Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Karta Graficzna HD 7850

Kogo_PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otóż mam pytanie kupiłem ostatnio karte X-EDITION Radeon HD 7850 GDDR5 i od pewnego czasu zaczela szwankowac :\ miganie ekranu itp. Oddałem ją do sklepu na gwarancję w sklepie powiedzieli no rzeczywiście wada fabryczna wysłali do warszawy i po 2tyg dostałem nowa taką samą Lecz z nią też mam problemy miganie ekranu w grach wywalanie sterów itp (sterowniki aktualizowalem reinstalowalem i nic) Mam isc jutro do sklepu by ją znowu zwrócic i tu sie odzi moje pytanie. Czy jak drugi raz ja zwracam to powinienem dostac jakąś lepsza karte ? w koncu nie kupilem jej po ty bo 4 tyg sie z nią uzerac i ja 2 razy zwracac.... A moze powinienem poprosic o zwrot pieniazkow i kupic inna karte za mniej wiecej tą samą cene i rownie dobra lub nawet toroszke lepsza jak tak to jaką karte mi polecicie ? Pozdrawiam

Opublikowano

Witam otóż mam pytanie kupiłem ostatnio karte X-EDITION Radeon HD 7850 GDDR5 i od pewnego czasu zaczela szwankowac :\ miganie ekranu itp. Oddałem ją do sklepu na gwarancję w sklepie powiedzieli no rzeczywiście wada fabryczna wysłali do warszawy i po 2tyg dostałem nowa taką samą Lecz z nią też mam problemy miganie ekranu w grach wywalanie sterów itp (sterowniki aktualizowalem reinstalowalem i nic) Mam isc jutro do sklepu by ją znowu zwrócic i tu sie odzi moje pytanie. Czy jak drugi raz ja zwracam to powinienem dostac jakąś lepsza karte ? w koncu nie kupilem jej po ty bo 4 tyg sie z nią uzerac i ja 2 razy zwracac.... A moze powinienem poprosic o zwrot pieniazkow i kupic inna karte za mniej wiecej tą samą cene i rownie dobra lub nawet toroszke lepsza jak tak to jaką karte mi polecicie ? Pozdrawiam

ja bym poprosił na wymiane np. na asus, sapphire.

Opublikowano

Dobrze powiem im w sklepie by mi wymienili hd7850 z Vortexa na sahpira lub asusa ale teraz mam dylemat wziąśc saphira czy asusa ? :D i czym one od siebie sie róznią

Opublikowano

Sapphire sam mam - ciche chłodzenie, bardzo wydajne chociaż mam duże OC - brakuje mi paska w MSI Afterburnerze - dobrze się kręci! :)

@down

OC to overclocking czyli podkręcanie - zwiększanie poszczególnych zegarów np. rdzenia karty graficznej celem uzyskania lepszej wydajności. Poza tym dodam że możliwości tej karty graficznej i tak będą ograniczane przez twój procesor. No i jakiej marki ten zasilacz?

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Co to jest OC ? :D w google znalazlem sapphire hd7850 1 i 2 Gb roznica w cenach jest nie wielka wiec która radzicie brac ? a i mam jeszcze pytanie czy aby nie wymeinic zasilacza na lepszy aktualnie mój sprzęt to

Procesor I5-2320 3,0 GHz (4x) ( w trybie turbo do 3,4GHz)
Karta graficzna AMD Readon hd7850 1ddr5
System operacyjny Win 7 64 bit
Ilość ram 4 GB

Zasilacz: 480W

Opublikowano

Taki poniżej przeciętny ten zasilacz, ale ujdzie. Jak masz kasę to wymień na SilentiumPC Deus 500W.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

MSI 7850 2Gb kosztuje ~690 zł a konkurenci Sapphire/Asusa ponad 750. Aż takiej różnicy w chłodzeniu nie ma żeby tyle płacić moim zdaniem.

Opublikowano

Twin Frozr jest jak najbardziej dobre ale z tą ceną przesadziłeś - około 700zł, nie pamiętam +/- 20zł.

O cenie to mówię o szafirku. Ten jeden wentylator na pewno słabiej chłodzi a krótsze PCB chyba będzie wskazywało na gorsze możliwości OC (nie jestem pewien).

Opublikowano

Dobrze. CZyli taką kartę brac ? http://www.ceneo.pl/17736407 a jeśli chodzi o te OC to kiedy podkrecac zegary i jak ? i czy one automatycznie podczas grania same sie nie podkrecaja ? I czy jak bede podkrecal te zegary to nie spale sobie kompa ? Mój sprzęt macie wyżej

@@@ Jeszcze mam pytanko jak kupywałem moją karte Vortexa 7850 to kosztowała jeszcze 740zł czy jak teraz kosztuje 600 cos i poprosze o zwrot pieniedzy to dostane tyle ile za nia zaplacilem czy tyle ile teraz kosztuje

Opublikowano

Raczej nie, lepiej spróbuj na sapphire zamienić.

Wchodzisz do MSI Afterburnera i dajesz Core Clock na 1000 (ale tak powoli, tzn najpierw na 930, 970, 1000 z odstępami co 2 sekundy)

I Memory Clock na 1300 i faja. Jeśli na ekranie pojawiłyby ci się paski takie dziwne (tak zwane artefakty) to cofnij overclocking o 30, jak nadal będą to o więcej, ale nie powinny bo Sapphirki 7850 dobrze się kręcą chyba że trafisz na jakąś bardzo słabą sztukę.

Opublikowano

Bylem dzis w serwisie koles powiedzial ze pierwszy raz ktos ma takie problemy z ta karta powiedzial ze te artefakty moga byc spowodowane bledami w windowsie ze cos moglem usunac i czy moge zostawic komputer i czy zgadzam sie na format wiec sie zgodzilem powiedzial ze jak po formacie sprawdzi czy dalej sa problemy i jak beda to weznie karte do siebie i przetestuje na cs source bo podobno ta gra jest wrazliwa na bledy karty i jak okaze sie ze jarta dalej jest uszkodzona to zaproponowal mi wymiane na Gigabyte 7850 bazujac na aktualnych cenach virtex 7850 i gigabyte powiedzial ze bym musial doplacic jakies 50 zl Co wy na to?

Opublikowano

Znalazlem taka tabele z ktorej wynika ze vortex ma lepszy zegar rdzenia i pamieci od gigabyte wiec dlaczego jest tanszy od gigabyte? przez co musze te 50zl jeszcze doplacic ? Wiecie pytam sie was bo nie chce sie dac zrobic w chuja ze sie brzydko wyraze

http://pclab.pl/art51253.html << tabela

Opublikowano

Lepsze chłodzenie, i pewnie lepsza jakość. Weź tego gigabyte, lepszy sapphire no ale cóż bierz co można.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...