Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Problemy z konfiguracją permissions.yml są na tym forum znane. Jednak mój problem polega na całkiem innej rzeczy.

więc:

Mam server bukkit i chciałbym grać na nim z kolegami. Aby gra była przyjemniejsza chciałbym wgrać pluginy: iconomy, iconomychestshop, i plugin dodający warpy (np commandbook lub essentials). Pluginy działają poprawnie jednak aby zwykły gracz mógł ich używać potrzebuje uprawnień. W tym celu wgrałem PermissionsEx i następnie skonfigurowałem plik "permissions.yml"

I tu jest problem, kiedy odpale server i chce założyć warpa/spawn czy zmienić pogode/czas, napisać cos na czacie to wyskakuje mi informacja że nie mam uprawnień (innym graczom też). Wszystko pięknie działa gdy mam "op" jednak nie chce dawać graczom op ze względu na możliwość włączenia "gamemoda".

Siedziałem kilka dni i konfigurowałem plik permissions, przeglądałem różne toturiale i filmy na YT jednak efekt ciągle ten sam. Jestem pewien że dobrze skonfigurowałem permissions jednak server nie wczytuje żadnych uprawnień. Konfiguracja nie jest skomplikowana bo ogranicza się tylko do uprawnień gracza i admina.

tutaj znajdziecie moją konfiguracje permissions.yml : http://wklej.to/G30G8

Nie wiem czego to wina, może jest gdzieś coś co trza włączyć (true) by działało. ChatManager i Modifiworld mam włączone a i tak uprawnienia nie działają.

Jeśli ktoś widzi błąd w kodzie bądź wie co jest bezpośrednią przyczyną braku uprawnień to prosiłbym o szybką odpowiedź lub podesłanie poprawionego kodu (gdyby miał błędy).

------------------------------------------------------------------------------------------

przepraszam, w temacie miał być "problem" a nie "pytanie" mój błąd ...

------------------------------------------------------------------------------------------

dziękuje za cierpliwość :D

Opublikowano

Jeżeli Ci się nie pokazuje np. [Admin] to zainstaluj iChat. ;) I powinno wszystko dzialac.

nie oto mi chodzi. gdy ustawie uprawnienia w pliku permissions.yml to server tych ustawień nie czyta wogule. nie moge nic zrobić .. ani postawić sklepu, sparwdzić stan konta, teleportować się do warpa. założyć warpa, zapisać server, zatrzymać server a nawet nie moge pisać na czacie. ja chce tylko dać graczom uprawnienia do pluginów ale bez włączonego op. pisałem kod kilka razy według różnych toturiali ale za każdym razem server pokazuje mi "you have don't permissions" czyli że nie mam uprawnień do danej komendy. nie wiem jak to ogarnąć .. właśnie gdy mam op to moge pisać na czacie i gdy ustawie "prefix" to pokazuje się [admin] desert12: rrrrrrr jednak to nie jest najważniejsze ... chodzi o uprawnienia do pluginów dla zwyczajnych graczy .....

Opublikowano

Cześć wiem na czym polega twój problem otóż chodzi o to że masz źle skonfigurowane permissions pamiętaj nawet 1 spacja za dużo i może nic nie działać jeżeli konfigurujesz permissions to polecam ci program notepad++ link oczywiście tu:

http://notepad-plus-plus.org/download/v6.3.html

jeżeli nie dałbyś sobie rady ze skonfigurowaniem mogę to za Ciebie zrobić tylko napisz ;)

Opublikowano

Wpisz:

groups:
  Gracz:
    default: true
    build: true
    prefix: '&2'
    permissions:
    - modifyworld.*
    - iConomy.list
    - iConomy.payment
    - iConomy.rank
    - ChestShop.shop.create
    - ChestShop.shop.buy
    - ChestShop.shop.sell
    - modifyworld.chat
    - essentials.set
    - essentials.warp
    - essentials.*
  Admin:
    default: false
    build: true
    prefix: '&5'
    permissions:
    - '*'

I dodawaj rangi innym wpisując:

/pex user <nick> group set <Ranga>

I zadziała :)

Proszę, droga administracjo o zdjęcie kilku %. Bardzo się staram :)

Opublikowano

Cześć wiem na czym polega twój problem otóż chodzi o to że masz źle skonfigurowane permissions pamiętaj nawet 1 spacja za dużo i może nic nie działać jeżeli konfigurujesz permissions to polecam ci program notepad++ link oczywiście tu:

http://notepad-plus-plus.org/download/v6.3.html

jeżeli nie dałbyś sobie rady ze skonfigurowaniem mogę to za Ciebie zrobić tylko napisz ;)

ok faktycznie używałem zwykłego wordpada, Sprubuje z notepad ++ i napisze czy sie udało ..

Opublikowano

Zrobiłem kod w notepad++ jednak dalej to samo się działo. Przeglądając logi znalazłem błąd. server nie czytał pluginów gdyż niebyły one zgodne z wersją craftbukkita. Mam plugi na 1.4.7 i Craftbukkita "1.4.7-R0.1". okazuje się że wyszedł nowy "1.4.7-R1.1". Po zmianie craftbukkita i odpaleniu servera wszystkie uprawnienia działają zgodnie z tym jak je wpisałem w rangi.

Taki drobiazg a tyle zmienia xD

Dziękuje za udzielone odpowiedzi, temat do zamknięcia :D

• 1 rok później...
Opublikowano

Nadaj wszystkim OP i nie męcz się z kilkoma plikami ;)

Ja mogę Ci napisać skrypt który zablokuje komendę /gamemode /gm /give /god i inn jakie mi podasz :)

Wszyscy będą mieli OP i uprawnienia jakie chcesz i bez problemu męczenia się z pexem

TEMAT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...