Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM] Status serwera hamachi na stronie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukam sposobu na umieszczenie statusu serwera hamachi na stronie, która stoi na hostingu na którym nie ma zainstalowanego hamachi.

Chciałbym wrzucić status, który pisany jest w php na serwer hamachi i tam go wykonywać i includować go na stronę.

Od razu mówię, że odpadają ramki, ponieważ jak serwer jest wyłączony, to po prostu nie można się połączyć i wywala error.

Odpada też funckja file_get_contents w php, gdyż nie działa po stronie użytkownika tylko serwera, przez co nie najmniejszych szans, aby zaincludowało plik.

Chodzi mi o to, że gdy serwer jest online, to includuje plik, a gdy nie może połączyc się z serwerem, gdzie jest status, to wczytuje domyślną zawartość, czyli offline.

Wiem, pomieszane wszystko, ale mam nadzieję, że znajdzie się sposób na wykonanie.

897771404427433574016.png

Opublikowano

przekieruj porty na jakąś maszyne która ma dostęp do sieci. wywal porty na "pozahamachi" i wtedy coś zdziałasz?

Hm.. rozważałem też ten sposób, ale także odapada.

Status ma być 24/7 widoczny, a nie kupię specjalnie VPSa z Windowsem po to, żeby zainstalować na nim Hamachi i wgrać jeden, może dwa pliki :]

Opublikowano

no a czego to ma być serwer? może na serwerze możesz jeden port na forwarding ustawić :D

Serwer gry Metin2.

Z tego co wiem to forwarding to połączenie portów wyjścia z wejściem.

Mi chodziło o coś typu ramka, tylko jeżeli nie może się połączyć, to pokazuje domyslny komunikat.

Opublikowano

[ F5 ]

---------------------------------------------------------

Może JS?

Zrobić include pliku ip/plik.php i dodać coś typu else, kiedy nie będzie mogło połączyć się z serverem? ;>

Czy jest to wykonalne? W końcu JS działa po stronie klienta.

Opublikowano

Tak jak mówisz nie da się zrobić. Jedynym sposobem jest postawienie serwera WWW na tej samej maszynie co metin (może być to apache w FreeBSD lub w naszym kompie). Wtedy dajesz IP z hamaka i tam status ci będzie chulał ;).

EDIT:

Jeśli chcesz mieć status poszczególnych kanałów (CH1, CH2 itd.) to serw WWW musi być postawiony w FreeBSD (Tam gdzie serwer metina) bo musisz użyć shell_exec do serwera ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...