Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Amd czt Intel ?

Terminator124

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam za jakiś czas chce wymienić komputer i zastanawiam się jakie części kupić bo koledzy niektórzy mówią że Intel a niektórzy Amd i słyszałem że amd jest wydajniejszy niż intel a planuje kupić jakieś 6 rdzeni w amd prawdo podobnie AMD BULLDOZER FX-6100 6x3,3 GHZ BOX

do tego jakąś płytę asroca jeszcze nie wiem jaki model dokładnie ale na pewno asrosk do amd i do tego grafika GF GT630 4096MB 128bit 16 giga ram dysk 750 gb i jakieś nowe dvd plus obudowę a więc takie pytanie co jest bardziej wydajniejsze komputery z amd czy intel ?? A kompa potrzebuje do gier na kilka lat a nie na rok - 2 !

Opublikowano

Procesory AMD są wydajniejsze jeżeli chodzi o grafikę tzn. dla grafików.

Intel jest lepszy jeżeli chodzi o gry i takie inne sprawy.

Jeżeli komputer ma być używany w celach domowych czyli przeglądanie internetu i granie w gry ale na nie na najwyższych detalach to AMD wystarczy spokojnie :)

Opublikowano

Nie kupuj gotowców z allegro! Po co Ci 16 gb ramu! Po co Ci jakaś zjebana karta graficzna, która nabiera ludzi bo "ma" 4096mb ramu.. Do tego zasilacz, który po 2 tygodniach spali Ci podzespoły. Gotowce to się kupowało, ale ... 10 lat temu!

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

i5 jest lepsza ale do procesorów za małe pieniądze nie należy.

I5 3350P - ~640zł za nowy. Nie wiem więc, czy jest aż tak drogi...

FX ? Owszem - w renderowaniu i5 bije (mowa o wyższych modelach), więc jeśli ktoś gry odkłada (zobaczy się jak będzie jeszcze z optymalizacją) na drugi plan, to wyjdzie taniej w porównaniu do i7.

Opublikowano

@Flap

Tak właściwie to co to za parasolka? Od czego to to jest? :D

@Ciasteczko

Nie ma tej karty w techplanet ;)

http://www.morele.net/inventory/info/kg4IK2/

w tym zestawie zmień procesor i dysk i obudowę odpowiednio na

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-3350p-3-10-ghz-bx80637153350p-514969/

http://www.morele.net/dysk-seagate-barracuda-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-16mb-ncq-st500dm002-407545/

http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-brutus-410-pure-black-at-x-ssd-bt-410-397103/

to wtedy będziesz mógł sobie zrobić RAM X2

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-266770/
to ta usługa.
Jeśli będziesz zamawiał to przy zamówieniu w polu kod promocyjny wpisz
O44Y129AC8
i naciśnij obok wyślij to koszt montażu się na 1 złoty a wysyłka będzie darmowa.
Zamiennie zamiast montażu możesz wybrać pendrive, dokładnie ten
http://www.morele.net/pendrive-good-ram-gooddrive-twister-4gb-czarny-196953/
Wtedy przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A

Opublikowano

@Flap

Tak właściwie to co to za parasolka? Od czego to to jest? :D

Akcja kryptonim "Grzybiarz", w nasz ostatni news na głównej masz

Co do samego zestawu osobiście brałbym:

http://www.morele.net/inventory/info/7i4ItY/

Trochę byś musiał dołożyć jednak warto, chyba że damy tylko 4Gb RAM'u

Opublikowano

Nie chce kupić gotowca bo wiem czym to się kończy ale potrzebuje komputer na którym będę mógł odpalić najnowsze gry przez kilka lat 2-3 więc jak ktos mi daję ze mam se wziąść 4 gb ram to przepraszam bardzo ale ty nie widziałeś chbya ile ramu potrzeba do najnowszych gier 2-3 gb ramu chce mieć spokój przez kilka lat a nie dziś kupie takiego kompa i za rok będę musiał mu połowę bebechów wymieniać bo mi nowe gry nie będą chodzić

to są wymogi do far cry 3 WYMAGANIA MINIMALNE:
System operacyjny: Windows® XP (SP3) lub Windows Vista® (SP2), Windows® 7 (SP1) lub Windows® 8
Procesor: Intel® Core®2 Duo E6700 @ 2.6 GHz lub lepszy, AMD™ Athlon™64 X2 6000+ @ 3.0Ghz lub lepszy

Pamięć RAM: 2 GB Windows® XP / 4 GB Windows Vista®, Windows® 7, Windows® 8
Karta graficzna: 512 MB zgodna z DirectX® 9.0c z obsługą Shader Model 3.0 lub lepszą; NVidia™ 8800 lub lepsza, AMD™ HD 2900 lub lepsza (lista wspieranych kart graficznych znajduje się poniżej*)
Miejce na dysku twardym: 15GB

Karta dźwiękowa: zgodna z DirectX® 9.0c z najnowszymi sterownikami
Obsługiwane akcesoria: Klawiatura, mysz, kontroler.

DVD-ROM: DVD-ROM Dual Layer
Internet: Szerokopasmowe połączenie internetowe wymagane do aktywacji gry oraz rozgrywki wieloosobowej.

WYMAGANIA ZALECANE:
Procesor: Intel® Core®i3-530 @ 2.9 GHz lub lepszy, AMD™ Phenom™II X2 @ 3.1 GHz lub lepszy
Pamięć RAM: 4GB
Karta graficzna: 1024 MB zgodna z DirectX® 11.0 z obsługą Shader Model 5.0 lub lepszą
NVidia™ 480 lub lepsza, AMD™ HD 5770 lub lepsza (lista wspieranych kart graficznych znajduje się poniżej*)
Karta dźwiękowa: Karta zgodna z DirectX® 9.0c z obługą systemu 5.1 oraz najnowszymi sterownikami
Obsługiwane akcesoria: Kontroler Xbox360 pod Windows.

Internet: Szerokopasmowe połączenie internetowe wymagane do aktywacji gry oraz rozgrywki wieloosobowej.

a to do batelfielda 3

Minimalne wymagania sprzętowe Battlefielda 3:

• System operacyjny: Windows Vista, Service Pack 2 32-bit
  • Procesor: 2 GHz Dual Core (Core 2 Duo 2,4 GHz lub Athlon x2 2,7 GHz)
  • Pamięć: 2 GB RAM
  • HDD: 20 GB
  • Karta graficzna AMD: kompatybilna z DirextX 10.1, z 512MB RAM
    (ATI Radion, serie 3000, 4000, 5000 lub 6000, z wydajnością ATI Radion
    3870)
  • Karta graficzna Nvidia: kompatybilna z DirextX 10.1, z 512MB
    RAM (Nvidia GeForce, serie 8, 9, 200, 300, 400 lub 500, z wydajnością
    Nvidia GeForce 8800 GT lub wyższą)
  • Karta dźwiękowa: kompatybilna z DirectX
  • Klawiatura i mysz
  • DVD ROM

Zalecane wymagania sprzętowe Battlefielda 3:

• System operacyjny: Windows 7 64-bit
  • Procesor: Quad Core
  • Pamięć: 4 GB RAM
  • HDD: 20 GB
  • Karta graficzna: kompatybilna z DirectX 11, z 1024MB RAM (Nvidia GeForce GTX 560, ATI Radeon 6950)
  • Karta dźwiękowa: kompatybilna z DirectX
  • Klawiatura i mysz

DVD ROM

i za przeproszeniem gdzie ja odpale 4gb ramu co wystarczy że włącze batelfielda 3 na zalecanych i nie będę mógł nic więcej na kompie zrobić do nie będzie wolnego ramu

Opublikowano

To dla porównania zerknołem na ceny na allegro na intel i pod to zrobiłem wycene małą i jest to tak

INTEL CORE i5 3470 4x 3.2GHz 6MB 3.5GHz NOWY BOX 725 zł

ASUS P8P67 LE USB3 SATA3 1155 DDR3 300 zł

Kingston HyperX 8GB 1600MHz DDR3 CL10 HyperX 195 zł

MSI GF GT630 4096MB 128bit [N630GT-MD4GD3] 255 zł

i za to panowie drodzy wynosi mnie 1475 zł

plus do tego

WD 750GB SATAII WD7501AALS 32MB/7200RPM 219 zł

No i obudowy raczej nie będę wymieniał zostawię starą a dvd kupie za kilkadziesiąt złotych na allego bo lepsze mi nie potrzebne zasilacz został by stary chyba że trzeba by większy więc bym wymienił to jakieś 200-300 zł więc przy tym moim budżecie starczy a nawet zostanie na nową myszkę

i prosze o wypowiedz czy ten sprzęt i te parametry mogą być do gier ??

oczywiście chodzi mi to to czy starczy na jakieś 2-3 lata

Opublikowano

To dla porównania zerknołem na ceny na allegro na intel i pod to zrobiłem wycene małą i jest to tak

INTEL CORE i5 3470 4x 3.2GHz 6MB 3.5GHz NOWY BOX 725 zł

ASUS P8P67 LE USB3 SATA3 1155 DDR3 300 zł

Kingston HyperX 8GB 1600MHz DDR3 CL10 HyperX 195 zł

MSI GF GT630 4096MB 128bit [N630GT-MD4GD3] 255 zł

i za to panowie drodzy wynosi mnie 1475 zł

plus do tego

WD 750GB SATAII WD7501AALS 32MB/7200RPM 219 zł

No i obudowy raczej nie będę wymieniał zostawię starą a dvd kupie za kilkadziesiąt złotych na allego bo lepsze mi nie potrzebne zasilacz został by stary chyba że trzeba by większy więc bym wymienił to jakieś 200-300 zł więc przy tym moim budżecie starczy a nawet zostanie na nową myszkę

i prosze o wypowiedz czy ten sprzęt i te parametry mogą być do gier ??

oczywiście chodzi mi to to czy starczy na jakieś 2-3 lata

GeForce GT630 starczy CI na 2-3 lata, jeśli grać nie będziesz...

Zauważyłem, że budżet zmniejszył Ci się do 1500zł ?

Opublikowano

GeForce GT 630 = shitowska karta do gier. W tej cenie lepiej wyrwać używkę radka 5850, jest różnica ;)

PC: CPU: Intel Core2Duo E8400 3.0GHz, MOBO: Asus P5Q SE, RAM: Kingstone 2x2GB DDR2 800MHz, Zasilacz: Chieftec GPA-500S8 500W, Obudowa: SuperCase SK337, GPU: Asus Radeon HD 6670 1GB GDDR5, HDD: Samsung 500GB

Laptop: ASUS A555L

Opublikowano

czemu nie warto zam mówiłeś że intel intel a jak daje paczke jakom proponuje to ty nie nie warto

procesor praktycznie taki sam ram 8 gb a co znowu problem do grafiki i tak i tak będzie działać

Mówicie że ta grafika to shit a co proponujecie no muszą gry chodzić przez kilka lat a reszta jak ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...