Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Kupno dysku. Jaki ?

Gość kamil40013

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kamil40013
Opublikowano

Witam. Potrzebna mi jest wasza pomoc w sprawie kupna dysku do laptopa. Aktualnie posiadam ST9500420AS (Segate 500GB 7200RPM 16Mb bufor) dysk przepracował 7728 godzin i zaczynają się bad sektory. Wiem , że da się je naprawić przez zerowanie i remap dysku itd. ale i tak prędzej czy później znów się pojawią. Jaki dysk najlepiej kupić ? Podam wam specyfikację dysku które mnie interesują:

Pojemność: 500GB-1000GB

Bufor: 16Mb-32Mb

RPM: 7200

Interfejs: SATA III

Grubość: 7mm

Firma: Każda tylko nie Segate

Oczywiście interesują mnie tylko nowe dyski. Najlepiej żeby dysk był przystosowany do ciągłej pracy i żeby miał długą żywotność. Dodam , że mój stary dysk IDE w komputerze stacjonarnym: WD 8GB z 1999r. ma przepracowane ponad 11000 godzin i jest w idealnym stanie.

Opublikowano

lepiej dopłacić te 50zł i mieć dysk jeszcze o 50% większy, nie każdy laptop przecież umożliwia zainstalowanie dwóch dysków , a cena dobra bo z przesyłką nie przekracza 300zł, czyli warto

jeśli fundusze pozwalają najlepiej kupic hybrydowy ssd/hdd

coś ci się grzeje strasznie dysk w tym laptopie, w moim laptopie dyski Toshiba zaczynają dopiero padać powoli a pracowały prawie 2 i 3 lata ciągłego działania ( ponad 15 tys godzin )

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Gość kamil40013
Opublikowano

lepiej dopłacić te 50zł i mieć dysk jeszcze o 50% większy, nie każdy laptop przecież umożliwia zainstalowanie dwóch dysków , a cena dobra bo z przesyłką nie przekracza 300zł, czyli warto

jeśli fundusze pozwalają najlepiej kupic hybrydowy ssd/hdd

coś ci się grzeje strasznie dysk w tym laptopie, w moim laptopie dyski Toshiba zaczynają dopiero padać powoli a pracowały prawie 2 i 3 lata ciągłego działania ( ponad 15 tys godzin )

Właśnie jeśli chodzi o dyski SSHD (Hybrydowe). Są szybsze od HDD oraz SSD czy są pomiędzy ?

Jak są zbudowane ? Tak jak tradycyjne dyski HDD na talerzu czy na układach pamięci, czy może to i to ?

Dyski SSHD są na rynku chyba dostępna od niedawna co nie ? Wcześniej o nich jakoś nie słyszałem.

Jeśli chodzi o temp. dysku to 43-46 stopni. Maksymalna temperatura jaką osiągnął dysk to 68 stopni.

Zależy mi też na dysku 7mm. Aktualnie mam 9,5mm i dysk przylega z jednej i prawie cały z drugiej strony do obudowy. Jeśli kupię 7mm to dysk będzie mieć więcej swobody (nie będzie przylegać do obudowy) oraz będzie mieć lepsze chłodzenie.

Możesz podać modele tych dysków z Toshiby ?

Zastanawiałem się też nad kupnem SSD. Ale tylko małe pojemności są w miarę tanie. Jeśli chodzi o SSD 500Gb wzwyż to 1400-1500 zł. Trochę drogo jak na razie. A mam dość dużo danych więc 500Gb jest mi potrzebne.

Gość kamil40013
Opublikowano

Dyski hybrydowe to dysk magnetyczny i obok niego dysk ssd podlaczony przez jeden kabelek sata do plyty glownej. Jedna partycja to ssd (np. o pojemnosci 22GB) a druga to zwykly hdd (partycja np. o pojemnosci 320gb)

Czyli ta partycja 320Gb działa tak jak HDD ? Z tą samą prędkością co normalny dysk HDD tak ?

Opublikowano

przy umiejętnym linkowaniu katalogów można zmieścić sam katalog windows i profile na ssd a resztę mieć na HDD

nawet 22Gb to czasem o wiele za mało nawet na sam system by go uruchomić !

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Gość kamil40013
Opublikowano

przy umiejętnym linkowaniu katalogów można zmieścić sam katalog windows i profile na ssd a resztę mieć na HDD

nawet 22Gb to czasem o wiele za mało nawet na sam system by go uruchomić !

Sam Windows 8 zajmuje 19Gb. Dodając do tego plik stronnictwa + plik hibernacji wyjdzie koło 30-35Gb.

robem możesz podać model tego dysku z Toshiby ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...