Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rodzaje na serwer Minecraft!

mati05

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem na wstępnie, jest to mój pierwszy tut proszę o wyrozumiałość.

Wielu z was zastanawia się jaki wybrać rodzaj serwera. Tutaj podam wam listę wielu ciekawych, znanych rodzajów.

Freebuild - Jeden z najpowszechniejszych rodzajów serwerów. Gracz otrzymuje działke, narzędzia startowe. Wszystko można kupić w "adminshopie". Są areny pvp, survival games, mobareny itp.

Plusy - Wiele ciekawych urozmaiceń jak sg, mob arena. Duża popularność serwerów

Minusy - Wielu graczom rozgrywka na FB się szybko nudzi.

Survival - Kolejny popularny typ serwerów. Gracz zaczyna z niczym lub z podstawowymi narzędziami. Nie ma adminshopów ani działek. Każdy robi co chce.

Plusy - Wielu ludzi gra na takich serwerach.

Minusy - Wielu graczom przeszkadza brak działek, przestają grać bo np stracą przedmioty.

Role Play - "Realne Życie", mój jeden z ulubionych rodzajów serwerów. Zamiast działek masz dom lub mieszkanie. Chodzisz do pracy. Zarabiasz na utrzymanie domu. Pisać można bardzo długo

Plusy - Ciekawa gra, duża popularność,

Minusy - Nad takim serwerem trzeba się napracować

RPG - Bardzo ciekawy rodzaj serwera. Klimaty przeważnie średniowiecznego fantasy. Wielu ludzi gra na takich serwerach. Grę urozmaicają mody lub dobrze dobrane pluginy. Do tego mogą być pluginy np na królestwa, ciekawe rangi, itp.

Plusy - Wielu ludzi gra na takich serwerach, jest mało takich serwerów, Serwer cieszy się popularnością

Minusy - Nad serwerem trzeba dużo popracować.

Hardcore - Serwer na którym są przeważnie gildie, ciężko zdobyć itemy. Kiedy gracz umrze ma bana na określony czas (przeważnie 7 dni lub 3 dni)

Plusy - Ciekawie się gra.

Minusy - Ludzie nie raz się denerwują jak zginą i kończą grę na serwerze.

Skyblock - Każdy pewnie zna mapę skyblock. Rodzaj serwera polega na tym że każdy dostaje swoją wyspę (coś w stylu dzialki-wyspy) i może ją prowadzić sam lub z kimś.

Plusy - Ciekawa gra

Minusy - Kiedy się rozbuduje wyspa, nie ma co robić chyba że sa różne urozmaicenia na serwie

Parkour - Serwer na którym są różne parkoury do przejścia, ale nic pozatym

Plusy - Można przećwiczyć się w parkourze

Minusy - Dla kogoś kto nie umie przechodzić parkourow, serwer jest nudny

Wojny gildii - Każdy chyba wie, Zakłada się gildie i walczy się lub sprzymierza z innymi.

Plusy - Wielu gra na takich serwerach

Minusy - Takich serwerów są tysiące

PVP - Serwer na którym jak sama nazwa mówi jest rozgrywka PVP

Plusy - Bardzo ciekawa gra na takich serwerach.

Minusy - Trzeba tą rozgrywkę zrobić ciekawą

Za jakiś czas dalsza część

Opublikowano

Już jest taki poradnik napisany przez bilona22, który jest bardziej rozbudowany i lepiej napisany. Z Twojego poradnika właściwie niewiele się dowiedziałam, a poza tym wielu typów jeszcze brakuje (Creative, RealLife, PvP, Wojny Frakcji, Tekkit, serwer z modyfikacjami i wiele więcej). Dopisz trochę więcej to może wtedy dam "lajka". I byłabym wdzięczna za zmianę kolorów, bo aż oczy bolą. :P

RPG - ....
Plusy - Wielu ludzi gra na takich serwerach, jest mało takich serwerów, Serwer cieszy się popularnością

Wcale nie jest mało takich serwerów, ale jest mało ogarniętych serwerów. Jak wspomniałeś wymaga to dużo pracy, a większość właścicieli pseudo-RPG się na tym nie zna.

Zapraszam na jedyny taki serwer w Polsce. ;] ----> KLIK  <----

Opublikowano

Bruzdi napisałem że zaraz dopiszę resztę mam jeszcze ich dużo, więc wypowiadaj się jak przeczytasz

Opublikowano

Bruzdi napisałem że zaraz dopiszę resztę mam jeszcze ich dużo, więc wypowiadaj się jak przeczytasz

Przeczytałam dokładnie, ale skoro upubliczniasz tutorial to znaczy, że jesteś gotowy na jego ocenę. Napisałam co o tym sądzę - że jak na razie to jest mało rozbudowany.

Opublikowano

Skyblock : Gdy się rozbuduje wyspę to gra się nudzi (...).

Co do tego się nie zgadzam. Jest bardzo fajny serwer (A administracja jest wporzo!) skyblock, do którego dodano : PvP, (oczywiście) MobArenę, Survival Games i wiele innych. Jeśli ktoś chce ten serwer to łapcie:

mc.tunadole.pl (to nie strona, tylko wpis do 'adress serwer')(admini... ogar jak dacie mi za to %)

@cdminestudio - Moje konto na twitter. Zapraszam.

"Jedna wiara, jeden klub, Real Madrit, aż po grób"

"Nie żebram o like'y, to like'y żebrają do mnie"

Opublikowano

Mam jeszcze kilka malych "ale". Od kiedy urozmaiceniem serwera Fb jest plugin SurvivalGames? Moze na niektorych tak, ale jak piszesz taki poradnik to dobrze bylo wziac pod uwage wiekszosc. Dalej... skad przekonanie, ze wszystko mozna kupic w AS? Serwery tego typu maja to do siebie, ze samemu zdobywa sie surowce. Owszem, na wielu z nich jest sklep, ale sa tam zazwyczaj najpotrzebniejsze rzeczy oraz skup itemow.

Plusy: ciekawa rozgrywka

To zes sie opisal.

• 1 rok później...
Opublikowano

Ja nigdy się sie spotkałem serwera RolePlay i to infoframcje na temat tego typu mnie zachęciło jeśli ktoś może niech napisze ip na priv. Daje + bo poznałem większość typów serwerów ;) .

Opublikowano

Gdzieś już był taki tutorial..

Poza tym zaa dużo kolorków, stanowczo za dużo.

Nawet jak jest za dużo kolorków to i tak jest to spoczko spis, daje lajka i wiem że Risen. jest zbanowany i tego nie czyta, ale ban mu się należał

(i żeby nie było off-topic :D)

Fajny poradnik daje like + za chęci :)

Tak naprawde nie potrzebny poradnik dla graczy którzy nie chcą robić serwera ale dla tych co chcą jest fajny

Opublikowano

Ja radze wybierac typ serwera EasyHC.

Pewnie się spytacie dlaczego?

Poniewarz:Latwo sie zbiera tam itemki, mozna sie klepac do woli bo itemy szybko sie zbiera nooo i co najwarzniejsze mozna tam trenowac pvp i robic gildie z kolegami :)

Pomoglem? Like :D

Pozdrawiam!

Opublikowano

Zmień kolory i pomyśl nad urozmaiceniem tego pod kontekstem np. co można dodawać na dany serwer ( propozycje pluginów itp. ) :)

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Freebuild
Jest to jeden  z najpowszechniejszych rodzajów serwerów. Gracz otrzymuje działke, narzędzia startowe. Wszystko można kupić w "adminshopie". Są areny pvp, survival games, mobareny itp.

Plusy:

+Wiele ciekawych urozmaiceń jak sg, mob arena.

+Serwery takie cieszą się dużą popularnością
Minusy:
-Wielu graczom rozgrywka na FB się szybko nudzi.

Survival
Kolejny popularny typ serwerów. Gracz zaczyna z niczym lub z podstawowymi narzędziami. Nie ma adminshopów ani działek. Każdy robi co chce.
Plusy
- Wielu ludzi gra na takich serwerach.
Minusy
- Wielu graczom przeszkadza brak działek, przestają grać bo np stracą przedmioty.

Coś takiego może by lepiej wyglądało... Taki przykład ;) I dodać więcej +/- do każdego rodzaju gry też by dało poradnikowi dodatkowy + ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...