czego 450g to węgle, 100g to Tłuszcze reszta to białka :)

Jednak nie poddawajmy się liczeniu kalorii itp. W ten sposób możemy się wyniszczyć, a ja jestem tego żywym przykładem. Jedzcie wszystko, ograniczając jedynie słodycze. Głupotą w tym wieku odmówić sobie jest cukry, ketchupów, musztardy itp. Wszystko jest dla ludzi.

Do 20 roku życia spokojnie powinniście jeść co chcecie :) Potem się zastanowicie co zrobić z tym fantem.

Jamajkas gratuluję, lecz ja wprowadziłbym tu kilka zmian :)

Ja jem ok. 3500kcal i nic mi na wadze nie przybywa, ale może jest to sprawa tego wieku. Trzymaj diete i osiągaj cel, co do ludzi czytających ten temat, nie bierzcie przykładu z tego, bo jesteście w innym wieku, w innych warunkach, każdy organizm jest inny !

2iw0ill.jpg

More than Passion !

Opublikowano

UP to prawda, każdy organizm jest inny, na tej diecie planuję przytyć 8kg przez 3 miesiące.

To, że nie możesz przytyć jest sprawą też dobrego metabolizmu, mam to samo.

Day after day.

• 1 rok później...
Opublikowano

przy wadze 65 kg potrzebujesz 3700 zeby przytyc? zalejesz sie  ostro nawet jesli jestes ektomorfikiem, poza tym nawet na ten rozkład ww/t/b to masz za dużo białka o wiele, tłuszcze (zdrowe) też są potrzebne one są w stanie pomóc spalić tłuszcz.

jak będziesz jadł tyle białka to będziesz miał jeszcze szybszy metabolizm a z tego co czytam to masz juz szybki

<>

Opublikowano

Zasadnicze pytanie - trenujesz czy tylko dieta?

Spróbuj się przekonać do większej ilości warzyw, ja zalecam do każdego posiłku.

Opublikowano

Nie wiem jak z tą dietą teraz, ale ta którą tu zaprezentowałeś nie jest aż taka świetna. Specjalistą jeżeli chodzi o żywienie nie jestem ale co nieco o diecie i siłce wiem. Zdecydowanie za dużo białka.  Daj do 2G białka na kg masy ciała jak robisz masówkę. Zbyt mało tłuszczy. Około 25% KCAL powinno pochodzić z tłuszczy (1G tłuszczu ma 9KCAL) Resztę zapełnił węglowodanami, ew w dni nietreningowe ucinaj. DO tego warzywa są BARDZO ważne i powinieneś dodawać je do każdego posiłku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...