Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Możliwość modowania w Metin2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie dotyczące modowania Metin2. Czy jest możliwe stworzenie:

- Dalszych bonów niz 6/7?

- Nowych slotów na KD?

- Nowych bonów dodających wiele nowych funkcji i kombinacji

- Ogólne stworzenie lepszej/innej mechaniki gry?

- Dodać reset lvl i po 250 lvl jest reset i załóżmy nowa ranga i bicie lvl od początku, ale np. nowe itemy mają wymagania dotyczące rang. (wiem też że dałoby się zrobić lvl większy niż 250 normalnie, ale trzeba dużo kombinować i może być wiele bugów, jednak niektórym osobom się już to udało. :) )

- Zrobić reset statystyk i np. po 125 jest statystyka zamiast "Siła" to "Potęga"

Pytam się to dlatego, że mając pliki serwerowe danej gry i znając się na rzeczy można zmienić/dodać praktycznie wszystko do różnych gier, oczywiście czasami trzeba wiele rzeczy przepisać od nowa.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź na wszystko. :) Nagradzam lajkami.

Opublikowano

1. Aktualnie jest to nie do zrobienia, jednak kto wie co pojawi się w przyszłości.

2. Maksymalnie można edytować na 4 sloty KD, nie więcej.

3. Tak, da się (na wielu serwerach są np. bony na nowe potwory, itp).

4. Pliki metina to pliki metina, dużo z nimi nie zdziałasz.

5. Możesz ustawić na dzień dzisiejszy max 32676 lvl i nic się nie zbuguje. Co to resetowania levela to można użyć diffa lub questa, że po osiągnięciu 250 lvl cofnie nam daną ilość expa.

6. Wyższa szkoła jazdy, której prawdopodobnie jeszcze nikt nie 'ogarnął.'

Ogółem kilka lat temu, myślano że Metin2 to już przeżytek z maksymalnym 99 lvl, a teraz? Wszystko nowe - klienty, pliki, max. 32676 lvl, super diffy, itp, itd. Nie wiadomo co dojdzie do tego wszystkiego za 2-3 lata. ;-)

Opublikowano

Hmmm.. To trochę dziwne że się tyle da rzeczy zrobić, a np. dodania nowego slotu na KD i bonów się nie da. Ale to pewnie polega na tym, że pliki stworzone przez twórców Metin2 i ich plik GAME nie obsługuje takiej opcji lub jest trudna do zrobienia. I mam 3 ostatnie pytania:

- Pewnie przepisanie gry od nowa/ lub nie całkiem od nowa, ale od podstaw z nowymi maksymalnymi liczbami lub innymi ograniczeniami ze strony klienta (coś o tym wiem co nieco bo czytałem o maksymalnych wartościach liczbowych) dałoby żądane efekty możliwości "modowania" gry?

- Jeszcze niedawno wszyscy mówili że 255 lvl to max itp. ale jest już 32676 lvl? :D Czy jest już jakiś serwer albo jakaś strona ? Mógłbyś podać?

- Dałoby radę zmienić tekstury w Metin2 na HD i przerobić itemy itp. na cholernie dobrze wyglądające? Widziałem już coś takiego. :D

Odpowiesz, to lajknę jeszcze raz. xD

Opublikowano

1. Napisanie gry od nowa to stworzenie na nowo całego game, który zawiera kilkanaście tysięcy linijek. Do tego dochodzą diffy, których prawdopodobnie tak łatwo nie ogarniesz - to jest prawie niemożliwe.

2. 4funMT2 ma taki maksymalny level.

3. Można zmienić tekstury wszystkiego, więc z tym problemu nie będzie. To samo z broniami, jednak wgrywanie tego, robienie wpisów, podpasowanie pod Metina to dużo roboty (jednak jest wiele gotowców).

Opublikowano

Tak, niemożliwe dla mnie. :) Dla innych ludzi/grupy ludzi znających się na rzeczy jest to możliwe. Skoro kiedyś zrobiono metina2 to teraz można go na nowo zrobić jeszcze szybciej, gdyż jest pomysł, materiały, nazwy itp.

Opublikowano

Na dzień dzisiejszy to akurat dzisiaj zostały wprowadzone nowe bony na .UK i .SG. A Ci z privów co robią 'nowe bony' to bodajże w locale.txt edytują nazwę np Silny na Orki na Silny Na Se-Pong, gdzie w mob_proto ustawiają na Orki.:)

Co do tego że można zrobić wszystko to się nie zgodzę. Zanim wydasz całą gre, lepiej zrobić wszystko na 'zaś' iż potem może się to okazac niemożliwe.

nanicz.png

Opublikowano

Tak, to racja. Ale potem da się wszystko edytować. Nie wierzę, że skoro jest już plik 'game' to nie można go edytować i dodawać wiele innych rzeczy takich jak dalsze bony typu 8/9 itd. Zgodzę się że takie gry jak metin2 z 2004 r. mają wiele 'okrojenia' , że to tak nazwę, ale grę można w miarę edytować jeśli się umie.

Jestem co do tego pewien, że grupa znających się programistów-kolegów mających dobry kontakt i otoczenie (to tak ogólnie xD) dałaby radę w parę miesięcy przepisać metina od nowa, lub nie całkiem, ale od podstaw i przystosować do dzisiejszej technologii. Ale gra jest tego nie warta, czyż nie? :)

Jak na razie są 'ograniczenia' liczbowe pliku game i lvl wychodzą całkiem dziwne, tzn np. 30 000 lvl to taki okrągły, ale tutaj są z hakiem

Tutaj jest max 32 767 lvl, czyli taki jak na4FunMT2, pewnie są na tym serwerze takie pliki game

http://www.youtube.com/watch?v=sElnbF-lFJU

Tutaj max aż 65535 lvl gościu się postarał

A tutaj uwaga nowość! Da się dać mega duże pkt. statusu! Też dziwna liczba

Więc jak widać dzisiejszy, oryginalny plik game na dużo pozwala i pewnie pozwala na wiele więcej bonów po 6/7 , tyko trzeba to odkryć. Nie zbyt opłaca się przepisywać od nowa metina na potrzeby, które i tak byłyby nie potrzebne, bo i tak dużo jest tego wszystkiego już w metku.

Pozdrawiam.

Opublikowano

W game możesz zrobić wszystko tylko, aby takie manewry wykonać potrzebujesz doświadczenia i w programowaniu, i w diffach, i w edycji klienta. Samo game po prostu nie wystarczy - tak samo nie ogarniesz tego nawet jeśli jesteś po studiach, a wcześniej nie miałeś styczności z plikami Metina. Można napisać od nowa całe game, ale po co? Tak jak pisałem, to kilkanaście tysięcy linijek, których nie ma sensu przepisywać, a można edytować (prostsze, jednak nadal bardzo trudne). Ot tak świata nie zmienisz. ;-)

Opublikowano

Mogło by się wydawać, że z metinem nie da się już nic zrobić. Ok. pół roku temu nikt nawet nie marzył że uda się komuś zrobić lv większy niż 255... a jednak kier0wnikowi się to udało. Jeżeli próbujesz już coś kombinować z game, musisz wiedzieć że clientowe 'game' - Metin2Client też wymaga odpowiedniej edycji. Z metinem można zrobić wszystko, ale niestety trzeba do tego bardzo dużej znajomości języków programistycznych, czy samego Game. Do edycji game przyda się znajomość tzw. języka 'ASM' .Pozdrawiam.

nanicz.png

Opublikowano

Dobrze, dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Już wiem na czym to polega. Wniosek z tego jest taki, że większość serwerów ma podobny zarys, dlatego że pliki serwerowe są ogólnodostępne od takich osób jak RyKox, więc i game jest taki sam. Na razie chyba nie ma takich ogólnodostępnych plików serwerów z game z większym niż 255 lvl. :P Za kolejny rok, dwa nie będzie ograniczeń co do metina, tylko że... gra jest już staruszkiem.

Opublikowano

Dobrze, dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Już wiem na czym to polega. Wniosek z tego jest taki, że większość serwerów ma podobny zarys, dlatego że pliki serwerowe są ogólnodostępne od takich osób jak RyKox, więc i game jest taki sam. Na razie chyba nie ma takich ogólnodostępnych plików serwerów z game z większym niż 255 lvl. :P Za kolejny rok, dwa nie będzie ograniczeń co do metina, tylko że... gra jest już staruszkiem.

Mniej więcej zrozumiałeś. :-) Jednak pliki RyKoxa to tylko jedna malutka część spośród tysięcy plików dostępnych w internecie. Również game się różnią, jednak najlepsze dotychczas to game 2089.

Opublikowano

Mniej więcej zrozumiałeś. :-) Jednak pliki RyKoxa to tylko jedna malutka część spośród tysięcy plików dostępnych w internecie. Również game się różnią, jednak najlepsze dotychczas to game 2089.

Nie najlepsze, lecz najnowsze. Po odpowiednich diffach w game 2016 można zrobić to samo co z 2089.

nanicz.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...