Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Code Block

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowiłem się uczyć języka oprogramowania, Znalazłem w Google jakiś kurs dla początkujących polecy był program Code Block i ogólnie cały kurs miał związane krok po kroku własnie z tym programem. Był tam przykład do zrobienia, przepisałem komendy dokładnie zrobiłem krok po kroku tak jak tam było opisane no i nie chciało mi tego odpalić. Może coś źle zrobiłem. Proszę o pomoc,

Opublikowano

Co znaczy "nie chciało mi tego odpalić" ?

Podczas kompilacji były jakieś błędy? Jeżeli tak, to oczywiście, że program się NIE skompiluje. Musisz usunać/poprawić problem.

Jeżeli jednak wszystko było OK, na 100% nigdzie się nie pomyliłeś, to zrestartuj program, lub zmień ścieżkę zapisania programu, gdyż czasami Code::Blocks ma jakieś "odpały" i nie chce zapisywać w poszczególnych folderach (tłumaczenie na chłopski rozum ;) )

Gdy nadal występuję problem, opisz go bardziej, a będzie nam łatwiej Ci pomóc

(: .ćyż usnes am eiN

Opublikowano

Postanowiłem się uczyć języka oprogramowania, Znalazłem w Google jakiś kurs dla początkujących polecy był program Code Block i ogólnie cały kurs miał związane krok po kroku własnie z tym programem. Był tam przykład do zrobienia, przepisałem komendy dokładnie zrobiłem krok po kroku tak jak tam było opisane no i nie chciało mi tego odpalić. Może coś źle zrobiłem. Proszę o pomoc,

Może pobrałeś wersję bez MinGW

Co znaczy "nie chciało mi tego odpalić" ?

Podczas kompilacji były jakieś błędy? Jeżeli tak, to oczywiście, że program się NIE skompiluje. Musisz usunać/poprawić problem.

Jeżeli jednak wszystko było OK, na 100% nigdzie się nie pomyliłeś, to zrestartuj program, lub zmień ścieżkę zapisania programu, gdyż czasami Code::Blocks ma jakieś "odpały" i nie chce zapisywać w poszczególnych folderach (tłumaczenie na chłopski rozum ;) )

Gdy nadal występuję problem, opisz go bardziej, a będzie nam łatwiej Ci pomóc

Code::Blocks nigdy nie ma odpałów, jak się umie nim obsługiwać. Dla nupów jest notatnik i wyobraźnia.

A więc pomagam. Wywal tego co masz C::B, a następnie zainstaluj tego:

http://downloads.sourceforge.net/project/codeblocks/Binaries/12.11/Windows/codeblocks-12.11mingw-setup.exe?r=http%3A%2F%2Fwww.codeblocks.org%2Fdownloads%2Fbinaries&ts=1362352296&use_mirror=netcologne

Jak będziesz potrzebował z nim pomocy, śmiało pisz mi na PW (piszę w C::B bardzo często). Na defaultach (np. kompilator gnu etc.), nie ma problemów z kompilacją.

9obpmnjr.png

Opublikowano

@up C::B dość czesto ma odpały, szczególnie na komputerach szkolnych, gdzie dyski są oczyszczane po każdym wylogowaniu. W takim przypadku C::B gubi się, i nie może zapisać i skompilować kodu. Jedyny sposób na taki błąd, to zamienienie partycjii dyskowej, z tej naszej "podręcznej", czyli tej co usuwa się po każdym wylogowaniu, na tą trwałą, która oczywiście, najczęściej jest zablokowana :) (W przypadku szkolnych komputerów)

Domyślając się, że autor tematu, nie pracuje na komputerze szkolnym z Novellem, bądź też innym programem tego typu, lecz na swojej maszynie, prawdopodobieństwo wystąpienia tego problemu zmniejsza się do 1% :) Mimo to, chciałem uwzglęnić taką możliwość.

@btw

Ja aktualnie tylko piszę w C::B, i póki co nie mam żadnych zastrzeżeń. Jedyne co zauważyłem, to wyżej opisany problem, lecz to nie wina C::B. Patrząc na DevC++, a C::B, to różnica jest nieprawdopodobna. Uważam, że jest to jedno z najlepszych środowisk ;)

(: .ćyż usnes am eiN

Opublikowano

@up C::B dość czesto ma odpały, szczególnie na komputerach szkolnych, gdzie dyski są oczyszczane po każdym wylogowaniu. W takim przypadku C::B gubi się, i nie może zapisać i skompilować kodu. Jedyny sposób na taki błąd, to zamienienie partycjii dyskowej, z tej naszej "podręcznej", czyli tej co usuwa się po każdym wylogowaniu, na tą trwałą, która oczywiście, najczęściej jest zablokowana :) (W przypadku szkolnych komputerów)

Domyślając się, że autor tematu, nie pracuje na komputerze szkolnym z Novellem, bądź też innym programem tego typu, lecz na swojej maszynie, prawdopodobieństwo wystąpienia tego problemu zmniejsza się do 1% :) Mimo to, chciałem uwzglęnić taką możliwość.

@btw

Ja aktualnie tylko piszę w C::B, i póki co nie mam żadnych zastrzeżeń. Jedyne co zauważyłem, to wyżej opisany problem, lecz to nie wina C::B. Patrząc na DevC++, a C::B, to różnica jest nieprawdopodobna. Uważam, że jest to jedno z najlepszych środowisk ;)

Moim zdaniem bardzo dobre i w wielu przypadkach wypada lepiej niż Visual Studio.

Patrząc na to co opisałeś z komputerami szkolnymi, to nadal nie jest wina C::B, lecz tego który nie umie go poprawnie zainstalować i skonfigurować pod środowisko pracy. Równie dobrze zaprowadź ferrari na jazdę po polu. Niby jeździ, ale grzęźnie. Czy to wina ferrari? Nie.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Z tego co pamiętam miałem do wybory 2. Wybrałem ten co zajmował mniej mb. Zajrzę na tamtą stronę i jeszcze raz pobiorę ale tą wersję co więcej zajmuje. Jak coś znów nie będzie chciało odpalić napiszę. Chyba, że wynikiem tego że nie chcę odpalić jest mój błąd.

Opublikowano

Z tego co pamiętam miałem do wybory 2. Wybrałem ten co zajmował mniej mb. Zajrzę na tamtą stronę i jeszcze raz pobiorę ale tą wersję co więcej zajmuje. Jak coś znów nie będzie chciało odpalić napiszę. Chyba, że wynikiem tego że nie chcę odpalić jest mój błąd.

Dokładnie, ten co mniej zajmuje jest bez MinGw ;)

9obpmnjr.png

Opublikowano

Oki to dzięki za odpowiedz! Pobiorę tą wersję z MinGw i będe się uczył jezyka oprogramowania:)

Powodzenia i pomyślnych kompilacji! Jak coś to pisz na pw ;)

9obpmnjr.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...