Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Składamy komputerek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zebyscie mi zlozyli komputer do gier:

Ma byc w nim dysk ssd najlepiej okolo 120gb

Ma byc normalny twardziel 1TB (szybki)

Procesor z serii i5

8GB szybkiego ramu do 1600

Budżet 3000+/-100

Chciałbym mieć możliwość OC

Najlepiej by bylo gdyby podzespoly byly z najnowszych serii

Nie krójcie płyty głównej ( w sensie budzetowym )

Po około 3 latach komputer będę ulepszał: Karta itp.

Macie złożyć samą budę bez systemu, bez klawiatury, myszy monitora.....

Opublikowano

za tyle to ty z ssd nie będziesz miał dobrego zestawu twoje wymagania są za duże

( da się złożyć ale po co ci ssd jak lepiej brać lepsza kartę? )

Opublikowano

za tyle to ty z ssd nie będziesz miał dobrego zestawu twoje wymagania są za duże

( da się złożyć ale po co ci ssd jak lepiej brać lepsza kartę? )

Chcialbym ssd zeby mi nie mulila przegladarka i zeby system szybciej sie wlaczal

A jak zrobie tak:

DYSK HDD 500Gb - system i inne smiecie

DYSK HDD 500Gb -gry, filmy itp.

Czy taka konfiguracja bedzie ok ? i czy bedzie o wiele taniej niz ten ssd ?

Czy 1 Dysk HDD w komputerze mija sie z celem ?

Opublikowano

Nie to nic nie zmieni. 1 HDD wystarczy w zupełności.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

No to od poczatku:

Budżet 3000+/-100

Chciałbym mieć możliwość OC

Najlepiej by bylo gdyby podzespoly byly z najnowszych serii

Nie krójcie płyty głównej ( w sensie budzetowym )

Po około 3 latach komputer będę ulepszał: Karta itp.

Macie złożyć samą budę bez systemu, bez klawiatury, myszy monitora.....

Oczywiscie do gier.

Opublikowano

@up neva, jak Asrocka extreme to tylko 4 lub wyzej. Jak juz ma wymieniac GPU to w moim i twoim zestawie powinien kupic 7850, wydajnosciowo nie spadnie mocno. 4gb ramu na 3 lata to mu nie starczy

Pomagam w sprawach komputerowych

Opublikowano

@up neva, jak Asrocka extreme to tylko 4 lub wyzej. Jak juz ma wymieniac GPU to w moim i twoim zestawie powinien kupic 7850, wydajnosciowo nie spadnie mocno. 4gb ramu na 3 lata to mu nie starczy

Ale lepiej dokupić kostkę RAM niż stracić sporo na sprzedaży 7850 przy przyszłej wymianie. Co do podobnej wydajności to... według mnie jest spora różnica, zwłaszcza po O/C i lepiej dać mniej RAMu teraz niż wymieniać GPU.

Tak poza tym... po co mu tak naprawdę takie MOBO ? Raczej dla entuzjastów, a nie do średniego O/C i gier.

Opublikowano

Do 1. Procek jest troszke wydajniejszy na normalnych zegarach, lecz jego OC jest słabsze od i5 2500k ze wzgledu na temperatury wyzsze.

Do 2. Wodne chłodzenie jest dobre, ale jak robisz extremalne oc procka, no albo chcesz mieć cisze przy niskich tempach

Opublikowano

@lucyfer

Po co płyta na starym Z68? Lepiej wziąć tańszego MSI Z77A-GD55

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-266770/
to ta usługa.
Jeśli będziesz zamawiał to przy zamówieniu w polu kod promocyjny wpisz
O44Y129AC8
i naciśnij obok wyślij to koszt montażu się na 1 złoty a wysyłka będzie darmowa.
Zamiennie zamiast montażu możesz wybrać pendrive, dokładnie ten
http://www.morele.net/pendrive-good-ram-gooddrive-twister-4gb-czarny-196953/
Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A

Opublikowano

Do 1. Procek jest troszke wydajniejszy na normalnych zegarach, lecz jego OC jest słabsze od i5 2500k ze wzgledu na temperatury wyzsze.

Do 2. Wodne chłodzenie jest dobre, ale jak robisz extremalne oc procka, no albo chcesz mieć cisze przy niskich tempach

Zależy jaka sztuka Ci się trafi :rolleyes: . Równie dobrze może się okazać, że 2500k zatrzyma się na 4,7.

Poza tym temperatury 3570k nie są jakieś koszmarne, wystarczy wyczuć granicę.

Opublikowano

Co do SSD, to ja mam 60bg i spokojnie na system, sterowniki i jakieś gierki starcza.

Komp się włącza w jakieś 3-5sekund, więc jest dobrze.

Nie potrzebujesz 120gb, jak na razie to za drogie są.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Zależy jaka sztuka Ci się trafi :rolleyes: . Równie dobrze może się okazać, że 2500k zatrzyma się na 4,7.

Poza tym temperatury 3570k nie są jakieś koszmarne, wystarczy wyczuć granicę.

Zbędny post

O temperaturach nie pisałem, że są koszmarne tylko że wyższe.

@lucyfer

Po co płyta na starym Z68? Lepiej wziąć tańszego MSI Z77A-GD55

Może wziąć tą http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z77-extreme4-458745/ zje MSI. Pod względem sekcji zasilania i możliwości OC.

Opublikowano

O temperaturach nie pisałem, że są koszmarne tylko że wyższe.

A ja nie pisałem, że Ty pisałeś, iż są koszmarne...

Ten Extreme 4 jest droższy o 50zł, a :

Budżet 3000+/-100

Więc nie wiem, jak chcesz lepsze MOBO upchać, jeśli autor nie dołoży, a cena Twojego zestawu to już 3300zł.

Opublikowano

Gubisz się sam w tym co piszesz... z twojego postu wywnioskowałem, że opisujesz mój post na temat procka z Ivy Bridge, a jak już masz pisać co innego to może oddzielaj enterem następną "myśl"... Bo potem wychodzi taki spam

Autora zmieniał tą cene 2 razy raz było około 3300 zł a nastepnie zmienil na 3000zł 100zł+/-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...