Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja/Pytanie] Dlaczego ZAC jest taki mocny/słaby?

PanPrezesLiper

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam pytanie odnośnie ZAC'a. Od razu mówię, że jestem strasznie zawiedziony. Na LolWiki było tak dużo informacji na jego temat, że ma wprowadzić nowości i odmienność do gry, że będzie bardzo mocny i grywalny. A co dostajemy na PBE?

Jednym słowem gówno, tyle że zielonego koloru. Rozumiem, że PBE to serwer testowy i postacie przechodzą na nim ogromne zmiany, ale... Nie oszukujmy się, jeśliby zmienić ZAC'a i przystosować do dzisiejszej mety. To trzeba by było zacząć z nim prace od początku.

Do czego się czepiam? Co było w przeciekach, a co dostaliśmy?

P - Z opisu druga Anivia. Rzeczywistość, każdy glutek +- 100/200 HP, 1/2 hity w każdego glutka, po czym padamy i 300 sekund cooldown. Dodatkowo jeden glutek miał być 25% częścią całości, czyli np. zabiją 2 glutki tj. 50% HP, i powinniśmy odrodzić się z połową życia, a odradzamy się z HP mniejszym niż połowa. Co do glutów leżących na ziemi wolę się nie wypowiadać. Używając umiejętności tracimy więcej zdrowia i dostajemy po podniesieniu co też jest dość trudne.

Q - Kolejna umiejętność, która w opisie wprawiała w zdumienie. Jednak stworzono ją odwrotnie niż zapowiadano. Mały przelicznik, słaby slow. Jedyny + to obszarowe obrażenia.

W - No to chyba jedyny skill, który zachowano i został on dostosowany do wcześniejszego opisu, jest mocny, ma mały cooldown, no i obszarowe obrażenia.

E - Kolejna klapa. Duży cooldown, podczas ładowania w przeciwieństwie do Vi tracimy możliwość poruszania się co jest bardzo męczące. Dodatkowo miała się ona ładować od 1,5 do 2 sekund, a niestety trwa to od 1 do 3 sekund. No i najgorsze, że przerywa go wszytko... Nawet uciszenie.

R - Dość dobra umiejętność, zadaje duże obrażenia, przyjemnie się skacze no i podrzuca szlamem przeciwników. Mogliby poprawić poruszanie bo jest trudne i mozolne.

Moim zdaniem postać stanowczo do poprawki, wolę jak nie wyjdzie niż ma dojść do ligi w takim stanie. A co wy sądzicie na temat tego co przeczytaliście w wyciekach, a co was zastało?!

Opublikowano

Minie 2-3tygodnie i ludzie naucza sie nim grac,ty grales moze max 5 gier i narazie nie znasz buildu dobrego ani dobrze nim nie grasz.Dla mnie z opisu bedzie to mocny offtank/tank ktory ma duzo cc'kow.Poczekajmy jeszcze,moze go troche poprawia

sstwc.jpg

Opublikowano

Pasywka dobra ale glutki powinny wytrzymywać więcej niż strzał od wieży... Reszcie skilli nie mam nic do zarzucenia wystarczy złożyć sporo spellvampa

Opublikowano

Tak jak mówiłem. Postać która ma dużo cc, ale nie jest supportem - Zyra v2. Czyli w praktyce bardzo rzadki pick, nie uważany za coś słabego, ale zwyczajnie lepiej brać innego champa.

No i ta passywka raczej średnia.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Te gluty z passywki leca na 1 AA Janny... , ale nie oceniaj postaci grajac na pbe, imho jest strasznie ale to strasznie zbugowana,z E w ógole nie stunuje czasami 0 reakcji na uzywanie skilli, trzeba to zgłosić i czekać na poprawke ZAC`a, on nawet nie ma imienia napisanego..

PS A co z karmą na pbe ? albo jestem pojebanym idiotą bez mózgu albo na stronie głownej lola pisze

Karma zagości na PBE przez dłuższy czas, tak byście mogli dokładnie przetestować jej nowy styl gry i podzielili się swoimi opiniami. W międzyczasie, sprawdźcie, co o nadchodzących zmianach dla Karmy, mówią nasi programiści.

Ja jej jakos nie widze na PBE, czyżby karma ninja :ninja:

Opublikowano

Słaby jest dlatego że pasywka jest na hita, ma duże cd, do tego ma na początku duże hp koszty i słaby harras, reszta jest ok imho.

Zed tez byl slaby, vi tez, wszystko co nowe jest slabe, bo my jestesmy mentory z mpc forum wiemy wszystko i tak ma byc

On bedzie jeszcze op, zobaczycie

PitekKC_eune_58_4_logo.png

Opublikowano

Zed tez byl slaby, vi tez, wszystko co nowe jest slabe, bo my jestesmy mentory z mpc forum wiemy wszystko i tak ma byc

Ciekawe kto mówił że zed lub vi są słabi, postać z immune na cc, as, arm pene, % dmg, dashem, gap closerem, duzym aoe może być słaba.

OP to on będzie jak znerfią wszystko inne, tak jak to z jarvanem wyszło, był up, znerfili chyba każdego junglera, nagle jarvan jest op.

652601399840421198520.png

Opublikowano

jesli nie wiesz jak uzywac tych glutow z pasywki po uzyciu spella to mozesz tak mowic, spelle zabieraja % current hp, a gluty lecza % max hp, stackujesz 3 gluty i podnosisz. co do reszty, LUDZIE ON DOPIERO CO WYSZEDŁ, nie znaczy ze taki wejdzie na servery glowne. na pewno czeka na niego masa nerfow/buffow przed wypuszczeniem

Opublikowano

Dobrze, że go zmienili :3 Słaby jest i dobrze.. Im mniej OP champów tym lepiej. Lepiej nie marnować tego 1 bana na jakiegoś Gluta tylko zbanować konkretną postać taką jak np. Karma czy też Soraka.

Opublikowano

Na pbe jest on w każdej grze.

Ganki - słabe

Solotop - słaby

Teamfighty - mało robi

1vs1 - łatwizna

Na topie go rengarem jechałem jak szmate, te jego gluty po śmierci leciały na hita

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

może będzie tak samo jak z elise, no wiecie, na początku nikt jej nie ogarniał i nikt nie grał, dopóki jacyś tam streamerzy czy inni na turniejach nią nie zagrali, nie poznaliśmy najlepszego buildu i dopiero wtedy zaczęła być grywalna

Opublikowano

może będzie tak samo jak z elise, no wiecie, na początku nikt jej nie ogarniał i nikt nie grał, dopóki jacyś tam streamerzy czy inni na turniejach nią nie zagrali, nie poznaliśmy najlepszego buildu i dopiero wtedy zaczęła być grywalna

Po części przyznam Ci rację, ale w przypadku Elise od samego początku widziałem w niej jakiś potencjał mimo, że jej do końca nie ogarniałem. Ale u ZAC'a? Nic... Próbowałem robić go pod tanka. Prócz stawania się większym glutem, nic więcej nie byłem w stanie osiągnąć. W następnej grze zrobiłem z niego AP "tanka" i niestety spamując skillami dzięki słabej pasywce i dużym kosztom przelicznika z HP, sam się zabijałem o.0

Wyszedł już drugi patch odkąd ZAC jest na PBE, gram nim co dziennie i do dziś nie zauważyłem w nim większych zmian :)

Opublikowano

Może to tez było z elisą tak, że była zbuggowana? Wg mnie jej styl jest bardzo skomplikowany, i jak poprawią zaca to też wyjdzie coś świetnego? Tak w ogóle to mam nadzieję, że nie zrobią z niego jakiegoś super OP. (za słaby = buff, za mocny = nerf o 25 range z Q, logika riotu)

Opublikowano

Nie zaglebialem sie w szczegoly tej postaci jadnak jak dla bedzie on jugnlerem ap/hp czyli najlepszym bulidem na niego bedzie bulid moakaia. Dlaczego jungler ? poniewaz bedzie mogl spokojnie te gluty zbierac i odnawiac hp.

u1lc.png
Opublikowano

Hahahaaa. Vi to jest pro postac, zrobilem na niej Pente nie raz. Mam 30 lvl i Vi jest rozpierdalajaca w Jungli i na Solo topie.

@TOP

Zac według mnie bedzie bardzo silna postacia, jak bedzie kiedys na wyprzedazy to kupie ;p

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

@up

watch out we got a lv 30 over here

Vi nie była słaba, cały czas była mocna i zawsze będzie ;(

Opublikowano

@up

No nwm czy wszyscy maja ;d Ja tu zagladalem jak jeszcze nie mialem 30.

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Grałem tym zielonym gluciorem na PBE i jednym słowem gówno na zwykłej grze jechałem go jak szmate chociaż grał nim pro koleś hp może i ma dużo ale gdy zrobi się go pod HP to gówno bez dmg może walnie z 50-100 a z ap dużo walnie ale papier jak chuj moim zdaniem jest to kolejny fail ze strony riotu myślałem, że będzie coś ciekawszego z królestwa noxus coś ala darius a tu co mam ? Jakiś glut ze ścieków Nowo Jorskich

sig2@TychusPL@eu@9@0@11111111111111@1111

Opublikowano

Według mnie on powinien być jakimś apc, czy coś takiego - pod tanka sie nie opłaca, bo z tego co czytałem combo skilli bierze 25 % aktualnego HP, na tanku to jest naprawde dużo, ewentualnie offtank, a te gluty co trzeba zbierać... nie będą leczyć, co najwyżej zwracać stracone zdrowie... te koszty według mnie są zbyt duże, bo %

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...