Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] C vs C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Chcę zacząć uczyć się kolejnego języka programowania. Na tę chwilę znam Visual Basic na poziomie średnio-zaawansowanym. Zastanawiałem się nad nauką C. I tutaj mam kilka pytań:

1) Który z tych dwóch języków (C i C++) ma większe możliwości jeśli chodzi o kodowanie grafiki 3d? (tak, wiem, że zanim zakoduję grafikę 3d to muszę spędzić w chuj czasu na podstawach, jestem tego świadomy)

2) Który z tych języków posiada kompilator, w którym zakoduję GUI metodą drag-drop (taki jak np. Microsoft Visual Basic 2008 Express Edition)? Jeśli tak, jak się nazywa i skąd można go ściągnąć?

3) Który język jest językiem o szerszych możliwościach jeśli chodzi o kodowanie połączenia klient-serwer bez użycia Winsock? (tak, możliwe, że kiedyśtam w odległej przyszłości napiszę jakąś aplikację klient-serwer)

4) Czy możliwe jest importowanie kodu napisanego w C do projektu C++ i na odwrót? (wydaje mi się, że coś takiego jest możliwe pomiędzy językami VB i C#, że można importować kod programu w C# do Basica, ale nie jestem pewien, możliwe że teraz pierdolę głupoty)

5) Czy istnieje jakaś literatura na temat któregoś z języków (mi trzeba tłumaczyć jak dziecku, krok po kroku, dlatego najlepiej żeby to była książka tego typu [kto posiada ten wie, że jest ona pisana prostym językiem i krok po kroku

i-thearon-willis-bryan-newsome-visual-basic-2005-od-podstaw.jpg

mile widziane linki, na książki mogę przeznaczyć fundusze w granicach do złotych stu)

6) Na jakie platformy można pisać programy w tych językach? (np. tablet, komórka, jakiś mikroukład itp.)

7) Jeśli ktoś przesiadał się z VB na któryś z tych języków, jak było z przyswajaniem składni? Ile czasu zajęło ogarnięcie tych wszystkich klamerek itd.?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

57199140501148694665.png

Opublikowano

Można portować kod C do C++

W C++ masz bibliotekę cURL dzięki której wygodnie się korzysta z funkcji sieciowych (dla C chyba też istnieje)

Jeżeli chcesz gry i inne złożone projekty to C++. Nie ma sensu bawić się w C.

Drag&drop? Oj nie wiem czy istnieje, ale do GUI jest coś ciekawego: http://qt-project.org/

Opublikowano

Porównań tych języków są tysiące. Składnią są bardzo podobne, jednakże to c++ jest rozwinięciem c.

Co do gui, wydaje mi się, że brak, aczkolwiek biblioteki Qt creator/wxWidgets posiadają takie opcje.

Poza tym, są programy, w których generujesz np. kod winapi gui, do którego później doklejasz funkcjonalność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...