Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[POMOC] Ustwienia karty graficznej i pare pytań.

RonteX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niedawno zakupiłem nowy komputer (dzieki wszystkim za udzielone mi rady w tym temacie ;) ) i nie rozgryzłem go jeszcze do końca, na pasku mam ikonke o nazwie "Kolor:32 Bpp 1152 x 864 Poziom" (system windows 7 64Bit), kiedy ją klikne, otwiera się panel ustawień karty graficznej ( Sapphire radeon hd7850 2gb 07.40G ) i tutaj mam pytanko, czy fabryczne ustawienia są dobre? Jeśli ktoś posiada tą karte i miał styczność z ustawianiem jej parametrów to chętnie posłucham opinii, a najlepsze były by jakieś screen shoty, ustawienia do gier oczywiście, oraz opisać po krótce zmiany które mogły by wprowadzić te ustawienia.

PS: Czy zmiana ustawień podwyższy temperature karty itp ? wiem że to nie OC, ale wole wiedzieć.

I taka mała ciekawostka: Czy ktoś wie skąd ludzie mają te wszystkie kody aktywacyjne sprzedawane na allegro za o wiele niższą cenę niż na stronach producenta? (uPlay, Origin itp.)

Ps: jak by się dało to proszę moda o dodanie w tytule tematu literkę "a" w Ustawienia, sorry za błąd :P

69mRNXM.jpg

Opublikowano

co maja fabryczne ( domyślne ) do natywnych monitora? nic

ustaw natywną, największa jaką ma monitor będzie najlepsza z możliwych rozdzielczości

w grach sobie sam ustawiasz jaką chcesz rozdzielczość

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

I taka mała ciekawostka: Czy ktoś wie skąd ludzie mają te wszystkie kody aktywacyjne sprzedawane na allegro za o wiele niższą cenę niż na stronach producenta? (uPlay, Origin itp.)

Najczęściej są kupowane z promocji/przecen i sprzedawane parę zł drożej ;).

Niektóre też są kradzione.

Opublikowano

albo rosyjskie które nie działają u nas, możesz aktywować ale gra może się nie uruchamiać

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Nie mówie tutaj o rozdzielczości np. w opcjach "Gry" mam filtry anizotropowe, AA, itp.

69mRNXM.jpg

Opublikowano

AA = Anty Aliasing

na chłopski rozum wyostrzanie obrazu żeby lepiej wyglądało a nie jak z painta

Anizotropia = zachowywanie proporcji tekstur (nie ma efektu rozciągania), też żeby lepiej wyglądało a nie jak z painta

AA jak i Filtr Anizotropowy pochłaniają dużo zasobów GPU tj. drastycznie mniej FPS

Opublikowano

AA = Anty Aliasing

na chłopski rozum wyostrzanie obrazu żeby lepiej wyglądało a nie jak z painta

Anizotropia = zachowywanie proporcji tekstur (nie ma efektu rozciągania), też żeby lepiej wyglądało a nie jak z painta

AA jak i Filtr Anizotropowy pochłaniają dużo zasobów GPU tj. drastycznie mniej FPS

Aleś mi powiedział... Jestem graczem... wiem co to AA (pozatym w ustawieniach pisze Antyaliazing a nie AA) i Anizotropy. Tak wiem że aliazing zjada fps, ale mimo to czy warto dać ta opcje na maximum czy zostawić na normalu?, to samo pytanie do anizotropów

69mRNXM.jpg

Opublikowano

nie poprawiaj kogoś kto wie o wiele lepiej od ciebie, skoro takim strasznym teraz znawcą jesteś nawet słownictwa które i tak potrafisz przekręcić

jest i zawsze był Antyaliasing a nie jakieś aliazingi co wymyślasz

sprawdzaj sobie sam dla swojej grafiki i komputera, nikt nie może za ciebie oceniać jaka będzie wydajność końcowa. u jednych spada niewiele u innych nawet ponad 20-30%

chcesz najlepsza wydajność do gry, ustawiaj sobie indywidualnie dla każdej gry Antyaliasing i filtr Anizotropowy. każda karta to umożliwia i nawet jest ustawiona domyślnie dla najlepszych parametrów według producenta dla tej gry

i jak napisałem na początku, najlepsza jakość gry jest tylko wtedy gdy gra się w rozdzielczości natywnej monitora czyli najwyższej dopuszczalnej

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...