Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Serwer prywatny dedykowany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnosnie serwera prywatnego ( dedyka ), a mianowicie. Czego musialbym sie nauczyc by stworzyc taki serwer i nie miec problemow z obalugiwaniem wszystkiego itd ? Ile mi zajmie nauczanie sie wszystkiego ? ( nie mowie narazie o tworzeniu wlasnych plikow, bo na start sproboje z gotowca ). Czyli co musze sie nauczyc np. C++ itp. Moze sa jakies specjalne ksiazki do uczenia sie wlasnie podstaw takich rzeczy ? Za pomoc + i 5*

Przepraszam za double temat ale jestem na komorce i cos sie zrobilo. Prosze o nie dodawanie mi % ;)

Opublikowano

Żadne c++ nie będzie ci potrzebne. Jeśli już chcesz się czegoś uczyć to może zacznij od obsługi systeu freeBSD:

http://www.bsdguru.org/

Potem języka SQL do obsługi bazy danych.

Następnym krokiem będzie nauka phytona bo to głównie na nim zbudowany jest klient metina.

Potem naucz się modelowania w 3D np 3DS Max'a

Jeśli już zrobisz jakiś model w 3D to musisz go oteksturować przyda ci się photoshop.

Następnie nauka tworzenia map do metina oraz pisania questów, diffów.

I już jesteś mistrzem w dziedzinie tworzenia serwerów.

8910814572903361049127.png

Opublikowano

Na sam początek pobierz jakiegoś gotowca zmień ip na swoje i dodawaj nowe bronie zbroje, popatrz do działu tutoriale, jeśli coś ci się spodoba to staraj się dodać to na swój serwer jednocześnie patrząc w jaki sposób zostały zrobione różne nowości do klienta, ja się uczyłem glównie na samych obserwacjach, jeśli coś mnie bardziej ciekawiło to starałem się szukać w google czegoś więcej na interesujący mnie temat.

Opublikowano

Uh ah, Pan doskonaly sie znalazl...

Pierdolenie takie.
Z deka naucz sie obslugi FreeBSD, najlepsza nauka to praktyka i uczenie sie na bledach - wiem co mowie sam sie tak uczylem.
Na poczateczek przeczytaj pare stron o obsludze BSD lokalizacjach i o poruszaniu sie po nim .
Potem z deka tylko juz rozmieszczanie.
Przyda takze sie lua bo na tym mozna by powiedziec sa wzorowane questy, tak sie nauczysz questow.
A potem tylko edycja klienta...

To tyle, Panie doskonaly, ciekaw jestem ile umiesz z tego co mu podales...

Opublikowano

Najlepszym sposobem na to jest zabawa w czystych plikach - 0 edycji.

Wszystko rób sam, jak coś zrobisz źle to będziesz wiedział, że coś źle zrobiłeś i w ten sposób nauczysz się wszystkiego.

Tak czy inaczej, dla chcącego nic trudnego !

Pierw się naucz podstaw, potem się bierz za dedyka...

Opublikowano

2up tak napewno odrazu niech dedyka stawia za 2000zł pomyśl człowieku zanim coś napiszesz.

A co do twojego postu to jeśli cie to tak ciekawi to nie umiem wszystkiego, ale ciągle się ucze.

PS. Napisałeś to samo co ja wyżej.

Opublikowano

Zaloz serwa na jakims poradniku. Ja w 3 dni nauczylrm sie stawuac serwa i go edytowac

//Nieregulaminowa sygnatura.

Miyoshi

Opublikowano

Na sam początek postaw server z Tuta. Następnie bierz się powoli za edycję początkowo możesz zmienić przedmioty w sklepach, następnie weź się za coś nieco bardziej skomplikowanego wejdź w bazę, przeskanuj all pliki wkrótce się okaże , że to co Ci się wydawało niemożliwe jest bardzo proste.

nexi.png

CYTOWAĆ MOJE POSTY, JEŚLI LICZYCIE NA POMOC !!

Opublikowano

Możecie dać jakieś linki do naprawdę sprawdzonych tutów na których wy się uczyliście?Na pewno pomoże to tym co odwiedzają ten temat:D

Opublikowano

Napisz do mnie na gg wszystko ci wytlumacze po kolri co robic i ci pomoge tego serwa uruchomic powiem ci gdzie co i jak.

40892478

//Nieregulaminowa sygnatura.

Miyoshi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...