Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[WoT] T28

kamil9848

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

1.Wstęp

2.Jak jeździć

3.Moduły

4.Taktyka

5.Praktyka

6.Spadek efektywności-czyli jazda niszczycielem

1.Nudnawy wstęp

Skoro dotarłeś/aś do tego czołgu znaczy że masz dużo cierpliwości lub jesteś masochistą , załóżmy że masz to pierwsze .

Czołg wielki masywny, może zabić samym dotknięciem , otoczony metalem dotykowo ma działo cóż za rozkosz ... przejdźmy do świata realnego czołg na tyle duży i słabo opancerzony po bokach, jest masakrą dla nowych graczy , dla starych może mniej ale to nie zmienia faktu że jest wielki i trudny w ogarnięciu .

254 mm z przodu hm... kuszące ? odbija wszystko z kątem , bez kąta jak kto lubi , cud miód i orzeszki ale mowa tu jest o wymianie ognia a dochodzą jeszcze zmiany pozycji , szturm miast i manewry dlatego czołg podczas manewrów(czyt. ruchu) a raczej tego że stoi podczas nich i zastanawia się czy jechać drogą A B czy C .Wbrew pozorom jest to istotne , droga C może gotować grupę medów , droga B czołgi ciężkie i artylerie , a droga C nierozważnych debili co kupili konto na allegor i cudem je dostali .Oczywiście drogi te podczas bitew są rożnie rozłożone zależy od wrogiej drużyny i allegro .

Jak na pierwszy czołg tego typu miałem mieszane uczucia , dostałem to czego chciałem czyli pancerz zabrano mi mobilność i kazano zbierać starym działem 54k doświadczenia na nowe.

Wyszedł koktajl typu Truskawki+Śliwki+Ziemniaki=Sraczka lub niestrawność w wocie wygląda to tak Pancerz+Brak Mobilności+Stara wysłużona 105=Zapora.

Jak dla mnie pojazd średni , taki sobie pancerniak , wystarczy nim zagrać 100 bitew i będzie czekać się na T95 jak na wypłatę 25 każdego miesiąca , całkowity koszt badania to 54+165 (mikro badania nie wliczone) , kiepsko bardzo kiepsko minimum 3 bitwy dziennie , jeśli jesteś nowym graczem to nie wiesz że na T110E3 będzie trzeba +-350k expa niezła paranoja ...

To takie przemyślenia pewnego człowieka który ma za dużo % za spam .

2.Jak jeździć

Legenda

Kolor zielony jeśli koło to atrakcyjna pozycja obronna możemy bronić się sami ,jeśli kreska droga ataku.

Kolor zółty jeśli koło to obrona może przebiegać ciężej i sami nie damy rady jeśli kreska droga wystawiona na ostrzał .

Kolor czerwony jeśli koło surive for live jeśli kreska totalny debilizm na tym pojeździe .

El Hallouf

post-675126-0-79677300-1362123811.png

Jeśli chodzi o zółty to tam raczej wróg pośle tam meda.

Przy bitwie o bazę to nie ma jakiś specjalnych zmian .

Erlenberg

post-675126-0-15443800-1362123827.png

Jeśli chodzi o prawą strzałek to różnie bywa ale lepiej dmuchać na zimne.

Mapka jest akurat tak bo inne były za duże.

Zatoka rybacka

post-675126-0-62526100-1362123876.png

Po lewej nie jedziemy sami środkiem rzadko a po prawej bez wsparcia nie radze.

Karelia

post-675126-0-30838300-1362123839.png

Tu nie ma bezpiecznej drogi , a pozycje to raczej wszyscy wiedzą gdzie .

(wzgórza , te mini wyżyny przy bazie po prawej )

Malinówka

post-675126-0-42014900-1362123851.png

Na dole widać tryb klasyczny a na górze bitwa o baze , dodatkowo natarcie w grze zwykłej może trwać i na górze i na dole .

Można jeszcze wygrzebać stare mapy , ale to zadanie górników .

3.Moduły

Należy je badać z rozwagą , nie da się przejść tego pojazdu bez zbadania reszty modułów , chyba że na premce i bocie .

Najlepiej je badać w kolejności Gąsienic-->Silnik-->Radio(opcjonalnie)-->Działo bo nazbierane 54k doświadczenia na tak słabo ruchliwym pojeździe jest masaktrą (nie żeby potem był lepszy :P )

Osłonięta optyka + Szybsze przeładownie + Wentylacja to taki mój konfig :) jest temat wielu sporów więc proszę nie hejtować mnie za moduły kazdy ma swoje .

Umiejętności :

Dowódca-Żarówa , Kamuflaż

Reszta -Kamuflaż , Naprawa

Tu jak wyżej nie hejtować mnie to kwestia sporów co komu pasuje bardziej .

4.Taktyka-czyli ogólne porady

Według twórców gry celem pojazdu byłaby obrona , ale nie każdy czeka 2 h aż kompania wystartuje i gra zwykłe gry .

Na grach normalnych nie ma co liczyć na drużynę co wszyscy znają angielski , niemiecki lub rosyjski zawsze trafią się tacy z rumunii czy czech , z Czechami jest śmiesznie bo idzie się dogadać po polsku :D.Jeśli drużyna jest tak zróżnicowana nie mamy szans na zgraną obronę , każdy liczy na siebie i na jak najwięcej DMG .

Dlatego trzeba wypracować mózg , jest to pojazd trudny do ogarnięcia nie z powodu statystyk tylko wymusza myślenie , oskrzydlić taki pojazd jest łatwo i nie trzeba mieć jakiś specjalnych umiejętności .Po zdjęciu gąsienic może nasz uratować grad Katiuszii lub brak wystarczającej inteligencji sojuszników aby wykorzystać ten moment .

Gdy gramy w obronie czuć potęgę tego pojazdu , tutaj technika strzał i szybko kryjówka nie istnieje bo po co ? w końcu 254mm też muszą coś robić .

Jeśli znajdzie się odpowiednia gardziel np. na ensku na torach kolejowych można blokować nawet 10 czołgów bo i tak strzelać będą max 3-4 .

Trochę odbiegłem od tego myślenia , wymagana jest tu szybka ocena sytuacji gdzie jechać , którą flankę wesprzeć , ustawić się na wzgórzu czy może jechać za ciężkimi .

Każda z tych decyzji może się przysłużyć do wygranej lub przegranej na wzgórzu możemy dostać od arty , wesprzemy porznie słabszą flankę która poradziła by sobie bez nas a druga padła od niewystarczającej ilości dział . Jeśli chodzi o walki drużynowe gdzie trzeba wroga "przepchać" my jedziemy pierwsi przyjmujemy na klatę 11352346743568

pocisków i w tym momencie nasze czołgi wyjeżdżają i włącza , wątpię czy bez takiej inicjatywy ruszyły by dupę narażają się na ostrzał .My możemy sobie na to pozwolić odpowiednio gruby pancerz chroni nas tylko przed pociskami zwykłych czołgów , artyleria dalej może nas rozszarpać i nawet nie będzie wiadomo jak go znaleźli .

Jeśli chodzi o wielkość nie jest tragicznie mogło być gorzej np. taki ferdynand jest mniejszy jeśli chodzi o długość ale jest wyższy przez co teoretycznie bardziej podatny na wykrycie , ale to w końcu wot , tu wszystko możliwe.

Gdy gramy z kolegą gra nabiera rumieńców , mam swojego zioma który nas broni ważne jest aby to robił a nie tylko pozorował to i czekał na darmowe fragi , wystawiając ciebie na ostrzał od boków , tiery nie muszą się zgadzać może to być szósty lub siódmy jak będzie ósmy to jeszcze lepiej równe szanse w walce.

5.Praktyka

Jeśli chodzi o praktykę czyli o walkę to jest ciężej niż na poprzedniku , wiele bitew może się zakończyć bez oddania strzału , po prostu nie dojedziemy na pole bitwy .

Ale jeśli dojedziemy to możemy zauważyć że niektóre czołgi się lekko wycofały tworząc miejsce dla nas (a jeśli nie to na czacie można napisać żeby ruszyli 4 litery ;) )wtedy mamy pewność że nasza drużyna zna możliwości bojowe naszego pojazdu (lub nie zob. nawias wyżej). Jeśli przyklei się do nas med nie należy mu mówić żeby szedł do ciężkich albo gdzie indziej , jest to szansa na 3k dmg bez problemu taki med będzie nas bronił i "jadł" fragi , często broni nas aż do naszej śmierci ale trzeba mu dać dobijać aby nas nie zostawił .On zgarnie 6 fragów a my kupę DMG taka wymiana :) . Natomiast jeśli przyczepi się do nas ciężki co jest raczej dziwne bo on powinien być gdzie indziej można śmiało go puścić przodem :) . Na niektórych mapach nie ma drogi dla nas , po prostu wybieramy lewą lub prawą flanke i jazda .

Jeśli mamy ogarniętego kolegę w medzie lub niektórych ciężkich to należy się komunikować prze słuchawki aby osiągnąć lepsze wyniki .

Tutaj dam kilka porad dla tego meda :

post-675126-0-39374400-1362123409.png

Tam gdzie zielone to tam jesteśmy tylko jak walczymy a tam gdzie zółte to można jechać chroniąc TD'ka.[/spoiler

Dziękuje to wszystko , jeśli chcielibyście abym wrzucił powtórki jak gram tym pojazdem lub dopisał co nie co to proszę pisać .

Błędy , literówki proszę wysyłać na PW aby nie zaśmiecą tematu .

EDIT nie załadowało obrazków .

Klan W-I-R Rekrutuje !

Wymagamy co najmniej jednej IX ale dobrze by było jakby ktoś miał dyszke :) Mamy własny TS3 i świetną atmosferę . Więcej info na priv .

Opublikowano

Wzór na eff został przekształcony tak, że cappowanie bazy już niewiele daje. Teraz wyznacznikiem skilla jest WN7.

Nie przesadzaj że on taki mułowaty, grałem nim trochę na koncie kumpla i mi się grało nim zajebiście. Mułowaty jest jego następca którego jeszcze zbytnio nie ogarniam xD

Nie ma sensu aby med się chował za tym tdkiem, zbytnio mu to nie pomoże. Ja bym radził aby w sytuacji kiedy T28 nawiązuje walkę, med próbował zflankować przeciwnika, lepszy efekt wyjdzie.

76561198001815076.png
Opublikowano

Z tym chowaniem się to jak jest jakaś przełęcz tylko nie mogłem fotki cyknąć bo nie mogłem trafić na taką mape :)

On jest mułowaty w porównaniu z poprzednikiem .

Klan W-I-R Rekrutuje !

Wymagamy co najmniej jednej IX ale dobrze by było jakby ktoś miał dyszke :) Mamy własny TS3 i świetną atmosferę . Więcej info na priv .

Opublikowano

Z tym chowaniem się to jak jest jakaś przełęcz tylko nie mogłem fotki cyknąć bo nie mogłem trafić na taką mape :)

On jest mułowaty w porównaniu z poprzednikiem .

jak zdobędziesz T95 to się dowiesz co to mułowaty czołg :D

76561198001815076.png
Opublikowano

Grałem na teście nawet mi nie mów o nim ...

Oby ta E3 była fajna .

Wie ktoś dlaczego mi fraps nagrywa 30 sek filmiki ?

Klan W-I-R Rekrutuje !

Opublikowano

Bo trzeba kupić Frapsa (licencje na pełną wersje). Nie polecam tego, lepiej ściągnij mirilis action! próbny (30 dni). Do tego jest jest tańszy. Pojazd jest mułowaty (18km/h i słaby obrót), a pancerz w tych czasach jest czasami bez znaczenia, bo czasami się znajdzie team srający goldem i każdy med cie przebije, a czasami jesteś nie do przebicia. Co do działa, 51k trzeba. Ja potrzebuje jeszcze 17k... A, nie przesadzaj z tą 105mm. Jest fajna. Co do sprzętu to bardziej polecam zamiast optyki siatkę: kryjesz się w krzunach i z 200m strzelasz i gościo cie nie widzi. ;)

Opublikowano

Dobry poradnik. Wszystko ładnie napisane, wystarczy dla kogoś kto pierwszy raz gra T28

Layk.

Sometimes to find what you're searching for you have to change the way you look

Sygnatura MPC.png

Opublikowano

Tak jak pisałem to kwestia sporów .

Klan W-I-R Rekrutuje !

Opublikowano

Fajny poradnik. Ja grałem trochę inaczej tym czołgiem szczególnie ustawiałem się w innych miejscach na niektórych mapach. UM załogi tez rozdawalem inaczej.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Osobiście nie mam tego czołgu, jednak z doświadczenia pewnej osoby, wiem, iż nawet ten pancerz przed niczym już nie chroni, każdy prawie wozi gold ammo PRZYNAJMNIEJ 5 pocisków , i zawsze znajdzie się debil z drużyny który cię wypchnie/zasłoni/whatever

Ja osobiście z kolegą chowam papierowy kadłub Lowe za jego T28 , wystawiając okątowaną wieżyczkę , którą mało kto na VIII przebić może :D

shoob.png

Opublikowano

UP /\ -- Miałem ten T-28 i na początku szmaciasty ale jak odblokowałem niektóre dobre moduły to mi się nim chciało grać :P

dodaj kolorki to będzie fajnie :D

Tak, T-28 jest szmaciasty, bo to kurwa czołg T4! Ludzie, myślniki między literami a liczbami mają tylko ruskie i chinolce! T28 to TD T8, a T-28 to MT T4... -,-

• Biter. zmienił(a) tytuł na [WoT] T28

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...