Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

2500k a Pci-e 3.0

musicshaggy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio namieszało mi się w główce. Otóż chodzi o pci-e 3.0 .

Zakładając że chciałbym kupić i5 2500k, który nie obsługuje 3.0 a płyta główna posiada pci-e 3.0 (Msi z77 mpower), to ok, ale moje pytanie to co będzie jak kupię gtx 660ti która działa w pci-e 3.0, będzie działać jako tako, taki zestaw, czy zainwestować w 3570k ?

Pozdrawiam.

aqcu39P.png
Opublikowano

kto ci nagadał takich głupot? mi działa normalnie ... i5 2500k + karta na pci 3.0 x16 express

a po 2 nie kupuj gtx 660ti bo są lepsze radki w tej cenie ;)

Opublikowano

Jak płyta główna będzie miała pcie 2.0 a karta 3.0 to nic się nie stanie. Stracisz może 5% wydajności ale poza tym to nic.

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

Nienienie, chodzi mi o to że karta i płyta mają standard 3.0 ale procesor obsługuje tylko pci-e 2.0 i pytam się czy w takiej kompilacji będzie działać :)

Natan: działa Ci bo pci ma kompatybilność wsteczną (płyta --> karta) i to akurat wiem. Do radka nie jestem przekonany, wiem że za tą cenę mógłbym kupić coś lepszego, ale na nvidi jeszcze się nie zawiodłem :)

Offtop: jaką kartę graficzną polecacie w przedziale 1300zł ?

aqcu39P.png
Opublikowano

Nienienie, chodzi mi o to że karta i płyta mają standard 3.0 ale procesor obsługuje tylko pci-e 2.0 i pytam się czy w takiej kompilacji będzie działać :)

Natan: działa Ci bo pci ma kompatybilność wsteczną (płyta --> karta) i to akurat wiem. Do radka nie jestem przekonany, wiem że za tą cenę mógłbym kupić coś lepszego, ale na nvidi jeszcze się nie zawiodłem :)

Offtop: jaką kartę graficzną polecacie w przedziale 1300zł ?

http://www.arest.pl/produkt/Karty-graficzne/5,4,,,0,0,0,cena:0_ms0;producent:47;Producent-Chipsetu:nVidia,/31976/PCIex-GIGABYTE-GF-GTX-660-Ti-3072-MB-DDR5-192-bit-DVI-HDMI-D-PORT-GV-N66TOC-3GD/

Musisz poszukać: Gigabyte GeForce GTX 560 Ti OC

Cena: ~900zł

http://proline.pl/?p=GV-N670OC-2GD

Osobiście polecam Gigabyte, na tym nigdy się nie zawiodłem, a w połączeniu z Nvidią to po prostu magia ;)

kto ci nagadał takich głupot? mi działa normalnie ... i5 2500k + karta na pci 3.0 x16 express

a po 2 nie kupuj gtx 660ti bo są lepsze radki w tej cenie ;)

Walić radki... są to tańsze, niedołężne odpowiedniki nvidii (ps. I nie mają kochanych CUDA :* ). Nie bez powodu nvidia jest w myśliwcach, najmocniejszych kompach świata etc. ;)

9obpmnjr.png

Opublikowano

Na 660Ti to przymierzam się na wersję od Asusa :) 670 już za drogo, a z kolei 560Ti ma w 3dmarku 3000 mniej pkt od 660Ti :C chyba jednak 660Ti od Asusa to będzie najrozsądniejszy zakup.

aqcu39P.png
Opublikowano

Na 660Ti to przymierzam się na wersję od Asusa :) 670 już za drogo, a z kolei 560Ti ma w 3dmarku 3000 mniej pkt od 660Ti :C chyba jednak 660Ti od Asusa to będzie najrozsądniejszy zakup.

Asusy często padają ;)

Co do 560Ti to jest o klasę niżej, no ale w swoim przedziale jest najlepsza (nie mówiąc, że jest o generację wstecz)

9obpmnjr.png

Opublikowano

Asusy często padają [/size] ;)

Ta? Nie wiedziałem. Szczególnie DCII -_- Mam koło siebie na chodzie GTX560 od Asus'a. Od czerwca 2011 minęło sporo czasu, a karta nie była serwisowana. Do tego są małe temp i bardzo dobre O/C.

BTW. Po co mu 560Ti SOC, jak przy jej cenie ma HD7870, który ją kładzie w grach? -_-

Topic:

Różnica między 2.0, a 3.0 jest znikoma.

Porównanie PCI-e 2.0 z PCI-e 3.0

Opublikowano

Tak dokładnie, a "pan specjalista" Zkumeku powinien otrzymać warna ponieważ nie posiada jakiegokolwiek doświadczenia. Byś sobie benchmarki pooglądał... nV po prostu się za drogo ceni, A AMD szanuje klienta! Weź wyjdź stąd z tymi mongolskimi teoriami!

@edit

Moja wypowiedź nie ma na celu poniżenia cię tylko pokazania, że za bardzo się nie znasz i piszesz głupoty.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Tak dokładnie, a "pan specjalista" Zkumeku powinien otrzymać warna ponieważ nie posiada jakiegokolwiek doświadczenia. Byś sobie benchmarki pooglądał... nV po prostu się za drogo ceni, A AMD szanuje klienta! Weź wyjdź stąd z tymi mongolskimi teoriami!

A ty za hejt. Sorka, ale jak się patrzy tylko pod bencha gier, a nie ogólne zastosowanie grafik, to zostań tam gdzie jesteś. ;)

9obpmnjr.png

Opublikowano

A ty za hejt. Sorka, ale jak się patrzy tylko pod bencha gier, a nie ogólne zastosowanie grafik, to zostań tam gdzie jesteś. ;)

Tylko co mu dadzą twoje genialnie CUDA. Rendery już pojawiają się w OpenCL(np. w SV12), a nie tylko CUDA jak dotąd. Seria 600 dostaję bardzo mocno po dupie w GPGPU(tutaj to AMD jest niepokonane od serii 5xxx), ale co ty możesz o tym wiedzieć. Keplery w tej dziedzinie oferują słabszą wydajność niż Fermi, a AMD wręcz ich miażdży.

Mimo, że jakbym miał kupować GPU to wybór padłby na referenta 670 za 1060zł, ale komuś innemu polecałbym 7950 niereferenta. Kultura pracy jest tutaj niezwykle ważna, a Keplery mają komorę parową.

BTW.

Człowieku porównujesz zupełnie różne karty. Fermi już odeszły do lamusa. Porównując moją 560, a 660 to jest przepaść. W grach 660 potrafi być lepsza do 200% (GTX560 - 100%), czyli 2x wydajniejsza.

Do tego jeszcze polecasz 660/660Ti z bardzo wąską szyną, która staję się utrapieniem w FHD. Odpal sobie na magicznym 660Ti grę na max, czyli MSAAx8(i wyżej) TXT ultra high i FHD. 660/660Ti już zdycha, a HD7870XT wymiata je wszystkie.

Opublikowano

PCI-E jest na płycie głównej i procek nie ma tu nic do rzeczy... Jest to rozszerzenie pod karty graficzne np. Procek pakujesz na płytę główną (jak pasuje) i nie przeszkadza to grafice w tym przypadku.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

Dobra, zdecydowałem się na taki zestaw, mam nadzieję że nie będę żałować :)

Płyta główna: Msi z77 mpower

Proc: i5 2500k (planuje oc do 4,5)

Ram: 8Gb Crucial CL9, 1600MHz

Graf: 7870XT od Club3d ( późniejsza rozbudowa do drugiej 7870Xt)

Dysk HDD : WD 500 Gb

Dysk SSD: Jeszcze nie wiem :c

Zasilacz: OCZ 650/700W

Do moderacji: proszę o NIE warnowanie ludzi za offtop :)

aqcu39P.png
Opublikowano

Płyta główna: Msi z77 mpower

Według mnie nie warto brać takiego kolosa to O/C 4,5ghz.

Extreme 4 od AsRocka powinno Ci w zupełności wystarczyć, a różnicę warto dopłacić do np. chłodzenia.

http://techplanet.pl/produkty/plyty-glowne/asrock-z77-extreme4-intel-z77-lga1155-pcievgadzwglansataraidddr3,31444.html

Kolorystycznie też będzie pasować ;>

Opublikowano

Tyle że 2500k w moich zamierzeniach ma być na ok 2 lata kiedy to dołożę jeszcze jeden 7870XT, albo 2500k podkręce jeszcze bardziej albo zainwestuje w coś co wyjdzie za te dwa lata :D

aqcu39P.png
Opublikowano

To i tak możesz brać Extreme 4. Karty w CF/SLI na tej płycie pracują w trybach x8/x8, czyli bardzo dobrych.

Nie nastawiaj się, że wymienisz sobie procesor za 2 lata. Za 5-6 msc wychodzi nowa podstawka LGA1150 i Haswelle na nią.

Opublikowano

Wiem ze za niedługo nowy socket i wgl. Ale stary piec kaput więc jestem zmuszony na kupno nowego. Pytanie: czy 2500k przy dobrym chłodzeniu ukręci się do 4.7 - 5 GHz ? Nigdy nie miałem styczności z i5 więc pytam. Zwykle w jakichś tematach o o/c i 2500k ludzie nie przekraczają granicy magicznych 4,5 Ghz. Czy powyżej to już jakiś problem ?

aqcu39P.png
Opublikowano

Temperatury zbyt wysokie są - możliwe uszkodzenie sprzętu. Może na chłodzeniu cieczą by ujechało dalej :> Ale to też są koszta.

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

Dobra wracam do was z kolejnym pytaniem :D

Jaki cooler pod 3570k (jakby ktoś się pytał czemu nie 2500k to sprzedawca mi zaproponował 3570 za cenę 2500). Planowane oc 4.5 GHz, potem pobawie się żeby jeszcze coś z niego wycisnąć xD

Limit do 300 zł.

Wysokość coolera nie ma dla mnie znaczenia, chodzi mi o jak najniższe temperatury.

aqcu39P.png
Opublikowano

Jaki cooler pod 3570k (jakby ktoś się pytał czemu nie 2500k to sprzedawca mi zaproponował 3570 za cenę 2500). Planowane oc 4.5 GHz, potem pobawie się żeby jeszcze coś z niego wycisnąć xD

Limit do 300 zł.

Wysokość coolera nie ma dla mnie znaczenia, chodzi mi o jak najniższe temperatury.

Żeby to był 3570K a nie 3570 :f bo są dwa.

Cooler np. Macho Black White (nie 120 tylko ten 140) ewentualnie SIlentiumPC Fortis albo na hardkora Silver Arrow

jak 3570K to weź płytę MSI Z77 pokroju G45 lub ASUS'a P8Z77

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...