Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Który procek będzie lepszy?

l3oSSaK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Chcę wymienić procesor w kompie pod BF3, obecnie mam Pentium Dual-Core E5200,

zastanawiam się nad Core 2 Duo E8400 oraz Quad Q6600.

Wiem, że BF lubi 4 jajka ale C2D wydaje sie trochę wydajniejszy, a przede wszystkim ma mniejsze temperatury i wymaga mniej zasilania...

Jakie jest wasze zdanie? Z góry dzięki za pomoc.

<span style="font-family: lucida sans unicode" ,="" 'lucida="" grande',="" sans-serif'="">Handluję tosterami, mikrofalówkami oraz wodą w proszku.

Opublikowano

Q6600 bedzie lepiej sie sprawowal. Wg mnie nie ma sensu inwestowac w lga775 (juz lepiej kupic pentiuma pod 1155)

CPU: Intel Core i7 6700K @ 4.6 GHz 
MOBO: MSI Z270 Tomahowk
RAM: Kingston HyperX Fury 2x8gb DDR4 2133Mhz @ 3000Mhz
GPU: MSI Ventus RTX 2070 SUPER               
PSU:  SPC Vero L2 V2 650W 80+ gold  

Opublikowano

Q6600 bedzie lepiej sie sprawowal. Wg mnie nie ma sensu inwestowac w lga775 (juz lepiej kupic pentiuma pod 1155)

Okej, tylko czy moja MOBO(Asus P5k-VM) uciągnie Q6600? Jest to trochę stara podstawka i może sekcja zasilania nie wytrzymać. Co o tym myślisz?

<span style="font-family: lucida sans unicode" ,="" 'lucida="" grande',="" sans-serif'="">Handluję tosterami, mikrofalówkami oraz wodą w proszku.

Opublikowano

Jezeli dobrze widze to ta plyta ma sekcje 2+2 wiec da rade z Q6600.

Opublikowano

Jezeli dobrze widze to ta plyta ma sekcje 2+2 wiec da rade z Q6600.

Okej, dzięki za pomoc.

Ale mam jeszcze jedno pytanko.

Jeśli bym kupił C2D E8400 to w porównaniu do Q6600 ile mniej-więcej miałbym FPS mniej w BFie?

Opublikowano

To juz ciezko powiedziec. Na 4 jajkach na pewno bedzie wzrost (tak btw C2Q to sa zlaczone 2 C2D ;D)

Opublikowano

Na Core 2 Duo ciężko, żeby ci BF wyciągnął więcej niż 30 fps na minimalnych chociaż dużo zależy od karty graficznej. Jak już chcesz wymienić podzespoły to ja bym radził od razu coś mocniejszego wziąć np. Intel Core i5/i7, a graficzną kartę GeForce GTX 560 w górę :)

Opublikowano

Na Core 2 Duo ciężko, żeby ci BF wyciągnął więcej niż 30 fps na minimalnych chociaż dużo zależy od karty graficznej. Jak już chcesz wymienić podzespoły to ja bym radził od razu coś mocniejszego wziąć np. Intel Core i5/i7, a graficzną kartę GeForce GTX 560 w górę :)

No tak, łatwo jest powiedzieć:/

Wymienić procesor, a co za tym idzie całe MOBO, przy czym też RAM, bo moja płyta na DDR2 jedzie.

Grafikę mam Radeon VTX 4850HD 1GB GDDR5, 4 GB Ramu.

Teraz wyciskam ~20-35 FPS na średnich ;)

Więc po wymianie proca powinno być sporo lepiej.

Opublikowano

4850 jest wstanie wyrobic w medium w 1280x1024 w stabilnych 40-50 fps (wiem bo sam mialem i testowalem). Spokojnie z tym quadem bedzie smigac

Opublikowano

4850 jest wstanie wyrobic w medium w 1280x1024 w stabilnych 40-50 fps (wiem bo sam mialem i testowalem). Spokojnie z tym quadem bedzie smigac

Spoko rozumiem.

Tylko, że może być problem. Troche jeszcze poczytałem i moja płyta na sekcji zasilania może tego Quada nie utrzymać.

Bo jednak jakby nie patrzeć ten Quad troche piecyk jest, i prądu żre tak samo a moja MOBO jest starej budowy, jak już pisałem.

Opublikowano

Sekcja powinna wytrzymac. Wydaje mi sie ze na obrazku [strona producenta] jest 4 fazowa wiec da rade, poza tym wg producenta wspiera C2D, C2Q i C2QX. Poza tym ten Quad nie ma az tak wysokiego tdp (max 105). Ja na swojej starej MSI MS-7502 (3+1 sekcja, gdzie maks tdp wynosi chyba ~95 wlozylem kumpla Q8300 i smigal bez problemu ;D) ogolnie rzecz biorac powinna wytrzymac. Te plyty byly tworzone pod OC (mozliwosc zmiany fsb)

Opublikowano

Okej, temat rozwiązany ostatecznie.

Prosze o zamknięcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...