Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Dotyczące Margonem.pl

szczepciu98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnimi czasy jest mania na robienie gier MMORPG 2D typu gry przeglądarkowej margonem.pl ! Nawet powstały silniki do zrobienia gry margonem i były podane na mpcforum. Jednak miały dużo dziur i bugów. I tutaj ma pytanie jak margonem wejdzie do Anglii (w tym roku powinno wejść) i porozchodzi się po europie (gra na pewno się przyjmie bo jest oryginalna) to jest szansa na powstanie świata prywatnego? Wiem że są prawa autorskie itp. ale większość gier ze światami prywatnymi są nielegalnie tworzone bez zgody twórców gry. I może tak być z Margonem?

Opublikowano

Nie ten dział ;)

/Przenoszę do Via WWW

everybody_lies_by_deadmelkor-d5bl91v.png

"Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść

Niepokonanym

Wśród tandety lśniąc jak diament

Być zagadką, której nikt

Nie zdąży zgadnąć nim minie czas..."

| exModerator Inne MMO | exLider League of Legends | exMPC Media Lider | VIP |

Opublikowano

Okej, dziękuję.

Ponawiam pytanie, tzn. co sądzicie o tym ? Teraz wiele osób planuje zrobienie innego 'Margonem'. Nawet na forum nargonem.pl o tym wielokrotnie pisali i piszą.

Opublikowano

Jeśli gra rozejdzie się po świecie, to wiadomo, że więcej ludzi będzie nią zainteresowaną, a co za tym idzie większe zainteresowanie na prywatne serwery.

: . . . . . . . . .,'´`. ,'``;
. . . . . . . . . .,`. . .`—–'..
. . . . . . . . . .,. . . . . .~ .`- .
. . . . . . . . . ,'. . . . . . . .o. .o__
. . . . . . . . _l. . . . . . . . . . . . /
. . . . . . . _. '`~-.. . . . . . . . . .,'
. . . . . . .,. .,.-~-.' -., . . . ..'–~`
. . . . . . /. ./. . . . .}. .` -..,/
. . . . . /. ,'___. . : /. . . . . .
. . . . /'`-.l. . . `'-. .'........ . .
. . . ;. . . . . . . . . . . . .)-.....l
. . .l. . . . .' — ........-'. . . ,'
. . .',. . ,...... . . . . . . . . . .,'
. . . .' ,/. . . . `,. . . . . . . ,'_____
. . . . . . . . . . .. . . .,.- '_______|_')
. . . . . ',. . . . . ',-~'`. (.))
. . . . . .l. . . . . ;. . . /__
. . . . . /. . . . . /__. . . . .)
. . . . . '-.. . . . . . .)
. . . . . . .' - .. .....-`

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wątpię, że powstaną "nie legalne" prywatne serwery, bo z tego co wiem Thinker i Patryk pisali silnik od nowa i nie znajdziesz go nigdzie. Na pewno będą prywatne serwery wykupione od Thinkera, tak jak jest teraz, a na pewno będzie możliwość zagrania na takim prywatnym angielskim serwerze.

POLECAM MÓJ KANAŁ O MARGONEM!- xxx

16332059.jpg
Opublikowano

Szczerze mówiąc wg. mnie znajdą się prywatne serwery margonem, robione na podstawie oryginalnego, lub w jakiś sposób na oryginalnych plikach. Nie wiem jak to zrobią, ale wielu ludzi potrafi cuda i na pewno tak czy siak jest to nieuniknione.

Opublikowano

Dokładnie. Ludzie piszą silniki od nowa do takich gier jak Diablo, WoW. Oczywiście niezorganizowana grupa programistów = dużo bugów w grze, ale to da się uniknąć. Margonem jest banalne do zrobienia w porównaniu do tych powyższych gier.

foxbond` , nie reklamuj wszędzie tej swojej gry! Spamujesz tylko w tematach o grach via www itp. Nikt Ci w to nie zagra jak będziesz tak robił. I ta twoja gra wcale nie będzie lepsza od margonem. :P

Opublikowano

Nieeee, wcale. Będzie inna, między innymi zupełnie inaczej będzie wyglądał system walki. W dodatku od razu wchodzę na rynek anglojęzyczny, aby uniknąć napływu neo-kidów.

Szczerze mówiąc wg. mnie znajdą się prywatne serwery margonem, robione na podstawie oryginalnego, lub w jakiś sposób na oryginalnych plikach. Nie wiem jak to zrobią, ale wielu ludzi potrafi cuda i na pewno tak czy siak jest to nieuniknione.

Właśnie po co na oryginalnych plikach? Ja rozumiem grafiki, ale pliki serwerowe są nie do zdobycia. Oczywiście zawsze można fizycznie wejść do serwerowni....

Opublikowano

Pliki serwerowe są do zdobycia. :) Mapki najłatwiej można zdobyć, bo się ściąga programem do mapek, itemy też łatwo pobrać + są na portalach typu emargo i można stworzyć dodatki pobierające je od razu. Questy jakoś się tam zrobi, a system walki itp. obeznana osoba odwzorowuje z margonem. :)

Owszem, to kupe roboty nawet w parę osób. Ale "skopiowanie" margonem nie jest czymś cholernie trudnym w przeciwieństwie do wielu innych gier. xD

Opublikowano

aha, ciekawe w jaki sposób chcesz zdobyć pliki serwerowe....

Grafiki, questy i inne śmieci z których korzysta klient to kwestia tygodnia.

kodów źródłowych nie wyciągniesz, ponieważ w obecnym stanie margo korzysta z c++. Nie będzie crashów serva wypluwającego kod php, włamując się na serwer również dostaniesz jedynie binarki (z czego wyciągniesz pseudokod)

Najłatwiejszy, najszybszy i najwygodniejszy sposób to kradzież komputera programisty :p (włączonego)

Opublikowano

Mając gotową grę, można jej kod przepisać od nowa, nic nie stoi na przeszkodzie. Jeśli jednak chce się to zrobić dokładnie, to trzeba poświęcić sporo czasu i zadania, które będą miały 'trochę' inny sposób działania mogą całkowicie zmienić grę.

Jeśli chcesz napaść na Garmory sp.z.o.O to powodzenia. :]

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Według mnie po jakimś czasie wejścia Margonem do Anglii powstaną 'pirackie' serwery do tego MMORPG-a. Jest to wręcz nieuniknione.

Opublikowano

Dokładnie. Gra po prostu jest bardzo rozbudowana i na prawdę był świetny pomysł na jej stworzenie, ale... kupowanie prywatnych serwerów za 5k (nie 4k ;D) + 0,5k zysku miesięcznego mija się z celem tak jak napisałeś, a taki 'prywatny' serwer nie jest prywatnym ponieważ jest tylko zmienianie statystyk expa, punktów honoru, lootu i to jeszcze ograniczony? To można by powiedzieć że jest to tak na prawdę świat administracji, gdzie osoba która wybuliła kasę jest drugim właścicielem tego serwera ale nic nie może dodawać itp. Dodatkowo chore zasady - na jednym IP nie może być 2 kont (tylko współwłaściciel), druga osoba nie może się logować na konto za zwykłym logowaniem, tylko jako współwłaściciel, i wtedy mamy ograniczony czas grania, teraz respiące się po całej mapce e2... Anglicy i reszta świata zauważy potencjał tej gry (Angielski - język europy) i coś powstanie jak do innych gier.

Opublikowano

Dokładnie. Gra po prostu jest bardzo rozbudowana i na prawdę był świetny pomysł na jej stworzenie, ale... kupowanie prywatnych serwerów za 5k (nie 4k ;D) + 0,5k zysku miesięcznego mija się z celem tak jak napisałeś, a taki 'prywatny' serwer nie jest prywatnym ponieważ jest tylko zmienianie statystyk expa, punktów honoru, lootu i to jeszcze ograniczony? To można by powiedzieć że jest to tak na prawdę świat administracji, gdzie osoba która wybuliła kasę jest drugim właścicielem tego serwera ale nic nie może dodawać itp. Dodatkowo chore zasady - na jednym IP nie może być 2 kont (tylko współwłaściciel), druga osoba nie może się logować na konto za zwykłym logowaniem, tylko jako współwłaściciel, i wtedy mamy ograniczony czas grania, teraz respiące się po całej mapce e2... Anglicy i reszta świata zauważy potencjał tej gry (Angielski - język europy) i coś powstanie jak do innych gier.

Właśnie dlatego chcę wyprzedzić angoli i wypuścić danarroth na mniej restrykcyjnych zasadach ;)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...