Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcanie Athlona .

Tristad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , jako że jestem zielony w tych sprawach pytam się o radę .. Chodzi mi o podkręcenie AMD Athlona 64 X2 5000+ 2,60 czy da się krecić coś na boxowym chłodzeniu :P ? Czy podkręcenie w ogóle coś daję ? I czy da się kręcić na tej maszynie :O? Specki kompa :

CPU: AMD Athlon 64 X2 5000+ 2,60

Płyta: Gigabyte GA-MA770-DS3 (prawdopodobnie rev 1.0)

GPU: VTX Radeon HD4850

RAM: DDR2 2 GB ( za niedługo będzie 3-4 GB )

Zasilacz: Take Me 600W

Proszę o podpowiedzi, pomoc. Z góry thx :D

Opublikowano

to w czym masz problem ? program masz tylko przetestować sprawdzając przy okazji temperatury

czy podniesie to sie przekonasz jak sprawdzisz, bo nie każde kręcenie procesora powoduje wzrost wydajności

dziesiątki tematów na forum wystarczyło przeczytać dosłownie jeden i masz odpowiedź

ja potrafisz odpowiednio i logicznie myśleć możesz to samo zrobić z biosu i nie uszkodzić płyty

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

To jak lepiej podkręcać przez bios czy może programem ? I czy jeżeli będe chciał podkręcić z 2.60 na 2.70 to będe musiał zmieniać napięcie ? :) (pytam bo jestem zielony) a nie chciałbym sobie spalić procesora bo nie mam budżetu na nowy ;)

Opublikowano

może, nie wiem. do tego dochodzi się w trakcie OC

twoja płyta to sobie poczytaj najpierw o oc na tym modelu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Teraz temperatury mam ok 38*C (czasami ma 28-31*C gdy jest swieżo po czyszczeniu ) Cały komp ma już ok 6 lat więc procesor już powoli nie jest dobry tak jak te 5-6 lat temu :P

Opublikowano

Programem nie będziesz mógł zrobić o/c, bo programy wspierają tylko nowe CPU.

Więc zostaje ci tylko bios.

BTW

NIE DA SIĘ SPALIĆ PROCESORA CZY WY TO KIEDYś ZROZUMIECIE?

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

nie CPU wspiera OC tylko PŁYTA GŁÓWNA, pomyliłeś całkiem części komputera

procesor może być tylko dostosowany do OC

oprogramowanie na komputerze nią steruje tak samo jak i bios, z poziomu systemu nie można zarządzać procesorem !

skoro tobie nie udało się nigdy spalić procesora to widać nigdy nie podkręcałeś i nie spaliłeś procesora, miałeś szczęście albo mierne wyniki w OC

jak nie spali/zniszczy najwyżej uwali płytę bardzo rzadko zasilacz. wystarczy chwila nieuwagi, źle założony radiator, za grubo posmarowane pastą to można się pożegnać ze sprawnymi częściami.

elektronika ma to do siebie że w tanim sprzęcie działa z pewna bezwładnością, czujniki na płycie "rozgrzewają" się ok 20-30 sekund i dopiero pokazują właściwą temperaturę części mierzonej, jak ni espali w pierwszych minutach to potem może śmiało liczyć na zabezpieczenia wbudowane

niestety nikt nie jest w stanie powiedzieć jeśli ustawi wszystko dokładnie tak jak ktoś inny i mu działa, czy mu czasem na jego sprzęcie nie spowoduje zjarania się części i czy w ogóle ruszy komputer

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

nie CPU wspiera OC tylko PŁYTA GŁÓWNA, pomyliłeś całkiem części komputera

procesor może być tylko dostosowany do OC

oprogramowanie na komputerze nią steruje tak samo jak i bios, z poziomu systemu nie można zarządzać procesorem !

skoro tobie nie udało się nigdy spalić procesora to widać nigdy nie podkręcałeś i nie spaliłeś procesora, miałeś szczęście albo mierne wyniki w OC

jak nie spali/zniszczy najwyżej uwali płytę bardzo rzadko zasilacz. wystarczy chwila nieuwagi, źle założony radiator, za grubo posmarowane pastą to można się pożegnać ze sprawnymi częściami.

elektronika ma to do siebie że w tanim sprzęcie działa z pewna bezwładnością, czujniki na płycie "rozgrzewają" się ok 20-30 sekund i dopiero pokazują właściwą temperaturę części mierzonej, jak ni espali w pierwszych minutach to potem może śmiało liczyć na zabezpieczenia wbudowane

niestety nikt nie jest w stanie powiedzieć jeśli ustawi wszystko dokładnie tak jak ktoś inny i mu działa, czy mu czasem na jego sprzęcie nie spowoduje zjarania się części i czy w ogóle ruszy komputer

Ciekawe jak spali CPU jak dopiero powyżej 120C zaczyna się coś dziać, a jego o/c i tak większe niż 3.0 nie będzie?

Dodatkowo większość MOBO ma ustawioną maksymalną temperaturę dla CPU np 100C po której się wyłącza.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

ty czegoś chyba nie zrozumiałeś

osiągnięcie takiej temperatury to dosłownie kilka sekund, jeden błąd i pali się wszystko w sekundy od załączenia komputera nawet nie wiesz kiedy i dlaczego, czujnik nie zdąży nawet zarejestrować temperatury wysokiej

weź załącz sobie AMD bez radiatora , uwali go praktycznie zaraz po uruchomieniu nawet porządnie nie zdąży sie nagrzać na zewnątrz

co do Intela to już troszkę lepiej bo może działać nawet do minuty nim się wyłączy albo spali ;)

nadal opierasz sie głownie o to co przeczytałeś ale sam nigdy nie robiłeś. więcej naprawiłem uszkodzonych procesorów i płyt głównych niż ty w życiu pewnie na obrazkach oglądałeś, w 90% to był sprzęt który działał normalnie głownie w biurach i nagle się wyłączył ale i tak zrypał bez pomocy OC. reszta to zestawy domowe z OC gdzie właśnie taki mały błąd powodował spalenie płyty albo procesora praktycznie zaraz po załączeniu komputera który był zimny i nie używany przez jakiś czas

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

weź załącz sobie AMD bez radiatora , uwali go praktycznie zaraz po uruchomieniu nawet porządnie nie zdąży sie nagrzać na zewnątrz

co do Intela to już troszkę lepiej bo może działać nawet do minuty nim się wyłączy albo spali ;)

Ja miałem Intela bez radiatora

Dało się go włączyć, ale odrazu tempy do 90 stopni i przez chwile się utrzymywały i skok do 100 odrazu off komp. Moim zdaniem spalić się da procesor, a szybciej, to się zacznie topić :s

Pomagam w sprawach komputerowych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...