Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Poradnik antyoszustowy

Milady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1367403448-U863104.png
Na pewno wielu z was nie raz, nie dwa padało ofiarą oszustów. W tym krótkim poradniku chcę wam przedstawić jak rozpoznać oszusta? Jak nie dać się okraść? Co zrobić gdy wiem, że zmagam się z oszustem?
1367403520-U863104.png
Nie wchodź na podejrzane strony.
Nie podawaj nikomu swojego loginu oraz hasła.
Nie wymieniaj się kontem/ekwipunkiem z innym graczem jeśli nie masz o nim zielonego pojęcia. Nikomu nie można ufać.
Nie pobieraj plików z nieznanego Ci źródła.
Nie ufaj byle komu, pamiętaj to jest internet, nie życie realne.
Nie korzystaj z jednego hasła do każdego konta, co jakiś czas je zmieniaj.
1367403614-U863104.png
Często przez naszą nieuwagę i ciekawe sztuczki oszustów zostajemy oszukani oto niektóre z nich:

Sztuczka na GameMastera:

Pamiętaj, że często osoby po nicku dopisują sobie [GM/GA]. Administracja nigdy nie poprosi o twoje dane logowania. Przeważnie prawdziwy GA/GM będzie się jakoś wyróżniał, może pisać tekstem z kursywą czy też innym kolorem. Oraz ma prefiks przed nickiem, nigdy za! Rozmowa wygląda przeważnie tak:

Niby GM: Witaj, proszę o podanie hasła oraz loginu niezwłocznie, inaczej będziemy zmuszeni zbanować konto.
Gracz: Oczywiście oto mój login: jestemfajny123 hasło: jestemsuperfajny222
Niby GM: Dziękuje i pozdrawiam.
Gracz: Proszę.

Następnego dnia, bądź chwilę później: O nie zostałem okradziony! Jak to możliwe?! Administracja mnie okradła, co za %#!@^!#.

Sztuczka na sprzedaż konta:

Przeważnie osoba która chce sprzedać konto oczekuje EQ, bo sprawę np. z allegro za realne pieniądze można zgłosić. Rozmowa wygląda następująco:

Gracz1: Słyszałem, że chcesz sprzedać konto.
Gracz2: Tak chciałbym sprzedać konto, chcesz kupić?
Gracz1: Z chęcią kupię.
Gracz2: Okej podam Ci login i hasło ale pierw Ty dajesz mi EQ takie i takie.
Gracz1: Ok masz EQ, proszę.
Gracz2: Nara naiwniaku.
Gracz1: Miałeś mi sprzedać konto!!!
Gracz2: Gracz2 nie jest zalogowany.

Sztuczka na EQ tu, za EQ tam:

Osoba która przeważnie nie posiada EQ na innym serwerze, a łatwo chce zdobyć EQ na serwerze na którym gramy pisze taką wiadomość na czacie głównym: Sprzedam EQ tanio i w 100% bezpiecznie!

Przeważnie wygląda to tak, gość mówi jakie to wspaniałego EQ nie ma, zachwala, że jest uczciwy, że jego też nie raz okradziono i wie jak to jest. Później proponuje nam, że my dajemy mu tutaj EQ a on da nam później tam EQ. Jak to się kończy? Tym, że tracisz EQ na serwerze i nie masz nic, a gościu albo ma EQ tu i tam, albo tylu tutaj.

Współdzielenie konta:

Załóżmy, że macie dobrego ''kolegę'' który posiada sporo EQ, ale i wy macie dość dobry ekwipunek. On proponuje wam wspólną grę na jednym koncie. Możliwe, że robi to z dobrych chęci, ale nie macie w 100% pewności. Może chce nabrać waszego zaufania a potem BUM! Nie macie konta oraz EQ. Pamiętajcie nie możecie ufać każdemu i nie bądźcie łatwowierni.
1367403839-U863104.png
Gdy już wiesz, że piszesz z oszustem a nie chcesz z nim pisać i boisz się, że może Ci zrobić złą reklamę bądź włamać się na twoje konto napisz po prostu: Woła mnie mama, muszę lecieć, lub Zaraz Wracam. Albo po prostu zamilknij na jakiś czas i nie pisz do niego, sam straci chęci. Wyzwiska czy też oszczerstwa nic tutaj nie dadzą a możecie wy dostać bana za obrazę. Możecie również napisać na forum/w grze jakiś komunikat, że ta i ta osoba jest złodziejem. Jednak tylko wtedy gdy macie 100% pewności, że jest złodziejaszkiem.

1367404138-U863104.png
Dziękuje za przeczytanie. Mam nadzieję, że pomogłam tym którzy nie wiedzieli o takich rzeczach a teraz się dowiedzieli. Dodam również, że poradnik mimo iż idealny ani specjalnie ładny nie jest będzie aktualizowany.

Aktualizacja: 04.05.2013 - Dodanie nowych napisów.

Kocham kino akcji na forum. 

Opublikowano

Dla newbie się przyda , zawarte +/m wszystko .

Wiadomo, każdy podejdzie do tego inaczej .

Złodziejstwo przez internet to teraz jest "modne" - co druga , trzecia osoba jest potencjalnym złodziejem i najłatwiej się o tym przekonać na prywatnych serwerach z sporą liczbą graczy .

Gdyby chociaż 50% "lajków" to przeczytało może nie byłoby tak strasznego problemu z naiwnością ludzką , ale cóż .

Łatwowierność , naiwność i zaufanie do drugiego człowieka lub pomoc drugiemu człowiekowi z dobrego serca w internecie kończy się Tym, że my dostajemy po dupie ...

Opublikowano

Dla newbie się przyda , zawarte +/m wszystko .

Wiadomo, każdy podejdzie do tego inaczej .

Złodziejstwo przez internet to teraz jest "modne" - co druga , trzecia osoba jest potencjalnym złodziejem i najłatwiej się o tym przekonać na prywatnych serwerach z sporą liczbą graczy .

Gdyby chociaż 50% "lajków" to przeczytało może nie byłoby tak strasznego problemu z naiwnością ludzką , ale cóż .

Łatwowierność , naiwność i zaufanie do drugiego człowieka lub pomoc drugiemu człowiekowi z dobrego serca w internecie kończy się Tym, że my dostajemy po dupie ...

"lajków" ? ;d chyba "laików"

@topic

nie wiem czy już nie było , ale na pewno się przyda.

@edit

jednak było :)

nawet podpięte.

http://www.mpcforum.pl/topic/326817-tut-nie-daj-si-nabra-i-okra-lista-niebezpiecznych-stron/

HB5fLf7.png

Opublikowano

Większość ogarniętych ludzi nie da się nabrać, ale dla "świeżych" przydatne!

Są i tacy, którzy się dają nabrać. Naiwności nigdy nie brak, jeśli ktoś jest przekonywujący.

Ładny poradni, +.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...