Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Lustrzane odbicie, Linie pomocnicze

XFragsHD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Robiąc tło napotkałem się nad problemem niesymetrii. Przypomniało mi się że można w photoshopie (chyba) zrobić efekt lustrzanego odbicia (zaznaczam środek i lewa strona odbija się po prawej stronie... czy jakoś tak). Wiecie jak to zrobić? Nie chodzi mi o to żeby "odwrócić" coś o 180stopni tylko dosłownie chodzi mi o lustrzane odbicie (czasami obrót o 180 stopni nie daje takiego samego efektu niż odbicie lustrzane).

Jeszcze jedno pytanie: Jak zrobić takie linie pomocnicze które dokładnie pokazują środek? Czy te linie powodują że np: wklejony obraz jakby "przykleja" się do tych linii? Czy to lustrzane odbicie da się tylko na poszczególnych warstwach zastosować? Chodzi o to że na podanym niżej obrazku chciałbym te czarne... "belki" odbijać lustrzanie aby podzielić każdą kategorię (aby po oby stronach te czarne "cosie" były identyczne.

1363172354-U278434.png

[Q]: Jak widać na obrazku, znajdują się tam te czarne oddzielacze. Da się je łatwiej zrobić? Na początku próbowałem cieniem wewnętrznym... nie udało się... ale wpadłem na pomysł aby zrobić gradient (czarno-biały) i ustawić tryb mnożenie (aby biały zniknął). Niestety teraz muszą ciągle kopiować i wklejać ten jeden oddzielacz... nie da się tego jakoś inaczej? Mi się wydaje że efekt średni dosyć. Oczywiście po bokach i między kategoriami (tablet, pc itp.) też dam te oddzielacze... ale ciężko się je robi... (może te oddzielacze między kategoriami zrobię w ten sposób? Zrobię prostokąt, w opcjach mieszania dodam cień... i już :P)

HELP :D TEXT-WALL

CPU: Intel Core i7 6770K @ 4,0GHz
GPU: Zotac GTX 780Ti AMP Edition
RAM: Kingston 2x8GB

Case: Cooler Master HAF X

Opublikowano

Jeju, za dużo info na raz i ciężko ogarnąć o co chodzi, ale się postaram :P

Lustrzane odbicie:

Tylko i wyłącznie poprzez przekształcanie (odbij w pionie i poziomie).

A jeśli chodzi o problem nie symetrii:

Naciśnij skrót CTRL+R, na górze i po prawej stronie pokaże Ci się "linijka". Z tych linijek możesz przeciągać tzw linie pomocnicze lub potocznie nazywane gridy.

Przeciągając np z lewej strony do środka obszaru roboczego, program sam Ci wyznaczy jego idealny środek.

Nie wiem, czy o to Ci chodziło.

Opublikowano

z tymi gridami chodziło mi że na obrazku zostają te przeciągnięte linie :D o ile się da

@edit

Ale ja nie wiem gdzie jest środek pracy... i właśnie chodzi mi o to żeby Photoshop to za mnie zrobił (czyli żeby wyznaczył środek)

@edit

A te czarne (pół przeźroczyste) paski mają jakąś nazwę? Da się je łatwiej zrobić (bardziej automatycznie) ?

Opublikowano

Ale ja nie wiem gdzie jest środek pracy... i właśnie chodzi mi o to żeby

Photoshop to za mnie zrobił (czyli żeby wyznaczył środek)

Widok-Nowa linia pomocnicza- ustawiasz pion(później możesz również poziom) i wpisujesz poniżej 50%.

A te czarne (pół przeźroczyste) paski mają jakąś nazwę? Da się je łatwiej zrobić (bardziej automatycznie) ?

1. Wybierasz narzędzie zaznaczenia
  2. zaznaczasz prostokąt na nowej warstwie
  3. Wybierasz, by czarny był głównym kolorem
  4. z górnego menu wybierasz listę gradientów, tam powinieneś mieć do wyboru (czarno-przezroczysty)
  5. ustawiasz, by był liniowy
  6. na zaznaczeniu tworzysz od góry do dołu lub od dołu do góry gradient.
  7. warstwę możesz duplikować i odwracać, jako lustrzanke, by miec dwa identyczne 'cienie"
Opublikowano

ok dzięki :) czyli prawie jak robiłem... tyle że ja robiłem gradient czarno-biały z trybem mnożenia zamiast od razu czarno-przeźroczysty gradient (wybrać).

Mam jeszcze kilka pytań :P ale nie wiem czy tworzyć do nich nowy temat czy zadać je tutaj?

Przykładowe pytanie: Jak zrobić ten pomarańczowy ... dymek? (taki sznur lekko zaplątany :D) taki jak w ~17 sekundzie tego filmu:

Chciałbym ten dymek przez środek tego obrazka poprowadzić:

1363172354-U278434.png

Na żółtym polu jest text a pod nim/nad nim jest to zaplątane pomarańczowe coś.... rozciągające się do samych rogów :D Jest to możliwe do zrobienia? Nawet z pluginami.

[Q]: Ma ktoś render naboji, które przypominają literę "L"? Najlepiej żeby dało się zrobić "LL" (żeby to jakoś wyglądało).

[Q]: Wie ktoś jaka czcionka najlepiej by pasowała do "PL"? Planuję dodać do tego "PL" trybem ... jakim kolwiek (mnożenia, rozjaśniania itp.) kolor biało-czerwony oraz... jakieś bajery jak pęknięcia czy coś :P

Opublikowano

@up

tak o smugę światła :D hehe wyjęłaś mi to z ust.... dziwnie to teraz sobie wyobraziłem ale dobra....

[Ekstra Q.]: Jaka jest polecana czcionka + tekstura/styl/coś do napisu PL? Próbowałem teraz z 30 teksturami i jakiś szajs wychodzi... zależy mi aby kolory biało-czerwone zostało :D

Opublikowano

Smugę światła możesz zrobić poprzez dodanie opcji mieszania zwanej "blask zewnętrzny i blask wewnętrzny" np dodając do narzędzia linia.

Jeszcze masz możliwość poszukać np tutaj:

http://browse.deviantart.com/?q=light+texture

tzw "light textury", która będzie wyglądem przypominać ten Twój "dymek" (:P) , wrzucić ją do pracy i ustawić tryb mieszania na któryś, z serii świetlnych "jasne światła, jaśniejszy kolor" etc.

Odnośnie fontu. Zależy czy dodajesz do tego napisu jeszcze jakiś inny napis, z czym to się będzie komponować etc. Nie ma czegoś takiego, jak dobieranie czcionki do konkretnego napisu.

Opublikowano

mam swój nick D0minikPL i chcę ten napis (cały) jakoś fajnie z edytować by pasowały do tego tła (wyżej) a to PL zmienić na biało-czerwone :D

@edit

Klikam zapisz jako -> i nie ma tam żadnego formatu typu *.jpg czy *.png -,- Jak ręcznie wpiszę rozszerzenie to później przy włączeniu obrazka wyskakuje błąd, że nie można odtworzyć :(

Opublikowano

mam swój nick D0minikPL i chcę ten napis (cały) jakoś fajnie z edytować

by pasowały do tego tła (wyżej) a to PL zmienić na biało-czerwone :D

Musisz kombinować, albo szukać inspiracji w necie bo nikt raczej Ci nie powie, bez wglądu w projekt, co dodać lub zmienić.

Klikam zapisz jako -> i nie ma tam żadnego formatu typu *.jpg czy

*.png -,- Jak ręcznie wpiszę rozszerzenie to później przy włączeniu

obrazka wyskakuje błąd, że nie można odtworzyć :(

Podejrzewam, że pracujesz na CMYK'u ;-) Na górze, gdzie masz zakładkę z nazwa projektu pewnie masz napisane "CMYK"

Opublikowano

Masz na myśli to?

1363187483-U278434.png

Co oznacza CMYK?

Opublikowano

o.O

Cholera, nie mam tutaj Photoshopa, więc nie zajrzę w ustawienia, ale....tutaj gdzie masz napisane "LAB" powinno być RBG i nie 8, a najlepiej 16/32.

Zrób screena tabelki nowego dokumentu. Czyli co Ci wyskakuje, jak zrobisz "Nowy".

Edit:

http://pl.wikipedia.org/wiki/CMYK

Jest to zestaw kolorów, których "używa się" podczas tworzenia projektu przeznaczonego do druku np do ulotek, wizytówek itp.

skrót od Cyjan Magneta Yellow i blacK. Te właśnie kolory są podstawowe w farbach drukarskich.

Opublikowano

1363187998-U278434.png

hmm... to może jakoś da się zmienić na to16/32 i RGB? :D (chciałbym się kiedyś na PS'ie znać :P)

Opublikowano

U, dziwna sprawa, masz dobre ustawienia. Spróbuj skopiowac to co stworzyłeś, do dokumentu z 16 i do dokumentu z 32 bitami i zobaczyć, czy masz możliwośc zapisania w png lub jpg.

Jeżeli nie...to podejrzewam, że masz wersję CS3, która pod względem tych rozszerzeń graficznych jest zbugowana. Wtedy możesz kombinować zapisac poprzez Eksportuj, a jak i to nie pomoże, to niestety pozostaje aktualizacja do CS6 lub reinstal.

Edit: A i jeszcze jedno na przyszłość. Pracuj na dokumentach, które mają 7 pks/cal. Będzie Ci po pierwsze prościej bo wszystkie elementy np czcionki będą oryginalnych rozmiarów, no i będzie lepsza jakość projektu. U Ciebie jest 28 pks/cm

Opublikowano

jak to przekopiować? chyba nie sugerujesz że muszę każdą warstwę osobno przekopiować... :D

@edit

Mogę przekopiować scalone ale teraz czuję się jakoś lipnie z poczuciem, że nie mogę tego normalnie zapisać.

PS Mam PS CS5

@edit

Skopiowałem jako scalone i o to moja praca (raczej nie dzieło):

r5aqsacsyevc.png

To szare będzie widoczne tylko dla telewizorów (środek dla PCtów i tak dalej). Pisze iDMFMi bo to mój tymczasowy kanał :D Jeszcze nie dodałem tej smugi światła oraz to szare dla TV muszę jakoś... zmienić. Wygląda amatorsko ale dla mnie to była męczarnia zrobić to wszystko :P

Opublikowano

naciskasz na ostatnia warstwę na górze i naciskasz skrót:

CTRL+SHIFT+ALT+E.

Na ostatniej warstwie wszystkie warstwy Ci się scalą i wtedy tylko naciskasz CTRL+D (Zaznaczy Ci się cała warstwa) no i kopiuj (CTRL+C) ;-)

Chyba zrozumiale napisałam :P

Opublikowano

Tak zrozumiale napisałaś :D To był skrót pewnie na scalenie wszystkich warstw :) Czyli zrobiłem to tak jakby.

Masz pomysł jak mógłby wyglądać ten PL na tle tego? Możesz podać inspirację :D gdyby ci się chciało

Opublikowano

Z tego co się orientuję wciskając Crtl+Shift, a potem Ctrl+Z zmienia się ten tryb kolorów, ale pewności co do skrótów nie mam - kiedyś przypadkowo przełączyłem i coś kojarzę :)

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...