Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM] Nowy laptop Pobiera prawie 2 gb ram.

GoldenCraft

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie nie dawno kupiłem nowego laptopa.. wszystko z początku było ok wgrywałem programy ok ale później nic nie było uruchomione a "Użycie ram się podnosiło" nawet do 4 gb teraz na 2 gb zostało a nie zmniejsza się czasami nawet zawyża do 3 gb okoo.

Procesy z Menadżera pokazują że ramu to co jest włączone te pliki systemowe itp.. biorą okoo 400 mb ramu nie prawie 2 gb.

Jaki powód tego może być mam laptopa Asusa. Proszę o szybką pomoc za pomoc oczywiście lajkuje ;)

Jakieś ss potrzebne ? Dodam tylko napiszcie jakie i czego ;P

image.png

Opublikowano

System: Windows 7 Home Premium 64 BIT

Ss:

1. http://www.tinypic.pl/jd0ognunesso

2. http://www.tinypic.pl/71ftv83xro4i

3. http://www.tinypic.pl/3b5i6vxutqye

Jak coś to dodam coś jeszcze piszcie tylko co ;)

Ticket0 co masz na myśli ? Dzwoniłem do serwisu i goście mówią że pod żadnym pozorem nie może tak być.. Ale za sprawdzenie biorą dość kasy.

Gościu nie bd wydawał kasy na coś co można normalnie i bez kasy naprawić.. Jeśli nie wiesz nie udzielaj się bo zaraz zgłoszę post za "Spam" i do usunięcia. Dobranoc ;)

Ticket Ps: Dla ciebie 8 gb nie wystarcza ? Pochwal się swoimi parametrami. Jestem Ciekaw.

image.png

Opublikowano

Nie Masz Sie Co dziwić :) to nie to co seria komputerów z 2007 2008 2009 2010 i opcjonalnie 2011

a te 400 mb dodaj se jeszcze z 1 gb i Ci wyjdzie
Pozdrawiam :)

Jebnij Like.
1344668628-U671491.jpg

To Nic Nie Kosztuje.
Proszę kochaną Administrację o zdjęcie poziomu ostrzeżeń, choć trochę / dziękuje

Opublikowano

autostart -> wywal wszystko

usługi (services) -> wywal niepotrzebne (tu już niestety ciężko zdalnie pomóc)

Ile masz maksymalnego RAMu? U mnie win7 przy 8GB total zużywa na poziomie 2GB. Jest to normalka, po co ma się marnować pusty/niezajęty RAM? Windows 7 ma już bardziej zaawansowane algorytmy zarządzania pamięcią, ale ogólna zasada to "zawsze zużywaj od 20 do 30% RAMu w stanie spoczynku CHYBA, ŻE będziesz zajmował 2 lub więcej fizycznych kości."

Opublikowano

No ale pamięć fizyczna masz 25% więc w czym problem? Skoro system ma więcej pamięci to ją zagospodarowuje żeby nie czytać ciągle czegoś z dysku.

Jeszcze w polu wyszukiwania start wpisz "msconfig" i daj screena z zakładki "Uruchamianie".

Opublikowano

Chwalić się sprzętem nie będe ale doodam ze mam 16 gb ramu ddr3 i taktowanie procesora 3.4 ale podkręcałem i mam 4.73 i nie mam zamiaru bawić sie w linki i SS ;)

Jebnij Like.
1344668628-U671491.jpg

To Nic Nie Kosztuje.
Proszę kochaną Administrację o zdjęcie poziomu ostrzeżeń, choć trochę / dziękuje

Opublikowano

Czyli mam rozumieć że Serwis się mylił i "wy" macie rację tak ?

Serwer bd stawiał i nie rozumiem że nie mogę wykorzystać 6 gb bo mi system bd lagował jak chuy za przeproszeniem.. Chyba że się mylę ?

Zainstalowana pamięć ram 8 gb..

Hmmm ciekawe co się stanie jak zrobie serwer i dam na niego 6 gb ;3

Up używaj opcji edytuj wiesz co to ? takie coś na dole koo postu Boshe.. ten post zgłaszam jako Spam. ;)

@JacoH Tak miałem Firefoxa włączonego

Ticket0 wyjdź z tematu i przestań spamić każdy Topic dobry na spam co ? Edytuj gościu edytuj..

image.png

Opublikowano

Czy w czasie robienia tego screen'a miałeś włączonego Firefox ? Jeżeli nie to masz wirusa (ja go znam z tego strony właśnie, że zawala on całą pamięć ram). Pozdrawiam

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Wirus Wirusem, trzeba zainwestować w kalkulator i dodać sobie wszystką pamięć z procesów albo jakiś MemTest

Jebnij Like.
1344668628-U671491.jpg

To Nic Nie Kosztuje.

Opublikowano

Serwer bd stawiał i nie rozumiem że nie mogę wykorzystać 6 gb bo mi system bd lagował jak chuy za przeproszeniem..

Masz błędne założenia. Chcesz postawić serwer na win7 dostosowanego pod usera/GUI/programy. Jak go "przeprogramować" to już temat na oddzielny wątek.

Hmmm ciekawe co się stanie jak zrobie serwer i dam na niego 6 gb ;3

Nic się nie stanie, win zwolni część swojej pamięci, tak, aby zawsze był pusty bufor. Ew. przeniesie część nieużywanych aplikacji do pamięci wirtualnej (na dysk)

Opublikowano

foxbondzie czyli mam rozumieć że jeśli dam na serwer 6 gb nic się nie stanie laptop nie będzie lagował i będę mógł grać na tym swoim serwerze tak ? Jeśli w takim wypadku jest tak jak napisałem to jest wszystko ok wyjaśnione i temat można zamknąć.

Tylko chcę się dowiedzieć czy jeśli dam na serwer te 6 gb jak 2 gb ramu jest zajęte przez system to czy nie bd takich lagów że nawet na Firefoxa nie bd mógł wejść ?

image.png

Opublikowano

ł i będę mógł grać na tym swoim serwerze tak ? [...] nie bd takich lagów że nawet na Firefoxa nie bd mógł wejść ?

Nie wiem co to za gra, ale firefoxa spokojnie odpalisz. W sumie dla spokoju to bym jednak dał 5GB na serwer. Spróbuj też uruchomić komputer z opcją "tylko najważniejsze usługi"

Opublikowano

To jest Windows! Normalne! Ja mam zainstalowane 4gb ramu a system z przeglądarką i komunikatorami w tle zjada 2,2gb.

Druga sprawa, jak napisał ktoś wyżej - stawiasz serwer na Windowsie na dodatek na laptopie? Taka jedna rada z mojej strony. Oddziel sobie partycje na 'inną' specjalną przeznaczoną na system rodziny linuxa. Może być to Debian, zainstaluj nawet w wersji GUI i możesz spokojnie korzystać przy uruchomionym serwerze z przeglądarki i innych rzeczy bez obawy o ram.

PS. Debian GUI pobiera ok. 60-70mb ram , wersja GUI odbierze go trochę ale myślę że na 100% powinno się to zamknąć w 1gb.

//edit

Wymagania UBUNTU:

Dla trybu tekstowego: <192 MB RAM, 450 MB przestrzeni dyskowej.
Dla trybu graficznego: 256 MB RAM, zalecane co najmniej 2 GB przestrzeni dyskowej.

Opublikowano

Gra to metin ;P ja bym wolał dać te 6 gb ramu. Sprawa już po części załatwiona Topic można by już zamknąć.

@Ticket0 Co tu takiego śmiesznego dzieciaku ? Skończ spam i wypierdalaj Ps: Zgłaszam Topic za spam/nie na temat.

Chora osoba..

@Do Moderatorów Temat można zamknąć.

image.png

Opublikowano

Piszcie dalej bo można się pośmiać :)

Jebnij Like.
1344668628-U671491.jpg

To Nic Nie Kosztuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...