Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Z OC FX-8120

Combative

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam problem z podkręcaniem mojego procesora a mianowicie AMD FX-8120. Zasilacz OCZ ModXStream 600W, mobo AsRock 970 Extreme 4 oraz cooler Zalman CNPS11X Performa z wentylatorem Enermax UCTB12. Z temperaturami raczej nie ma problemu, ale z podkręcaniem... Według mnie max dla mojego cepa to 3.6GHz. 3.7GHz stock - po 22 minutach zrobiło mi się kilkadziesiąt małych ekranów na monitorze (dafuq?). Podbiłem raz napięcie - 1.3V - po 40 minutach error detected (używam OCCT). Nie wiem czy mam słaby egzemplarz, czy coś źle robię... Temperatura CPUTIN po tych 40 minutach to około 60 stopni, a rdzenia 40. Nie wiem które to "prawdziwa" temperatura, bo ten proc ma max 61 stopni, ale nie wiem czy rdzenia czy czego. C'n'Q wyłączone, C1E wyłączone, turbo wyłączone... Co o tym myślicie? Gdzie jakiś błąd? O co może chodzić?

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Daj napiecie wyzsze. Dla tych FXow ludzie ustawiaja nawet 1.5v i nie maja problemow. Daj np. 1.4V na rdzeniu i podciagaj go powoli do 4.5GHz, powinien bez problemu pojsc, no chyba ze trafila sie kiepska sztuka albo troche mobo ogranicza.

Moj 965BE stabilnie po 8h przy 4GHz bylo na napieciu az 1.5V i nic sie nie dzieje, na 4.2GHz dopiero wchodzi przy 1.65V ale wtedy troche topionym plastikiem czuc :]

Opublikowano

Dobra, spróbuję. Teraz bawiłem się w AMD Overdrive (nie podkręcałem tylko oglądałem) i znalazłem coś, co chyba ustala napięcie turbo - 4GHz 1.415V. Spróbuję w ten sposób ;f

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Ten voltaż to i tak jest zbyt niski nawet dla FX'a. Do 1.55V nie powinno być problemów, ale może być ciepło ;D

Opublikowano

OK, już mi wytłumaczyliście, że to je AMD, to są wysokie napięcia ;f Na razie to kupuję 2 dodatkowe wentyle, monitor FHD i chłodzenie na sekcję zasilania :O No i jeszcze mi odpowiedzcie na jedno pytanie - na którą temperaturę się patrzeć jako temp maksymalną? CPUTIN czy temperaturę rdzenia? Bo CPUTIN podczas testu OCCT sięga do 60 stopni a nawet trochę więcej, a rdzeń około 45.

Jakby co kupuję to: UCTB12A na CPU a UCEV na przód.

http://www.morele.net/inventory/info/H0BTU/

Opublikowano

Patrzec masz na CPUTIN, bo na rdzeniach temperatura jest tylko kalkulowana, nie jest to odczyt z sensora.

Na CPU Mozesz wziasc TB Vegas DUO, dmucha jednym strumieniem i nie rozrzuca tak strumienia powietrza na boki, ale jak wolisz cisze to wez tego TB Silence.

Opublikowano

Misiek, ale niejednokrotnie spotkałem się z przypadkiem, gdzie CPUTIN wynosił 120*C, a rdzenie miały po max 55*C, także bardziej rzetelne info dają temp. rdzeni. U mnie akurat CPUTIN ma temperaturę niższą lub czasem taką samą jak rdzenie.

Ściągnij inny program do monitoringu np. HWInfo i tam sprawdzaj.

Opublikowano

Aha, czyli już kilka razy spaliłem sobie procesor ;f Najs.

AIDA64 pokazuje temperaturę procesora równą CPUTIN w OCCT.

HWMonitor to samo.

Ten vegas za drogi, poza tym nie mam co płacić za oświetlenie itd, bo ja będę widział tylko z przodu obudowy kolorek :p A macie coś innego w podobnej cenie na CPU?

Opublikowano

One powinne byc w podobnej cenie, ja za swojego vegasa dalem 49zl na morelach. Z reszta jak chcesz, roznica w temperaturze rzedu 1-2st. nie robi zadnej roznicy :]

Co do temperatury i czujnikow, jest roznie w zaleznisci od plyty glownej. U mnie CPUTIN pokazuje 2-3st. nizej od temperatury na rdzeniach.

Opublikowano

Mi pokazuje o około 20 stopni więcej. Wentylator na przód daję bo po pierwsze jest ładny i ma LED, nieźle dmucha, bo mój aktualny wentyl frontowy to jakiś chinol od aerocoola - suszarka, tyle że nie za bardzo dmucha ;d A wentyl na CPU potrzebuję mocniejszy, ponieważ robię z przodu budy okienko, ale nie da rady tam wstawić wentylatora więc wentyl z CPU musi dobrze zasysać sobie jeszcze.

Opublikowano

Tu masz ciekawy wentylator, dzialanie podobne do tego vegasa tylko vegas ma wieksze cisnienie statyczne (lepiej pcha powietrze przez finy w radiatorze)

http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=257
A tutaj masz tego vegasa w miare tanio
http://www.kurtmedia.pl/product-pol-254192-Wentylator-T-B-VEGAS-DUO-UCTVD12A-12cm-x-12cm-x-2-5cm.html
Opublikowano

Jak już to na morelach kupię bo będzie przesyłka jedna. Jakoś nie jestem przekonany do niego, teoretycznie wszystko jest podobne, tylko ten jest niby głośniejszy. O dużo? Bo teraz chciałbym właśnie wyciszyć mój komputer chociaż trochę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...