Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy serwer Rp Gta San Samp 0.3x

Averius1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
HostName: NGK-RP|Prosimy Sledzić Forum|
Address: 79.133.208.200:8079
Players: 2 / 16
Ping: 34
Mode: NGK-RP 1.0
Map: NGK-RP 1.0

Miło się gra Wszystko da się załatwic tylko trzeba pogadać z adminami.

Serwer Nowo założony jest tam miła administracja itp.
Gdy bedzie 10 graczy ogranizujemy event na samochod
Serwer RP.

Serwer jest Świeży Dużo graczy nie ma można załapać sie do fajnej pracy mogę dać odrazu jedna godzie przegrana na wejscie żebyś nie musiał czekac cała godzine odrazu mogł byś pracowac.

Wbijać Super serwer będą eventy.
Powodzenia Na Nowej Drodze Życia!!!!!!!!
Regulamin Naszego serwera NGK-rp Twój Świat Rozrywki
spacer.gifspacer.gif
*Regulamin servera:
1.Nie wolno używać jakichkolwiek programów/trainerów/czitów/cheatów etc. Grozi to banem
2. Współpraca z oszustem/namawianie do wpisywania komend podając ich błędne działanie grozi zablokowaniem
3.Administrator to nie gracz, to obserwator za jaką kolwiek zniewagę Administratora grozi ban
4.Obraza/zniewaga/nadmierne wyzywanie graczy grozi wyrzuceniem lub banem.
5. Na serverze nie tolerujemy przejawów chamstwa, jak i dziecinady, oraz szczeniackiego zachowania ani kozaczenia.
6.Za nadużycie praw w danej frakcji, nawet po zapłaceniu, HeadAdmin ma prawo odebrać daną frakcje. Nie zwracając pieniędzy.

Do nadużycia praw zaliczają się m.in:
*Wulgaryzmy
*
Używanie cheatów, trailerów, modów. etc.
*Chamskie zachowywanie się do Administracji.
*Jeśli napływają skargi na danego gracza.

Wszystkie prośby, propozycje, żale itp piszemy na forum

To będzie trochę długe trochę nad tym siedziłem ale myśle że komuś się przyda

Cześć.. Ten poradnik tworzę głównie z myślą o graczach, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z serwerem Role Play. Poniżej postaram się wytłumaczyć pojęcia jakie powinniście znać, jak się do nich stosować i po co one są.

Poradnik jest w całości mój, mam jego kopię przez co mogę go szybko udostępnić po przeprowadzonej czystce na forum.

- Out Of Character - inaczej OOC, czyli wszystko co nie jest związane z naszą postacią. Czat OOC poprzedzamy komendą /b np. /b Cześć, jestem tu nowy, możesz mi pomóc w kilku rzeczach? Bądź /w - czyli prywatna wiadomość do wybranego gracza. Czat OOC jest używany głównie do pomocy nowym graczom bądź też zwracania uwagi czy innych takich rzeczy. Zakazuje się na czacie OOC /w lub /b ogłaszać jakichś nowinek które dotyczą gry IC!!!

- In Character - Czyli IC .. Polega to na tym, że 'wcielamy się w naszą postać'. Dokładnie tak.. Próbujemy odzwierciedlić życie. Zachowanie oczywiście dopasowujemy do postaci jaką odgrywamy, no bo wiadomo - jak odgrywamy gangstera to nie będzie przecież chodził i prosił o drobne na piwo.. Trzeba potrafić się wczuć w postać.. Zakazane jest używanie OOC w IC, czyli np. nie możemy zapytać się co jak zrobić w grze bo jesteśmy nowi, na czacie IC - dlaczego? Ruszcie głową, przecież skoro odzwierciedlamy realne życie i wcielamy się w swoją postać, to raczej nie powiedzielibyśmy do jakiegoś znajomego : Ej słuchaj, poczekaj chwilkę bo muszę zrobić reloga. Albo : Kurde, jakiś cziter rozwalił mi wóz a dałem za niego 25 kafli, musze znowu czekać na jakiegoś nooba którego będzie można okraść a potem wbić mu CK. Od tego jest czat OOC, ale do takich rozmów to bardziej /w . Smile

- Meta Gaming - Czyli wykorzystywanie informacji OOC w IC. Przykład czegoś takiego czegoś, bardzo często spotykany to mówienie do kogoś po imieniu. In Charakter nie znamy imienia drugiej osoby, chociaż jest ono nad jej głową jako nick. Musimy się o tym dowiedzieć w sposób IC, czyli podejść i zapytać. Smile Tak samo na przykład, gdy jesteśmy w gangu a kolega informuje nas że wrogi gang zaraz zrobi na was wjazd i wtedy ty już ustawiasz wszelkie blokady, przygotowujesz broń, a wbrew pozorom IC nic o tym nie wiesz.. To jest właśnie tego przykład.

- Power Gaming - Wymuszanie akcji RP.. Do tego uprawniona jest tylko policja! Inni gracze, muszą mieć potwierdzenie. Dobra, przejdźmy do rzeczy - co to tak naprawdę jest.. Jeżeli chcemy pobić jakiegoś gracza, to należałoby odegrać jakąś akcję, bo w innym przypadku będzie DM.. Gdy odegramy już akcję, że uderzamy tą osobę, to obowiązkiem naszym jest zapytanie się na /do czy akcja powiodła się. Jeżeli gracz napisze, że akcja się powiodła, to oczywiście możemy wtedy wykonać daną czynność. PG ( Power Gaming ) Jest wtedy, kiedy ktoś odegra akcję i bez żadnego zapytania po prostu ją wykona. POWER GAMING MOŻNA STOSOWAĆ GDY DRUGA OSOBA JEST NIEPRZYTOMNA!!!

- Death Match - Czyli bieganie i bicie czego się da, bądź po prostu zabijanie innego gracza bez żadnego powodu i bez żadnej akcji RP. Od tego są serwery DM, na naszym serwerze jest to surowo karane.

- BunnyHopping - Coś, co bardzo często jest spotykane na serwerze. Dla niektórych służy to po prostu do szybszego poruszania się, a polega na tym żeby co chwilkę skakać dusząc Shift czy tam Spację.. To także jest surowo karane.

- NinjaJacking - Jest to wywalanie z auta kierowcy, i kradzież jego auta bez żadnej akcji RP. Nie można tak robić, jeżeli już to trzeba odegrać na to akcję RP.

- Revange Kill - Coś co jest bardzo często spotykaną rzeczą przez Newbie, czyli ludzi którzy jeszcze nie znają zasad RP i nie wiedzą pewnych rzeczy. Po swojej śmierci czy też nieprzytomności, NIC nie pamiętamy, dlatego nie wiemy też kto nas zabił, pobił czy inne rzeczy. Po prostu jak tracimy przytomność to po niej nic nie pamiętamy!!! Samo Revange Kill polega na tym, że po wstaniu z BW, od razu biegniemy do gracza który nas pobił, postrzelił, i zabijamy go za to że nam to zrobił.

- Drive By - Strzelanie z pojazdu, jako pasażer bądź też z miejsca kierowcy poprzez wystawienie broni za szybę za pomocą klawiszy Q oraz E ( w przypadku gdy strzela pasażer - H ). Najczęściej wykorzystywane podczas tak zwanej przelotówki, czyli atak jednego z gangów na drugi, wrogi gang. Zabrania się otwierania ognia w stronę osób trzecich jako kierowca (poprzez Q, E), jest to zabronione na serwerze i wiąże się ze srogimi konsekwencjami.

- Celebrity Name - Jest to rzecz, za którą od razu otrzymujemy blokadę konta. Celebrity Name, to inaczej nazwy osób, które są sławne w rzeczywistości. Nie możemy dać sobie nicku takiej osoby, np. Chuck Norris . Wszystkie podróbki typu Huck Noris również są blokowane.

- Charakter Kill - To uśmiercenie postaci za pomocą komendy /akceptujsmierc podczas nieprzytomności. Gdy wpiszemy ową komendę, już nigdy nie będziemy mogli zagrać na serwerze, to znaczy na tej postaci którą uśmierciliśmy.

- Car Kill - Często określany jako CK2 i mylony z Charakter Kill'em.. Otóż Car Kill polega na rozjeżdżaniu kogoś a następnie staniu na nim pojazdem do czasu, aż osobie tej zleci całe HP. To jest zabronione i karane wysokim AJ'tem.

- Bug Using - Wykorzystywanie na swoją lub czyjąś korzyść niedopracowań w grze. Jest to karane nawet BAN'em! Jeżeli dostrzeżecie jakiegoś Bug'a, inaczej niedopracowanie, to należy zgłosić to od razu do administracji!

- None Role Play - ( Non-RP )Bardzo często spotykane zjawisko na serwerach Role Play. Jest to całkowite nieodgrywanie jakiejkolwiek akcji, czy też robienie rzeczy które są niewykonalne w życiu realnym. Dajmy na to .. Jedziemy sobie jakimś szybkim autem i mamy centralną czołówkę z autem które jedzie z naprzeciwka. Powinniśmy zginąć na miejscu bądź odnieść bardzo ciężkie obrażenia. Zagrywka Non Role Play polegała by na zwyczajnym odjechaniu z miejsca wypadku i nie odegraniu jakiejkolwiek akcji dotyczącej owego wypadku..

W Role Play'ingu wyróżniamy dwie podstawowe komendy, które wykorzystywane są niemalże w każdym momencie rozgrywki. Służą one do opisywania czynności które wykonie nasza postać, opisywania wszystkiego co nas otacza - jednym słowem to one kreują nasz sposób gry. Z najważniejszych komend wyróżniamy dwa rodzaje - komenda /me (bądź też /ja), oraz komenda /do. Poniżej znajdziecie zastosowanie owych komend! Zapraszam do dalszej części.

Komenda /me.

Komenda /me jest chyba najczęściej używaną komendą w grze.. Służy ona do przedstawiania czynności która robi nasza postać. Używana jest wtedy, kiedy danych czynności nie widać skryptowo. Na przykład palenie papierosa czy inna czynność. Zastosowanie komendy /me jest wyczerpujące, ponieważ używamy jej bardzo często, a im więcej tym lepiej. Podam poniżej przykład użycia tej komendy.

Załóżmy że chcemy sobie zapalić tego papierosa, to taka przeciętna wypowiedź powinna wyglądać tak :

/me wyciąga z kieszeni paczkę papierosów a z niej jednego papierosa którego umieszcza pomiędzy swoimi wargami. Po chwili wyciąga zapalniczkę i przypala nią papierosa. Po wszystkim mocno się zaciąga i chowa paczkę jak i zapalniczkę do kieszeni.

Komendy /me można również używać w czacie IC, ale tylko w odpowiednim celu.
Gdy na przykład się z kimś witamy, to bez sensu jest pisać tak :

Cześć.

A po chwili . /me podaje rękę dla IMIE.

Można to napisać na przykład tak :

Cześć. **wówczas wystawia rękę w celu przywitania się w stronę IMIE**.

Komenda /do.

Jest to komenda którą stosuje się w przypadku opisania stanu chociażby zdrowia naszej postaci, bądź możemy za jej pomocą rozegrać coś, czego nie zrobimy skryptowo. Teraz małe wytłumaczenie oraz zastosowanie.

Wgłębiając się w praktyczne zastosowanie, to komendę stosujemy głównie podczas akcji, w których nasza postać może odnieść jakieś zmiany zewnętrzne ( obrażenia, malunki i inne takie pierdoły ), bądź też gdy chcemy rozegrać akcję z nieobecną bądź też całkowicie nie istniejącą ( skryptowo ) osobą. Pewnie napisałem to chaotycznie, ale w praktyce powinno zostać wszystko wyjaśnione. Przejdźmy więc do rzeczy :

Dajmy teraz na to, iż podczas jazdy autem uderzyliśmy w słup - co bardzo często się zdarza. Tutaj nic innego jak komenda /do pomoże nam w rozwiązaniu całego problemu w należny sposób. Po uderzeniu rozgrywamy mniej więcej taką akcję:

/do Podczas uderzenia pojazdem mocno wstrząsnęło, kierowca jednak zdołał opanować kierownicę przez co też nie odniósł żadnych poważnych obrażeń.

To był przykład w którym to uderzenie musiało być wyjątkowo lekkie, natomiast kiedy dzieje się coś poważniejszego, to działamy na tej samej zasadzie, tylko spójrzcie:

/do Przy uderzeniu (IMIE) uderzył mocno głową o kierownicę w wyniku czego utracił przytomność. Można zauważyć rozbitą szybę i w okół sporo krwi.

Widzicie? Nic trudnego, jednak teraz jest kluczowy moment. Kiedy rozegraliśmy, iż nasza postać utraciła przytomność, to nie możemy jechać dalej. Musimy wszystko po kolei rozegrać.

Teraz odniosę się do tego chaotycznego zwrotu, gdy rozgrywamy tą komendą coś, czego nie ma. Co mam na myśli?

Zachodzimy do sklepu 24/7 (samoobsługa komendą /kup), podchodzimy do lady i zamiast kupować od razu coś, co chcemy za pomocą komendy, wypadałoby rozegrać owe kupno przedmiotu. Komenda /do w tym przypadku posłuży nam jako odgrywanie kasjera/ki, która to sprzeda nam owy przedmiot. Przykład znajdziecie poniżej :

/me wchodzi do sklepu, podchodzi powoli do kasy po czym zerkając na kasjerkę, dodaje uśmiechając się jednocześnie :

- Dzień dobry, chciałbym kupić chleb oraz opakowanie masła roślinnego.

/do Kasjerka spoglądając na klienta, uśmiecha się po czym dodaje: ' Dobrze, już podaję ', po tych słowach odeszła w tył, uchwyciła należne produkty po czym wracając [...]

/do [...] do klienta, wręczyła mu owy prowiant na koniec dodając : ' To będzie siedem dolarów, proszę pana '.

/me wyciąga z kieszeni portfel zaś z niego kilka banknotów, uśmiechając się w stronę kasjerki układa po kolei banknoty na ladzie, dodaje:

- Dziękuję, miłego dnia życzę dla pani. **po tych słowach sięga po siatkę z zakupami, odwraca się po czym wychodzi ze sklepu**

• [...] - chodzi o to, iż na czacie jest zbyt mało miejsca do pisania, aby zmieścić tak długą akcję, dlatego za pomocą takich nawiasów możemy rozłożyć akcję na dwie części, co przedstawione jest powyżej.

Opublikowano

Świetna reklama, zachęciłeś mnie!

@edit może napiszesz coś więcej? Po takiej reklamie nie chce mi się tam wchodzić, zero opisu gamemoda etc.

Opublikowano

Y no co tu pisać Serwer jest Świeży graczy nie ma można załapać sie do prac moge dać odrazu jedna godzie przegrana na wejscie żebyś nie musiał czekac cała godzine odrazu mogł byś pracowac

@edit może napiszesz coś więcej? Po takiej reklamie nie chce mi się tam wchodzić, zero opisu gamemoda etc.

Spróbuje coś jeszcze wymyślić ale narazie niech tak bedzie

Opublikowano

Czy teraz może być

Opublikowano

Połowe napisałem a połowe wdziłęm z neta ojeku

Napisałeś? Sa to skopiowane POJĘCIA RP a nie reklama serwera.

To podpoweidz mi jeszcze co moge napisac

Opublikowano

Haha, serwer za nic nie zachęca, po pierwsze- ilością slotów (16 osób- to mała liczba, nie będzie się dało nawet pograć) Po drugie, po co mi pojęcia w reklamie? Po trzecie, zero opisu gamemode, no Wha The Fuck?!

//nieregulaminowa sygnatura - reflink

//BR3ND

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...