Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanka :) odnośnie prawa jazdy na AM

TEKEN5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś dla znawców tematu , bo pytałem się egzaminatora z ZORDU Koszalin i nie mógł jednoznacznie stwierdzić czy potrzebuje zdawać egzamin na AM czy nie

- Karta motorowerowa wydana przed 19 stycznia 2013 r. zachowuje ważność do czasu ukończenia przez jej posiadacza 18 roku życia. Kartę można wymienić, na własny koszt, na prawo jazdy kategorii AM, po ukończeniu 14 lat. Każdy, kto ukończy 18 lat przed 19 stycznia 2013 r. zachowa uprawnienia do kierowania motorowerami, nie będzie wymagane posiadanie dokumentu potwierdzającego uprawnienia.

Czyli tak , jeżeli mam 18 lat (ukończyłem pare lat temu więc przed 19 stycznia 2013 roku ) więc mogę skuterem jezdzic tak? bez ketegorii AM .... Ewentualnie mam prawo jazdy , ale pewnie nie da rady wymienić karty motorowerowej ze szkoły którą mam gdzieś w szufladzie na wpisanie do prawo jazdy kategorii AM bo mam ukończone 18 lat tak?

Pomogłem? Daj Lubie to! :)

2252770056.png

Opublikowano

nie wiem czego nie rozumiesz..

jeśli zdałeś kartę zanim weszło AM, to wciąż jest ważna, tj. do ukończenia przez ciebie 18 roku życia, bo wtedy zwyczajnie nie jest ci potrzebna.

Opublikowano

nie wiem czego nie rozumiesz..

jeśli zdałeś kartę zanim weszło AM, to wciąż jest ważna, tj. do ukończenia przez ciebie 18 roku życia, bo wtedy zwyczajnie nie jest ci potrzebna.

No tak , ale ja mam 23 lata więc karta już mi dawno nie potrzebna mi chodzi o to czy musze zdawać egzamin na AM żeby jeżdzić np skuterem czy nie niby jest kategoria AM w prawku nowym

Ale mi się wydaje , ze jak ktos skonczyl 18 lat przed 2013 rokiem to go to nie interesuje ta kategoria a wy jak myślicie ?

2252770056.png

Opublikowano

No tak , ale ja mam 23 lata więc karta już mi dawno nie potrzebna mi chodzi o to czy musze zdawać egzamin na AM żeby jeżdzić np skuterem czy nie niby jest kategoria AM w prawku nowym

Ale mi się wydaje , ze jak ktos skonczyl 18 lat przed 2013 rokiem to go to nie interesuje ta kategoria a wy jak myślicie ?

nie musisz nic zdawać. kończąc 18 lat dostajesz dowód, a on jest równoznaczny z posiadaniem prawa do jazdy motorowerami do 50 ccm.

Opublikowano

rejestrujesz motorek na 50ccm wstawiasz silnik 125ccm i jeździsz sobie na legalu na dowód osobisty

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

rejestrujesz motorek na 50ccm wstawiasz silnik 125ccm i jeździsz sobie na legalu na dowód osobisty

A przy wypadku, sprawdzaniu na hamowni masz zdrowo przewalone.

Opublikowano

nie musisz nic zdawać. kończąc 18 lat dostajesz dowód, a on jest równoznaczny z posiadaniem prawa do jazdy motorowerami do 50 ccm.

To działa na zasadzie :

Kto ukończył 18 lat przed 19 stycznia 2013 roku to go to nie obowiązuje może jeżdzic po staremu a ten kto 19 stycznia 2013 roku miał np 17 lat i mniej musi robić prawojazdy

Dlaczego? Bo prawo nie dziala wstecz znalazłem wczoraj dużo postow ,dużo przeglądałem stron i właśnie to wyczytałem więc moge jeżdzić po staremu na dowód nie potrzebuje prawka

@2UP tak właśnie wielu kolegów ma 50 rejstrujesz a montujesz leszy silnik

2252770056.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...