Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Gimp

EvilBadDay

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wie ktoś boże jak bardzo dokładnie otoczyć napis np. czarnym kolorem (zaczynam z grafiką więc cienko ;|) bo ja umię tak nie za bardzo dokładnie chyba najprostrzy spokób

Opublikowano

Albo normalnie pędzlem albo rozmyciem? PS. Chyba nie ten dział...

Pomogłem? Postaw: "✔ Lubie To"

Opublikowano

Ten 1 te taki jaki chcę uzyskać a ten 2 to ten który ja robiłem widać różnice Jedynie jeszcze powiem ze ten 1 było robiony w photoshopie

post-761928-0-78733000-1361824465_thumb.png

Opublikowano

Powiem ci że gdybyś umiał myśleć to już dawno byś to zrobił... www.gimpuj.info <- polecam ci tu zajrzeć jeśli chcesz się uczyć grafiki

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

Powiem ci że gdybyś umiał myśleć to już dawno byś to zrobił... www.gimpuj.info <- polecam ci tu zajrzeć jeśli chcesz się uczyć grafiki

Powiem Ci, że gdybyś umiał myśleć to "Ci" pisałbyś z wielkiej litery, a przed "że" stawiał przecinek.

@Topic

Do takich spraw masz na forum specjalne tematy.

Opublikowano

Nie wiem jak to jest w gimpie ale w ps możesz zaznaczyć daną warstwę >>ppm >> obrysuj (wybierasz grubość,kolor itp) więc poszukać coś w ten deseń w swoim programie.

Ten 1 te taki jaki chcę uzyskać a ten 2 to ten który ja robiłem widać różnice Jedynie jeszcze powiem ze ten 1 było robiony w photoshopie

Różnica jest taka, że na 1 dodany jest jeszcze lekki efekt blask zewnętrzny, po za tym użyte są bardziej żywe kolory.

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Nie wiem jak to jest w gimpie ale w ps możesz zaznaczyć daną warstwę >>ppm >> obrysuj (wybierasz grubość,kolor itp) więc poszukać coś w ten deseń w swoim programie.

Różnica jest taka, że na 1 dodany jest jeszcze lekki efekt blask zewnętrzny, po za tym użyte są bardziej żywe kolory.

A jak dodać ten blask w gimpie?

Opublikowano

A jak dodać ten blask w gimpie?

Niestety na to CI nie odpowiem, bo nigdy w gimpie nie pracowałem.

Znalazłem taką odpowiedź:

Wchodzisz w Filtry>Światło cień>Rzucanie cienia i usatwiasz sobie proporcje i X i Y daj na 0 to będziesz miał do okoła:)

1363095337-U286162.png

Opublikowano

Yyy a czemu niby nie działa Ci na Xp photoshop ? Gdy zainstaluje jest mi napisane że brakuje jakiegoś pliku kernel32 czy cos takiego

Opublikowano

Już gdzieś czytałem, że ludzie mieli z tym problem ale nwm jak to naprawili, większość ludzi polecała format.

Dopóki nie podasz dokładnego błędu to nie jesteśmy CI w stanie pomóc.

1363095337-U286162.png

Opublikowano

wg mnie jeżeli chcesz robić grafki,agrafki to zacznij od photoshopa najlepszy zdecydowanie a nie gimp ;p

// czytaj to co jest napisane, a nie dodajesz bez sensowne odpowiedzi.

40143183857070538758.png

333 Posty

28.03.2013

Opublikowano

W gimpie jest tak

Robisz napis dajesz kanał alpha na zaznaczenie,

Otwierasz nową warstwę i dajesz od nią, na warstwie z napisem dajesz

Zaznaczenie -> obramuj i na tej warstwie co dales ją pod nią malujesz czarnym pędzlem.

image.png 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...