Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++ potrzebne małe wytłumaczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałem się zapytać, jak stosuje się "#include" i po co to jest? Mam zamiar zacząć "zabawę" w C++, bo chciałem zrobić skrypt, który zmienia kolor kursora myszki na inny jak się klika gdzieś na pulpit lub inną strefę (ogólnie przy kliknięciu). Nie wiem praktycznie nic o stosowaniu tej "magii" w tym programie, ale używać jego kody potrafię, bo jestem modderem gry Gothic, a on ma praktycznie identyczne skrypty. Tak więc prosiłbym o małe wytłumaczenie "#include ", "sf::" itp. Znalazłem już gotowy skrypt tutaj, ale występuje błąd właśnie w include i postanowiłem to zrobić samodzielnie lecz poprzedzając małym wytłumaczeniem tych "#include ", "sf::" itp. Tak na ogół to wolałbym w Java się bawić, ale wszyscy mówią, że najlepiej zaczynać z C++, a potem się przerzucić na Javę.

(do C++ jestem nowy, ale do skryptów nie)

Opublikowano

Słówko "include" - czyli na polski "dołączać, zawierać, uwzględniać".

np. chcesz dołączyć bibliotekę windows.h, żeby skorzystać z jej funkcji.

wtedy piszesz.

#include <windows.h>

GrottyCracker22.png
Opublikowano

Includem wklejasz zawartość danego pliku. Co do nauki cpp przed javą nie jest to konieczne. Ba, być może nawet lepiej zacząć od javy ze względu na archaizmy występujące już w cpp.

mjut.png
Opublikowano

Includem wklejasz zawartość danego pliku. Co do nauki cpp przed javą nie jest to konieczne. Ba, być może nawet lepiej zacząć od javy ze względu na archaizmy występujące już w cpp.

Jakiez to znowu archaizmy? Java a c++ to 2 odrebne jezyki i nie nalezy ich tak porownywac. W javie pisze sie calkowicie inaczej i duzo prosciej i praktycznie o nic nie trzeba sie martwic.

Opublikowano

No ok, może nie archaizmy, ale cpp jest niżej poziomowy i musimy się martwić o więcej rzeczy, przez co początkujący łatwiej odnajdzie się w javie. Chociaż i tak nie do końca podoba mi się sposób, w jaki jest napisana standardowa biblioteka tego języka. O takich potworach jak windows.h już nie wspomnę, no ale to inna sprawa - potwór napisany w c.

mjut.png
Opublikowano

Wiesz naglowek windowsowy zawiera praktycznie cale api potrzebne do ogarniecia czesci systemowych. Przede wszystkim ogrom struktur. Powinien raczej zaczac od c++, bo java jest na prawde lopatologiczna i daje mala wiedze o prawdziwym programowaniu.

Opublikowano

a masz w ogóle biblioteke sfml zainstalowaną?

Właśnie przy instalowaniu jest jakiś wybór jakichś dodatkowych funkcji czy kij wie co to jest. Były 3 opcje: zaawansowane (to co było niezalecane), zalecane i bez dodatków. Jak się mylę i jest to dodatkowe cuś, mógłby ktoś mi to podesłać? (jestem nowy do C++ jak już mówiłem)

Opublikowano

Właśnie przy instalowaniu jest jakiś wybór jakichś dodatkowych funkcji

czy kij wie co to jest. Były 3 opcje: zaawansowane (to co było

niezalecane), zalecane i bez dodatków. Jak się mylę i jest to dodatkowe

cuś, mógłby ktoś mi to podesłać? (jestem nowy do C++ jak już mówiłem)

mam nieodparte wrażenie, że mówisz o IDE, a nie o SFML, którego pewnie nie posiadasz. Wskazuje na to chociażby brak opowiednich includów o czym informuje cię kompilator.

ogarnij sobie podstawy języka, bo z aktualną wiedzą nie napiszesz tego co potrzebujesz nie będziesz wiedział dlaczego coś działa i jak działa. I zapoznaj się z dokumentacją biblioteki, w której chcesz to wykonać. W tym wypadku SFML jak widzę.

Tak na ogół to wolałbym w Java się bawić, ale wszyscy mówią, że najlepiej zaczynać z C++, a potem się przerzucić na Javę.

Ja polecam zacząć od c++, z takich względów jak wyżej wypisał @Krycho. Bo nauczysz się bardziej niskopoziomowych zachowań, będziesz miał większe pojęcie o ogólnym programowaniu. Na javę przerzuć się jak będziesz miał ku temu powód.

Opublikowano

# zaczyna się ogólnie mówiąc dyrektywy preprocesora. Preprocesor to program, który wykonuje swoje operacje tuż przed kompilacją. Do jego zadań należy wklejanie kodu z podanego pliku (właśnie include), wkleja wartość (stałą bądź jakieś makro)do danego miejsca w kodzie (np. define) i jeszcze kilka innych rzeczy, które pojmiesz, jak już będziesz uważniej się uczył C++.

Co do pytania, które podałeś na górze, zapoznaj się z tymi tematami:

http://www.sfml-dev.org/tutorials/2.0/

Mam jeszcze pytanie: W jakim IDE pracujesz? Osobiście polecam CodeBlocks.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

# zaczyna się ogólnie mówiąc dyrektywy preprocesora. Preprocesor to program, który wykonuje swoje operacje tuż przed kompilacją. Do jego zadań należy wklejanie kodu z podanego pliku (właśnie include), wkleja wartość (stałą bądź jakieś makro)do danego miejsca w kodzie (np. define) i jeszcze kilka innych rzeczy, które pojmiesz, jak już będziesz uważniej się uczył C++.

Co do pytania, które podałeś na górze, zapoznaj się z tymi tematami:

Mam jeszcze pytanie: W jakim IDE pracujesz? Osobiście polecam CodeBlocks.

Niezbyt zrozumiałem, o co Ci chodzi. Pisałem dwa razy, że jestem nowy, mógłbyś napisać to jakoś inaczej (żebym zrozumiał). Co to IDE, define? Niezbyt pamiętam, co znaczyło makro, więc przydałoby się także wytłumaczenie tego. Piszcie mi prostym językiem (jeśli chodzi o C++), albo napiszcie, co to znaczy, bo naprawdę większości co piszecie nie rozumiem. Wczoraj zainstalowałem C++ i jestem do niego nowy. Przepraszam, że jestem jaki jestem, ale wolę dostać bardzo dobre wytłumaczenie, niż potem myśleć o dodatkowych informacjach.

Mam się zapoznać z

Ok, zapoznam, ale pisząc coś o tym, tłumaczcie mi jakieś definy, co znaczą itp., bo naprawdę czuję się, jakbyście pisali w obcym języku.

Jakie IDE używam, ty polecasz CodeBlocks, a ja nie wiem, o co Ci chodzi. Proszę tłumaczyć dokładnie, nawet, jeśli będzie coś łatwego (typu if - wiem co on znaczy i jak go użyć) możecie przetłumaczyć.

Jeśliby to było konieczne, piszcie mi jakiś skrypt (byle jaki), żebym powiedział co on robi. Przy okazji będę w stanie nauczyć się dużo oraz wypytać o funkcje nieznane dla mnie.

Opublikowano

Jakbyś przeczytał chociażby tutorial na cpp0x to być nie zadawał takich pytań. Bez tego się nawet nie zabieraj do niczego, bo terminologia jest bardzo ważna, a podstawy, których nie znasz, niezbędne.

Opublikowano

Jeżeli nie wiesz co to jest IDE, lepiej na razie nie wchodź na tą stronę o której ci wspominałem.

IDE - to jest środowisko w którym kodujesz. Tych środowisk jest wiele np. Visual C++, Dev-C++ czy wspomniany Codeblocks. Taki programik, który pomoże ci w projektach, udostępnia edytor tekstowy, odpowiednio koloruje składnię i jeszcze wiele innych rzeczy związanych z kodowaniem. Wiele z nich mają wbudowany kompilator.

Tak jak wspomniał up, koniecznie musisz się zaznajomić z językiem, a zwłaszcza z tym kursem:

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1

Wtedy będziesz wiedział o co nam chodzi.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Niezbyt zrozumiałem, o co Ci chodzi. Pisałem dwa razy, że jestem nowy, mógłbyś napisać to jakoś inaczej (żebym zrozumiał). Co to IDE, define? Niezbyt pamiętam, co znaczyło makro, więc przydałoby się także wytłumaczenie tego. Piszcie mi prostym językiem (jeśli chodzi o C++), albo napiszcie, co to znaczy, bo naprawdę większości co piszecie nie rozumiem. Wczoraj zainstalowałem C++ i jestem do niego nowy. Przepraszam, że jestem jaki jestem, ale wolę dostać bardzo dobre wytłumaczenie, niż potem myśleć o dodatkowych informacjach.

Mam się zapoznać z

Ok, zapoznam, ale pisząc coś o tym, tłumaczcie mi jakieś definy, co znaczą itp., bo naprawdę czuję się, jakbyście pisali w obcym języku.

Jakie IDE używam, ty polecasz CodeBlocks, a ja nie wiem, o co Ci chodzi. Proszę tłumaczyć dokładnie, nawet, jeśli będzie coś łatwego (typu if - wiem co on znaczy i jak go użyć) możecie przetłumaczyć.

Jeśliby to było konieczne, piszcie mi jakiś skrypt (byle jaki), żebym powiedział co on robi. Przy okazji będę w stanie nauczyć się dużo oraz wypytać o funkcje nieznane dla mnie.

mam wrażenie, że nie masz dostępu do wyszukiwarki -.-

Opublikowano

mam wrażenie, że nie masz dostępu do wyszukiwarki -.-

Google mnie nie lubi :P

Dobrze więc, zaznajomię się z kursem, a jak już nieco ogarnę C++, to dam znać, jak będzie coś czego nie rozumiem jeszcze po kursie (w co wątpię).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...